Влада Чорногорії вимагає арешту екс-дипломата РФ за організацію державного перевороту

Спецпрокурор Мілівоє Катнич називає єдиним мотивом путчу в жовтні минулого року - намагання запобігти вступу Чорногорії до НАТО.

Спецпрокурор Чорногорії Мілівое Катніч. Фото: ВВС.

Колишній російський дипломат і агент російського ГРУ Едуард Шишмаков є одним з головних підозрюваних в організації невдалої спроби повалення прозахідного уряду Чорногорії. Про це пише The Times, передають Патріоти України.

"Едуард Шишмаков, 46-річний капітан російського флоту, який був викритий як агент військової розвідки ГРУ, звинувачений в тому, що створив мережу з колишніх офіцерів Чорногорії та сусідньої Сербії для підготовки перевороту в жовтні минулого року", – йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що прокурор Катніч, який веде справу про спробу перевороту наголошує на тому, у нього є докази причетності "державних структур РФ" до перевороту.

При цьому, за його словами, єдиним мотивом перевороту було запобігти вступу Чорногорії до НАТО.

"Катніч також подякував Великій Британії та спецслужбам США за допомогу в розслідуванні", – додає The Times.

За інформацією чорногорської прокуратури, Шишмаков використовував підроблений паспорт громадянина РФ на ім'я Едуарда Широкова.

"Чорногорія звернулася до Інтерполу з тим, аби видати міжнародний ордер на арешт Шишмакова та іншого російського агента, Володимира Попова", - нагадує видання.

У справі фігурує також третій російський шпигун, який, як вважається, працює на ФСБ, проте його особистість не відома.

За словами Катніча, звинувачення будуть пред’явлені росіянам не пізніше 15 квітня.

Видання нагадує, що сербська влада затримала Шишмакова і Попова після зриву передбачуваної змови. Пізніше вони були звільнені після візиту до Сербії Миколи Патрушева, секретаря Ради безпеки Росії.

"Наразі є невеликий шанс, що Росія видасть Шишмакова і його колег-змовників, але Кремль заперечує втручання у справи Чорногорії", - відзначає видання.

Нагадаємо, 16 жовтня минулого року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Перед голосуванням Джуканович заявив, що Росія фінансує опозицію для того, щоб зірвати майбутнє членство Чорногорії у НАТО.

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...