Дачникам на замітку! Чим обробити виноград від сірої гнилі

Завдяки високому вмісту міді та калію ця ягідка підвищує захисні сили організму. Крім того, виноград цінують за вітаміни, мікроелементи, легкозасвоювані вуглеводи та фруктові кислоти, однак радять, як і будь-який інший продукт, вживати обмежено, передають Патріоти України.

Щоби виростити гарний врожай культури у себе на городі, потрібно знати, як боротися та профілактувати ту чи іншу хворобу та позбуватися шкідників. Що таке сіра гниль і чому з’являється на винограді – розповів у матеріалі Фактів ICTV наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Сіра гниль винограду: що це

Сіра гниль винограду, також відома як Botrytis, є одним із найпоширеніших грибкових захворювань винограду, яка може серйозно пошкодити рослину і знизити якість плодів.

– Сіра гниль – це хвороба, спричинена грибом Botrytis cinerea, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Хвороба часто завдає великих збитків виноградникам Закарпаття, оскільки у цьому регіоні зазвичай підвищена вологість, яка і є сприятливим середовищем для розвитку сірої гнилі. Також страждає врожай і в інших областях – Одеській, Миколаївській і Херсонській.

Ягоди заражаються цією хворобою ще від початку розвитку рослини, однак найшвидше захворювання розповсюджується на вже стиглих ягодах.

Який вигляд має сіра гниль на винограді

Бурі плями є ознакою того, що виноград уразила сіра гниль. Зокрема, оболонка ягоди тріскається, і м’якоть оголюється, а сік з ягід витікає ще на кущах. Втрати соковитої рідини зростають під час збирання і транспортування врожаю.

– На уражених ягодах з’являються світло-коричневі плями, які згодом вкриються сірим нальотом і засохнуть, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Хворі грона вкриваються пухнатим сірим нальотом грибка Botrytis, на якому часто й утворюються чорні грудочки – склероції гриба.

Сіра гниль винограду: причини появи та наслідки

Розуміння причин появи, ознак ураження та методів боротьби з сірою гниллю є ключовим для успішного вирощування винограду.

Головним чинником появи на винограді сірої гнилі є погода, а саме підвищена вологість і спека.

До того ж, сприяє розвитку гнилі пошкодження винограду градом, осами і навіть просто розтріскування ягід. Іноді міжряддя косять тримером – шматочки трав, що летять від нього, травмують ягоди. А це робить їх легкою поживою для сірої гнилі.

Крім того, загущені посадки, або недостатня обрізка винограду, пошкодження ягід шкідниками – все це сприяє розвитку гриба-збудника сірої гнилі, спори якого можуть потрапити на ваші рослини безліччю способів.

– Розвитку збудника сірої гнилі сприяє тепла, волога погода, загущений виноград і його механічні пошкодження. Ця хвороба значно зменшує кількість врожаю, або може його взагалі позбавити та призвести до загибелі рослин, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Чим обробити виноград від сірої гнилі

Для боротьби з гниллю застосовують як домашні методи обробок, так і магазинні препарати. Серед підручних засобів виступає сода або ж настій часнику.

  • Сода

Візьміть 40-70 грамів соди та розведіть її у 10 л води. Обробку потрібно проводити кожні десять днів.

  • Настій часнику

Серед домашніх засобів ефективним як профілактика може бути настій часнику.

Подрібніть 200 г часнику і залийте 10 л води. Настоюйте протягом доби, а потім процідіть. Додайте 10 г тертого господарського мила.

– Обробіть виноградний кущ цією сумішшю до і після цвітіння у вечірні або ранкові години, – радить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Яким препаратом обробити виноград від сірої гнилі

До того ж, із магазинних ефективними будуть: Світч і Хорус. Як зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник, обробки препаратом Світч потрібно провести двічі за сезон – на початку цвітіння та наприкінці.

Норма розведення препарату становить 10 грам на 5-10 літрів води. Останню обробку необхідно провести за 20 днів до збирання врожаю. Хорус можна застосовувати до трьох разів за сезон, починаючи з ранньої весни.

