"Буде шкідливим, якщо неправильно готувати": Нутриціолог розповіла всю правду про борщ

Будь-яка страва може бути корисною або шкідливою, залежно від використаних продуктів та способу приготування.

Нутриціолог з 10-річним стажем Надя Андрєєва нещодавно перерахувала продукти, які варто прибрати з раціону, тому що вони можуть викликати акне або вугровий висип. Також далеко не всі продукти сумісні один з одним - і принципів роздільного харчування ніхто не відміняв. Наприклад, м'ясо краще їсти з овочами, а не з картоплею. Виходячи з цього виникло питання: борщ - це шкідливо або корисно? Надя Андрєєва розкрила це питання на своїй сторінці у соцмережі. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із її міркуваннями.

"От уявіть собі дівчину, яка збирається їсти салати і брокколі і через два дні зривається і виявляється перед тарілкою борщу з хлібом...", - такий коментар написала підписниця під одним з моїх постів. В голові виникло кілька питань:

1. Чому в нашому суспільстві здорове харчування асоціюється тільки з салатом і брокколі?

2. Чому борщ обов'язково повинен бути поганим?

І борщ, і печиво, і хліб можуть впливати на здоров'я як позитивно, так і негативно. Все залежить від того, як приготовлено і з яких продуктів.

Є декілька вірних способів зіпсувати борщ, продовжила Надя:

  • Зварити бульйон на неорганічному м'ясі;
  • Обсмажити цибулю і моркву на рафінованій соняшниковій, соєвій або кукурудзяній олії;
  • Додати в суп пару ложок борошна, щоб було погустіше;
  • Покласти побільше картоплі;
  • Подати з магазинною сметаною з відновленого молока.

"Така їжа підтримає будь-які запальні процеси в тілі і навряд чи допоможе поліпшити здоров'я. Але борщ може бути чудовим джерелом вітамінів, клітковини і їжі для наших хороших бактерій.

Я готую борщ пісний або, якщо це зима і хочеться чогось поживного, то на бульйоні з кісток тварин, які паслися на пасовищі. Цей суп містить величезну кількість овочів, крім традиційних цибулі, моркви і буряків. Я додаю:

  • стебла селери
  • зелений перець
  • багато-багато петрушки
  • кріп
  • зелену цибулю
  • різні коріння
  • білу або коричневу квасолю⠀

Картоплю заміняю коренем селери, який на смак дуже схожий, але грає роль пребіотика. Якщо хочеться зробити борщ більш ситним, можна додати кокосові вершки або йогурт замість сметани.

Готовий суп зверху ще раз щедро посипаю зеленню. Виходить чудова, зігріваюча, дуже поживна страва. Чому б не включити в здорове меню?", - написала Андрєєва.

Їсте чіпси щодня? Ось що вони насправді роблять із вашим тілом

п’ятниця, 18 липень 2025, 23:55

Картопляні чіпси давно стали популярною закускою, без якої не обходиться жоден кіносеанс або вечірка. Проте, регулярне вживання цього хрусткого задоволення може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. І мова не лише про зайві кілограми, передают...

Одна ложка - і смак картоплі вже не той. Простий трюк для тих, хто не любить нудні обіди

п’ятниця, 18 липень 2025, 23:10

Хоч ми й охоче експериментуємо з новими рецептами, звичайна варена картопля досі залишається основою домашніх страв. Вона смачна, ситна й універсальна. Проте її приготування часто здається нудним і довгим. Добре, що є прості трюки, які не лише прискоря...