Чому вибухають банки із заготовками для консервації: ТОП-4 поширені проблеми

Традиційно влітку в Україні розпочинається сезон підготовки консервації. Українці заготовлюють сезонні овочі та фрукти, щоб мати змогу поласувати ними у холодну пору року, однак, зусилля часто бувають марними, адже банки з консервацією вибухають раніше, ніж приходить час їх відкривати й куштувати. Ми розповімо, як боротися з цією проблемою й "продовжити життя" закруток, передають Патріоти України.

Обробка банок і кришечок

Часто консервація вибухає через недостатньо якісну обробку банки й кришки. Важливо розуміти, що саме стерилізація вбиває бактерії, які псують заготовки. Просто вимити тару для закрутки буде недостатньо. Також важливо, щоб банки були без тріщин, адже через них у заготовку може потрапляти повітря й псувати продукт.

Обробка продуктів

Перед тим, як переходити до безпосередньо консервування, переконайтеся, що ви добре вимили продукти для заготовки. Недостатня чистота продуктів також може стати однією з причин вибухання консервації. Добре вимийте як основні овочі чи фрукти, так і всю зелень. Зелень також варто облити кип’ятком, а великі овочі та фрукти занурити в киплячу воду, щоб позбутися всіх повітряних бульбашок.

Погана термічна обробка

Варто пам'ятати, що процес стерилізації дієвий через час термічної обробки. Не варто його скорочувати, адже неякісна стерилізація є причиною вибухання консервацій. Для того, щоб позбутися усіх бактерій зазвичай потрібно протримати банки із консервацією у паровій лазні протягом 30 хвилин при температурі близько 60 градусів за Цельсієм.

Погане зберігання

Заготовки можуть вибухнути навіть при повному дотриманні усіх вище перелічених пунктів, якщо ви зберігаєте їх у неналежних умовах. Консервацію потрібно поставити в темному й прохолодному місці. Найоптимальніша температура – це +10°C й трохи нижче. При вищій температурі почнуть виділятися гази, що може призвести до псування й вибухання консервацій.

Не дайте себе обдурити! Консерви, які можуть вас вбити - як їх розпізнати до покупки

субота, 11 жовтень 2025, 19:05

Ось як швидко й надійно розпізнати зіпсовані консерви в магазині, передають Патріоти України. Огляд упаковки. Переконайтеся, що банка або скляна тарa не має здуття, вм’ятин із розривом лаку, протікання або слідів витікання. Здуття кришки чи днища свідч...

Медики пояснили, чому від парфумів болить голова

субота, 11 жовтень 2025, 18:30

Після застосування нового парфуму відчуваєте не лише аромат, а й головний біль? Річ у тому, що парфуми та інші різкі запахи справді можуть провокувати неприємні симптоми та навіть напади мігрені, передають Патріоти України. У декого може бути підвищена...