У разі, коли до збору врожаю ще далеко, можна взяти такі фунгіциди – Ронілан і Роврал.

Догляд за виноградом, щоб не було сірої гнилі

Звісно, спеціальні препарати є дієвим способом профілактики сірої гнилі на винограді. Однак це стане марним, якщо не виконувати певні заходи у догляді за рослиною.

Головне – потрібно забезпечити винограду добре провітрювання грон, а для цього слід своєчасно обламувати та підв’язувати гілки.

– Забезпечуйте хороше провітрювання виноградного куща, видаляйте зайві пагони та листя, щоб не створювати сприятливі умови для розвитку грибкових захворювань, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

На ділянках, де почалося гниття ягід, треба швидко зібрати врожай. Також важливо видаляти уражені частини рослин.

Для посадки потрібно обирати ділянки з хорошим дренажем ґрунту і циркуляцією повітря. Щоб запобігти появі сірої гнилі на винограді, радимо застосовувати мульчування – розкласти шар соломи або іншого матеріалу у міжряддях або навколо рослин.

Важливим є правильний підбір відстані між рослинами і строків внесення добрив. Надмірне підживлення винограду азотом, особливо навесні, може призвести до збільшення загущеності листової маси рослин, а затінення ягід густим листям заважатиме швидко просихати плодам у період дощів і створюватиме ідеальні умови для розвитку хвороби.

Дуже важливим є постійний контроль бур’янів у насадженні, оскільки ті сприяють сповільненню руху повітря між рослинами.

До того ж, експерт наголошує на потребі своєчасного збору врожаю, щоб ягоди не перестигали. Маніпуляцію варто проводити вранці, одразу після висихання рослин. Зривати ягоди потрібно з обережністю, уникаючи вминання та пошкодження. Зібраний врожай необхідно якомога швидше охолодити до температури від 0 до 10 градусів, щоби знизити ймовірність розвитку хвороби.

До речі, раніше Факти ICTV писали про полив винограду влітку, щоби був гарний врожай.

ТегиЗавдяки високому вмісту міді та калію ця ягідка підвищує захисні сили організму. Крім того, виноград цінують за вітаміни, мікроелементи, легкозасвоювані вуглеводи та фруктові кислоти, однак радять, як і будь-який інший продукт, вживати обмежено.

Щоби виростити гарний врожай культури у себе на городі, потрібно знати, як боротися та профілактувати ту чи іншу хворобу та позбуватися шкідників. Що таке сіра гниль і чому з’являється на винограді – розповів у матеріалі Фактів ICTV наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Сіра гниль винограду: що це

Сіра гниль винограду, також відома як Botrytis, є одним із найпоширеніших грибкових захворювань винограду, яка може серйозно пошкодити рослину і знизити якість плодів.

– Сіра гниль – це хвороба, спричинена грибом Botrytis cinerea, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Хвороба часто завдає великих збитків виноградникам Закарпаття, оскільки у цьому регіоні зазвичай підвищена вологість, яка і є сприятливим середовищем для розвитку сірої гнилі. Також страждає врожай і в інших областях – Одеській, Миколаївській і Херсонській.

Ягоди заражаються цією хворобою ще від початку розвитку рослини, однак найшвидше захворювання розповсюджується на вже стиглих ягодах.

Який вигляд має сіра гниль на винограді

Бурі плями є ознакою того, що виноград уразила сіра гниль. Зокрема, оболонка ягоди тріскається, і м’якоть оголюється, а сік з ягід витікає ще на кущах. Втрати соковитої рідини зростають під час збирання і транспортування врожаю.

– На уражених ягодах з’являються світло-коричневі плями, які згодом вкриються сірим нальотом і засохнуть, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Хворі грона вкриваються пухнатим сірим нальотом грибка Botrytis, на якому часто й утворюються чорні грудочки – склероції гриба.

Сіра гниль винограду: причини появи та наслідки

Розуміння причин появи, ознак ураження та методів боротьби з сірою гниллю є ключовим для успішного вирощування винограду.

Головним чинником появи на винограді сірої гнилі є погода, а саме підвищена вологість і спека.

