Захід керується інтересами, а не цінностями, і захищає тих, хто йому корисний, - Валерій Пекар

"Учора була цікава дискусія щодо того, чому Захід захищає Ізраїль, але не захищає Україну. Я написав, що перша причина – західні інвестиції, які прийшли в Ізраїль, тому що надзвичайно сприятливий бізнес-клімат і верховенство права. А друга причина – безумовний геополітичний вектор Ізраїлю, основою якого є відсутність ілюзій щодо майбутнього в разі поразки", - пише викладач Києво-Могилянської бізнес школи Валерій Пекар на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Про наш бізнес-клімат, верховенство права, геополітичну багатовекторність (закреслено) нерозбірливість, "какая разница" й загравання з Москвою протягом десятиліть – усім відомо.

Шановані мною Юрій Богданов і Віктор Трегубов заперечили аргументацію, що причина в нас самих. Вони справедливо вказували, що Захід допомагає не лише хорошим, наводячи чимало прикладів, як Захід допомагав абсолютно безнадійним покидькам – фашистам, наркоторгівцям, диктаторам тощо. Мій підхід вони заклеймили як комплекс меншовартості (мовляв, якби ми були хороші, то Захід би нам допомагав), а цей підхід не витримує критики.

І загалом основною причиною того, що Захід нам не допомагає, був названий страх перед Росією. Адже Росія не Іран, може кинути ядерну бомбу, а цього страшенно бояться. А ще єврейська діаспора у США дуже потужна, справедливо зазначали критики мого підходу.

То хто ж правий? А нема суперечності.

Спільною платформою всіх вищезазначених підходів є доросле розуміння, що Захід керується інтересами, а не цінностями, і захищає тих, хто йому корисний, – а на жертви, страждання, договори й міжнародні правила начхати, такий ось realpolitik. Таке доросле розуміння є протилежним дитячому очікуванню, що хороші дорослі дяді прийдуть і врятують, бо ж у кіно завжди щасливий кінець. Тут нема між нами жодної суперечності.

Розбіжності з'являються далі. Бо, виходячи з realpolitik, може бути об'єктний підхід: ну, не цікаві ми, що ж робити. Он вони мають потужну діаспору, (непідтверджену) ядерну бомбу, статус пріоритетного військового союзника й десятки мільярдів інвестицій. А ми маємо лише ворога, який лякає навіть своєю згадкою.

А може бути суб'єктний підхід. Ми сьогодні не цікаві, але завтра мусимо стати цікавими. Завтра ми повинні мати десятки мільярдів інвестицій (це можливо за умов сприятливого бізнес-клімату), статус пріоритетного військового союзника (хтось має бути оператором безпеки в регіоні), найцікавіші інновації у сфері військових технологій, потужну діаспору (яку треба не відрізати, а зробити частиною великої України, світової нації) тощо. І довести, що старий поранений російський ведмідь не такий страшний, а його перетворення – в інтересах наших союзників. Бо їм дістанеться його тепла хутрова шкіра.

Якщо я сьогодні здатен зробити силову вправу 20 разів, а хочу 50 разів, бо Сашко може, а я ні, – це не комплекс меншовартості. Це цілепокладання, за яким іде розробка й утілення проєкту.

Внутрішній локус контролю: відповіді на всі найголовніші запитання знаходяться всередині тебе. Хто не має власного проєкту майбутнього, той лише ресурс для тих, у кого проєкт майбутнього є, сказав Хай Тао. Шануймося, бо ми того варті".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чекаємо на реакцію диктатора? Лавров несподівано порівняв Путіна із віслюком (відео)

четвер, 16 травень 2024, 13:40

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров, відповідаючи на питання журналістів щодо поїздки диктатора Володимир Путіна до Китаю, порівняв останнього із віслюком, а російську делегацію назвав – «ввічливими людьми». Про це пишуть росЗМІ, п...

У супроводі двох поліцейських: Влад Яма здивував несподіваною заявою про своє "повернення" (фото)

четвер, 16 травень 2024, 13:28

Танцівник і хореограф Влад Яма, який від початку повномасштабної війни виїхав до США і більше не повертався в Україну, здивував несподіваною заявою про своє «повернення». Він опублікував у сторіс в Instagram знімок, на якому зображений біля поліцейсько...