Відтермінована пенсія в Україні: Як збільшити розмір виплат і які нюанси треба знати

За кожен рік роботи після строку виходу пенсія збільшується на 6%, тобто приблизно на 350 гривень на місяць, передають Патріоти України.

Як зазначили у ПФУ, кожна людина має право на вибір щодо отримання пенсії за віком. Вона може вирішити самостійно, коли це робити, враховуючи свої побажання та обставини.

Ті, хто вже мають право на пенсію, але хочуть продовжувати працювати та отримувати пенсію пізніше, можуть отримати пенсію з урахуванням їхнього страхового стажу на момент звернення за пенсією.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% - за кожен повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% - за кожен повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію - 12% (0,5 х 24).

А от відстрочка на шість років (це - 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75). Пенсія збільшується тільки за повні місяці роботи, а за неповний місяць це не враховується.

Щоб отримати пенсію пізніше, потрібно повідомити про це Пенсійний фонд до досягнення пенсійного віку. Якщо це не зроблено, а інформація про стаж вже є у Реєстрі, пенсію призначать автоматично. Якщо ж паперова трудова книжка не оцифрована і людина продовжує працювати без заяви про пенсію, то вважається, що вона бажає вийти на пенсію пізніше.

Українцям масово перерахують зарплати: До чого готуються роботодавці

неділя, 19 травень 2024, 12:30

Більшість українських роботодавців має намір підвищити зарплати своїм працівникам у 2024 році. Про це повідомили 72% учасників відповідного опитування. При цьому в більшості підвищення заплановано на 11-15%. Тобто, якщо працівник отримує середню зарпла...

Якщо є надстаж: Скільки українцям доплачують до пенсії за переробку

неділя, 19 травень 2024, 9:48

Українці можуть отримувати пенсійні виплати за віком або за стажем. У разі нестачі стажу, його можна докупити. Однак, багато пенсіонерів мають понаднормовий стаж і цікавляться, чи можливо його продати, особливо якщо їхні пенсійні виплати невисокі. В Ук...