Таємниці Червоної планети: Вчені зробили сенсаційне відкриття

На Марсі знайшли киплячу воду.

 На Марсі знайшли киплячу воду. Зображення: NASA / JPL / University of Arizona

Зміни в рельєфі поверхні Марса можуть відбуватися через потоки рідкої води, яка закипає при низькому тиску атмосфери. Про це свідчать дані нового дослідження фізиків з Нантського університету, яке було опубліковано в журналі Nature Geoscience, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вода у вигляді рідини - рідкісне явище на Марсі. Однак дослідники припускають, що саме рідка вода відповідає за виникнення дивних смуг, що перетинають марсіанські пагорби протягом літа. Залишилося тільки невідомим, яким чином тимчасовим потокам солоної води вдавалося змінювати геологію ландшафтів планети.

Дослідники провели ряд лабораторних експериментів в камері, яка могла відтворювати фізичні умови на марсіанській поверхні. Вчені спостерігали за тим, як тала вода взаємодіє з відкладеннями з піску. Дослідники помістили блок льоду на вершину схилу і вивчали, що відбувається при його таненні в земних і марсіанських умовах.

В атмосфері, характерній для Землі, вода лише трохи змінювала уклін поверхні, однак при низькому тиску Марса вода, яка просочувалася в простір між зернами піску, випаровувалася, виштовхуючи пісок і сприяючи дестабілізації схилу пагорба. Цей процес формує невеликі канали, які нагадують ті, що спостерігаються на Марсі. Це свідчить про те, що подібне явище в дійсності може відбуватися на Червоній планеті.

Рідку воду на Марсі виявили в 2015 році вчені з НАСА і Технологічного інституту Джорджії. Спектральні дослідження планети показали, що вода, яка могла бути пов'язана з появою темних смуг на поверхні, насичена солями хлорного кислоти.

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...

Воєнні злочини тривають: У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:30

Російські терористи у тимчасово окупованому Криму мобілізували місцевих мусульман під час Ураза-байрам. Про це у Telegram-каналі пише рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. За інформацією партизан, росіяни провели масову облаву на місцеве на...