Вчені вирішили пояснити, чи існує термін придатності у меду, і відповідь на це питання виявилася неоднозначною, пише IFLScience, передають Патріоти України.
Фактично, до складу меду входить 181 речовина, але здебільшого він складається з цукру і води. Його склад різниться також залежно від виду бджіл, рослин і навіть погоди. Крім того, що мед має помірну кислотність, він також має антибактеріальні властивості, які допомагають запобігти росту бактерій.
Отже, чи може зіпсуватися мед? Відповідь: не зовсім. Якщо зберігати мед правильно, то він може залишатися придатним для вживання протягом тривалого часу.
Мед виробляється бджолою в медовому мішку або медовому шлунку, і набуває свого смаку залежно від типу квітки, звідки було зібрано нектар. Медовий мішок — це орган для транспортування нектару або води у вулик. Далі бджола відригує нектар у процесі, який називається трофаллаксисом. Опісля бджола починає додавати в нектар ферменти, що перетворюють цукор, щоб створити мед.
Також бджоли додають до меду фермент глюкозооксидазу, він перетворює цукор на глюконову кислоту, яка також утворюється на перекис водню. Присутність останньої речовини робить мед чудовим антибактеріальним засобом. Такий унікальний склад і низький вміст води роблять мед несприйнятливим до росту бактерій і грибків. Крім того, низький вміст води запобігає бродінню і розпаду меду.
Термін придатності на пакуванні меду обумовлений виробничими вимогами, але є деякі чинники, які можуть зіпсувати мед. У мед не повинна потрапляти волога, продукт необхідно зберігати в герметичному контейнері в сухому місці, щоб запобігти контакту з вологою, яка сприяє розмноженню бактерій.
Згодом мед також може кристалізуватися, таке відбувається коли розділяються вода і цукор. Процес прискорюється, коли мед зберігається за нижчих температур.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...