Угорщина готова пустити російський газ через "Турецький потік"

У разі припинення транзиту російського газу через Україну Угорщина має намір імпортувати його через газопровід "Турецький потік". Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто, зазначивши, що країна вжила заходів для диверсифікації джерел та маршрутів поставок газу, повідомляють Патріоти України із посиланням на Orosz Hirek.

"Дуже важливо мати газопровід "Турецький потік", тому що він має пропускну здатність 8,5 млрд кубометрів у бік Угорщини, і вона може повністю відібрати весь обсяг газу, що надходить з Росії за довгостроковим контрактом", – сказав Сійярто.

Угорщина отримує газ з Росії за контрактом, підписаним у 2021 році строком на 15 років. Через Україну, а потім через Словаччину та Австрію, в Угорщину надходить 1 млрд куб.м газу на рік, ще 3,5 млрд куб. м йдуть по "Турецькому потоку", а потім через Сербію.

Ситуація з газом

Росія неодноразово погрожувала припинити транзит газу через Україну. Востаннє така заява прозвучала після вибухів на Кримському мосту 17 липня 2023 року.

16 серпня 2023 року стало відомо про те, що Україна не буде вести переговори з РФ щодо продовження транзиту газу. Таку заяву зробив міністр енергетики України Герман Галущенко, нагадавши, що у 2024 році завершується контракт на транзит російського газу через Україну.

Він підкреслив, що контракт передбачає транзит Росією газу до Європи через територію України. Його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтися без ресурсів РФ.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...