До того ж, сприяє розвитку гнилі пошкодження винограду градом, осами і навіть просто розтріскування ягід. Іноді міжряддя косять тримером – шматочки трав, що летять від нього, травмують ягоди. А це робить їх легкою поживою для сірої гнилі.

Крім того, загущені посадки, або недостатня обрізка винограду, пошкодження ягід шкідниками – все це сприяє розвитку гриба-збудника сірої гнилі, спори якого можуть потрапити на ваші рослини безліччю способів.

– Розвитку збудника сірої гнилі сприяє тепла, волога погода, загущений виноград і його механічні пошкодження. Ця хвороба значно зменшує кількість врожаю, або може його взагалі позбавити та призвести до загибелі рослин, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Чим обробити виноград від сірої гнилі

Для боротьби з гниллю застосовують як домашні методи обробок, так і магазинні препарати. Серед підручних засобів виступає сода або ж настій часнику.

  • Сода

Візьміть 40-70 грамів соди та розведіть її у 10 л води. Обробку потрібно проводити кожні десять днів.

  • Настій часнику

Серед домашніх засобів ефективним як профілактика може бути настій часнику.


Подрібніть 200 г часнику і залийте 10 л води. Настоюйте протягом доби, а потім процідіть. Додайте 10 г тертого господарського мила.

– Обробіть виноградний кущ цією сумішшю до і після цвітіння у вечірні або ранкові години, – радить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Яким препаратом обробити виноград від сірої гнилі

До того ж, із магазинних ефективними будуть: Світч і Хорус. Як зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник, обробки препаратом Світч потрібно провести двічі за сезон – на початку цвітіння та наприкінці.

Норма розведення препарату становить 10 грам на 5-10 літрів води. Останню обробку необхідно провести за 20 днів до збирання врожаю. Хорус можна застосовувати до трьох разів за сезон, починаючи з ранньої весни.

У разі, коли до збору врожаю ще далеко, можна взяти такі фунгіциди – Ронілан і Роврал.

Догляд за виноградом, щоб не було сірої гнилі

Звісно, спеціальні препарати є дієвим способом профілактики сірої гнилі на винограді. Однак це стане марним, якщо не виконувати певні заходи у догляді за рослиною.

Головне – потрібно забезпечити винограду добре провітрювання грон, а для цього слід своєчасно обламувати та підв’язувати гілки.

– Забезпечуйте хороше провітрювання виноградного куща, видаляйте зайві пагони та листя, щоб не створювати сприятливі умови для розвитку грибкових захворювань, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

На ділянках, де почалося гниття ягід, треба швидко зібрати врожай. Також важливо видаляти уражені частини рослин.

Для посадки потрібно обирати ділянки з хорошим дренажем ґрунту і циркуляцією повітря. Щоб запобігти появі сірої гнилі на винограді, радимо застосовувати мульчування – розкласти шар соломи або іншого матеріалу у міжряддях або навколо рослин.

Важливим є правильний підбір відстані між рослинами і строків внесення добрив. Надмірне підживлення винограду азотом, особливо навесні, може призвести до збільшення загущеності листової маси рослин, а затінення ягід густим листям заважатиме швидко просихати плодам у період дощів і створюватиме ідеальні умови для розвитку хвороби.

Дуже важливим є постійний контроль бур’янів у насадженні, оскільки ті сприяють сповільненню руху повітря між рослинами.

До того ж, експерт наголошує на потребі своєчасного збору врожаю, щоб ягоди не перестигали. Маніпуляцію варто проводити вранці, одразу після висихання рослин. Зривати ягоди потрібно з обережністю, уникаючи вминання та пошкодження. Зібраний врожай необхідно якомога швидше охолодити до температури від 0 до 10 градусів, щоби знизити ймовірність розвитку хвороби.

Розставлено крапки над "і": Чи можна підігрівати каву в мікрохвильовій печі

п’ятниця, 22 листопад 2024, 17:24

Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...

Помилка може дорого коштувати! Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді

п’ятниця, 22 листопад 2024, 16:38

Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. ...