А ви це знали? Чому шкідливо пити каву в паперових стаканчиках

Нове дослідження виявило тривожний факт: паперові чашки для кави, які ми часто використовуємо для гарячих напоїв, можуть містити шкідливі мікропластики. Виявлено, що пластикові покриття на таких чашках, при контакті з гарячими рідинами, виділяють дрібні частки пластику, які потрапляють в організм, передають Патріоти України.

Ці мікрочастинки можуть нести серйозні наслідки для здоров'я, викликаючи різноманітні хвороби. Видання eatthis.com розповідає, чому варто замислитися про звички, пов'язані з використанням паперових стаканів, і як мінімізувати ризики для організму.

Доктор медичних наук Судха Гоел пояснює: "Людина, яка щодня п’є три чашки кави або чаю в таких стаканах, з часом споживатиме до 75 000 мікроскопічних часток пластику, які невидимі для ока". Він зазначає, що за 15 хвилин, які необхідні для вживання напою, пластикове покриття чашки починає руйнуватися, вивільняючи небезпечні частинки.

Це дослідження, проведене в Індійському технологічному інституті, є частиною серії робіт, що висвітлюють небезпеку потрапляння мікропластиків у організм. Мікропластик – це дрібні пластикові частки розміром менше ніж 5 мм, що утворюються як побічний продукт виробів, які ми використовуємо кожного дня, таких як автомобільні шини, одяг та косметика.

Хоча дослідження впливу мікропластиків на здоров’я тільки починається, експерти вже висловлюють стурбованість. Виявлено, що вдихання мікроволокон пластика може викликати серйозні захворювання, включаючи рак. У зв'язку з цими проблемами, фахівці з Consumer Reports попереджають про небезпеку таких хімікатів, що можуть викликати репродуктивні порушення, ожиріння, проблеми з органами і навіть затримку розвитку у дітей.

Що стосується паперових чашок, то дослідники зазначають, що більшість з них не є суто паперовими – вони мають внутрішнє пластикове покриття. Вплив гарячих напоїв (температура 85-90 °C) на ці чашки може призвести до вивільнення небезпечних хімічних іонів, таких як фторид, хлорид, сульфат і нітрат.

Щоб мінімізувати споживання мікропластиків, Consumer Reports рекомендує кілька практичних порад:

  1. Пийте більше води. Враховуючи, що ВООЗ виявила мікропластик у 90% бутильованої води, надайте перевагу водопровідній воді.
  2. Не розігрівайте їжу в пластикових контейнерах. Відомо, що при нагріванні пластик вивільняє хімікати в їжу.
  3. Частіше прибирайте вдома. Пил, що накопичується на поверхнях, може містити шкідливі речовини, такі як антипірени, тому регулярне прибирання допоможе зменшити їх концентрацію.
  4. Вибирайте скляні упаковки замість пластикових. Користуйтеся багаторазовими контейнерами та зменшуйте використання одноразового пластику.

Оси будуть летіти геть, якщо відчують запах однієї "ненависної "рослини

п’ятниця, 27 червень 2025, 18:53

Спекотне літо приносить не тільки сонячний вітамін D, а й небажаних гостей - ос, які літають навколо будинків і садів у пошуках їжі. Хоча оси корисні для запилення і боротьби зі шкідниками, їхні часті укуси можуть доставляти дискомфорт і навіть бути не...

А ви це знали? Що не потрібно додавати у фарш для котлет, щоб не зіпсувати їх

п’ятниця, 27 червень 2025, 18:30

Домашні котлети – дуже ситна і смачна страва, яку можна готувати з будь-якого м'ясного фаршу, а також і просто з овочів, крабових котлет, а також із печінки. Щоб котлети не розпадалися, потрібно знати деякі кулінарні секрети, передають Патріоти України...