Городникам на замітку: Як отримати рекордний урожай картоплі і які сорти точно вас не розчарують - поради фахівців

Війна війною, а посадка картоплі - за розкладом. Ще тиждень-два, і українські господарі почнуть роботи на городі, а саме цей овоч є одним із головних, бо годує родину цілий рік. То ж коли краще висаджувати бульбу і які сорти для цього найкраще підходять, читайте далі, передають Патріоти України.

«Зазвичай люди один в одного беруть картоплю та садять багато разів один і той самий посадковий матеріал. І вже довели цю звичку до того, що в минулі роки з посадженого відра зібрали відро врожаю. В агрономії це називається „виродження картоплі“. Раз на чотири роки її обов'язково слід замінювати. Потрібно просто з'їсти бульбу чи продати, та в жодному разі на п'ятий рік не садити, бо буде не врожай, а сльози. Проведіть якісне сортооновлення, — радить експертка Всесвітнього банку із плодоовочівництва Оксана Руженкова.

Крім того, українці звикли садити картоплю на травневі свята. Це велика помилка, адже в світі триває глобальне потепління, що призвело до встановлення на території багатьох країн посухи. Україна не виняток. Немає дощів — жоден овоч не проросте й не виросте. Весна стала значно довшою, літній період скоротився до місяця, а це час, за який картопля має дозріти й сформувати гарну плотну шкірку. Не потрібно боятися того, що ґрунт промерзне. Навпаки, сніг чи дощ дасть поштовх посадженій картоплині нормально прорости, сформувати належну кількість бульб під кущем, а далі чи велика вона буда за розмірами, чи ні — не настільки принципово. Вона буде. Копати тепер картоплю варто не в середині серпня, як ми звикли, а на місяць пізніше. Й робити це можна до початку листопада».

Саджати бульбу експерти радять, коли температура ґрунту не опускається нижче за 7 градусів тепла. Зазвичай це відповідає температурі повітря вдень +12° і не менше +5° вночі.

«Що ж до сортів, із найбільш популярних сортів рекомендую Белла роза, Гранада, Рів’єра, Арізона, Королева Анна, Лабелла, Мелоді, Опал, Ред леді, Сіфра».

«Великі картоплини перед посадкою слід порізати повздовж на великі шматки з 2−3 вічками, — розповідає фермер з Вінниччини Віталій Поймало.Якщо цього не робити, у корчі буде 5−7 стебел. Це призведе до конкуренції між ними за живлення та світло. Стебла вийдуть тонкі й слабкі. Ще один нюанс: як розташувати картоплину. Важливо покласти її вічком донизу — щоб пагін, шукаючи шлях до сонця, виріс довший. Якщо обирати на посадку бульби середнього розміру, то різати їх не слід, а варто лише обірвати в них бокові вічка, залишивши 2−3 на „верхівці“. У цій частині бульби найбільше стимуляторів росту. Для профілактики боротьби з грибковими захворюваннями до розчину суперфосфату корисно буде додати 50−70 грамів звичайної харчової соди, лужна реакція якої убезпечує рослини від зараження».

Перевірте себе! Психологічний тест у картинці розкаже, чи можна вам довіряти таємниці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:07

Вам довіряють друзі усі найпотаємніші секрети чи, навпаки, намагаються слідкувати за своєю розмовою, аби зайвого не бовкнути? Ми ділимося тестом, який за декілька секунд відповість на це питання, передають Патріоти України. Вам потрібно просто глянути...

Водіям на замітку! Що впливає на швидке зношування шин в авто

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:30

Новий комплект шин найчастіше є помітною для сімейного бюджету покупкою. Тому автовласникам важливо, щоб гума на автомобілі служила довго - а так, на жаль, виходить не завжди. Причин прискореного зношення покришок декілька, і на всі з них водій може вп...