Будьте обережні! - При якій температурі різні олії стають небезпечними для здоров’я

Інформація, яку потрібно знати тим, хто любить смажену їжу.

Краще для здоров’я варити, парити або тушкувати різні продукти. Тим не менш, багато хто продовжує їх в тому числі і смажити. Дієтологи нагадують, що в такому випадку важливо вибрати правильну олію, адже при нагріванні харчові олії змінюють свій склад і утворюються канцерогенні речовини, включаючи акриламід, передають Патріоти України.

На плиті сковорода нагрівається до температури 300 градусів. Якщо є дим, значить, олія почала окислюватися, і в ній з’являються канцерогени.

Швидше цей момент настає у нерафінованих олій. Лляна і соняшникова (нерафіновані) стають небезпечні (окислюються жирні кислоти) при нагріванні до 107 градусів. З оливковою це відбувається при 190 градусах. Тому нерафіновані олії підходять тільки для салатів.

Для смаження призначені рафіновані олії — в них менше жирів, які легко окислюються. Наприклад, рафінована оливкова олія витримує температуру до 200 градусів, рафіновані соняшникова і рапсова — до 232 градусів.

Але найкращий варіант для смаження — пальмова олія. Вона на 50% складається зі стійких до нагрівання насичених жирних кислот і не боїться температури 230 градусів (підходить для фритюру).

Вершкове масло стає небезпечним вже при 160 градусах. Топлене масло поводиться краще і тримається до 205 градусів.

Окреме питання — рафінована олія авокадо. У ній всього 10% поліненасичених жирних кислот, що робить її ідеальною для смаження на відкритому вогні (починає змінюватися тільки після 270 градусів). Замінити її можна, в принципі, кукурудзяною олією.

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...

А ви це знали? Чи можна варити суп на воді з-під крана - несподівана відповідь експертів

субота, 20 квітень 2024, 6:56

Якщо одні господині сміливо використовують воду з-під крана для приготування страв чи напоїв, то інші готують лише на фільтрованій чи бутильованій воді. Та що робити, коли немає можливості фільтрувати воду чи купити бутильовану? ТСН розповідає, чи безп...