В Україні деякі продукти подорожчали на 36% - інфляція побила річний рекорд

В Україні за підсумками серпня 2024 року річна інфляція прискорилася до 7,5%, нового максимуму за останній рік, з серпня-2023.У річному вимірі (до серпня-2023) ціни на продукти харчування зросли на 6%. Найсильніше за рік подорожчали овочі – одразу на 36%, передають Патріоти України

А ось за місяць споживчі ціни зросли на 0,6% (проти 0% у липні). За серпень продуктова інфляція склала 0,9%, найпомітніше підвищилася вартість яєць. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Так, у серпні найбільше зросли ціни на такі продукти:

  • цукор – плюс 7,1% (це не перебило річне зниження ціни на цукор на 1,7%);
  • овочі – 5,2% (за рік за рік зростання склало аж 36%);
  • хліб – 2,4% (подорожчання протягом року – вже на 12,2%).

"На подорожчання продуктів впливає посуха цього року. Овочі в серпні цього року на 36% дорожчі, ніж у серпні 2023 року. Ймовірно, ціни зростають швидше через знеструмлення та необхідність забезпечення альтернативних джерел електроенергії", – припускають аналітики Центру економічної стратегії (ЦЕС).

Протягом серпня при цьому у продуктовому кошику дешевшали лише фрукти – на 7,4%. Щоправда, протягом року все одно фіксується помітне подорожчання, на 10,3%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, у т.ч. на тютюнові вироби – 1,4%. А от одяг та взуття подешевшали на 2,9%, зокрема одяг – на 2,4%, взуття – на 3,4%.

Ціни на транспорт зросли на 0,6%. У Держстаті зазначають, що це в основному сталося через подорожчання автомобілів на 1,2%, проїзд в автомобільному пасажирському транспорті на 0,6%, а також зростання цін на паливо та мастильні матеріали на 0,5%.

Що буде з цінами до кінця року: НБУ попередив українців

Національний банк України (НБУ) ще наприкінці липня погіршив прогноз інфляції на 2024 рік. Очікується, що до грудня замість 8,2% зростання споживчих цін становитиме 8,5%.

При цьому НБУ запевняють, що цінової катастрофи не буде. "Інфляція залишатиметься помірною у 2024 році. Цьому сприятимуть заходи Національного банку щодо захисту гривневих доходів та заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку", – кажуть у НБУ.

Надалі темпи зростання цін залишатимуться помірними, вважають у НБУ. Так, вже 2025 року інфляція сповільниться до 6,6%.

А ось на повернення інфляції в цільовий коридор Нацбанк очікує не раніше 2026 року. "У 2026 році разом із поступовою нормалізацією функціонування економіки та покращенням ситуації в енергетиці інфляція повернеться до мети НБУ у 5%", – зазначають у регуляторі.

Дешево більше не буде: Чому українцям продаватимуть популярний продукт за високими цінами

середа, 11 вересень 2024, 18:56

Цінові рекорди у Європі активізують здорожчання вершкового масла в Україні. При чому зростають як експортні, так і внутрішні ціни. І якщо у зовнішній торгівлі невдовзі може статися обвал вартості продукту, то в самій Україні вона продовжуватиме зростат...

В Україні деякі продукти подорожчали на 36% - інфляція побила річний рекорд

середа, 11 вересень 2024, 17:25

В Україні за підсумками серпня 2024 року річна інфляція прискорилася до 7,5%, нового максимуму за останній рік, з серпня-2023.У річному вимірі (до серпня-2023) ціни на продукти харчування зросли на 6%. Найсильніше за рік подорожчали овочі – одразу на 3...