Напередодні Великого посту будуть корисними рецепти, як приготувати веганські котлетки: без м'яса, а іноді навіть і без яєць, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.
Котлетки з броколі
- броколі – 1 головка
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- борошно – 3/4 склянки
- сіль, перець – на смак
- олія – для смаження
- Броколі розбираємо на суцвіття і опускаємо в підсолений окріп на півтори-дві хвилини.
- Броколі разом із цибулею подрібнюємо в блендері або прокручуємо в м'ясорубці.
- В отриману масу додаємо сіль і перець, перемішуємо і залишаємо хвилин на 15-20, щоб фарш пустив сік.
- Додаємо борошно і добре вимішуємо. Формуємо котлетки, викладаємо на розпечену і змащену олією сковорідку.
- Смажимо на сильному вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
Кукурудзяні котлетки
- заморожена кукурудза – 400 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- яйця – 2 шт.
- кукурудзяна мука або крохмаль – 1 склянка
- кріп – 1 пучок (невеликий)
- сіль, перець – на смак
- олія – для смаження
- дрібна кукурудзяна крупа – для панірування
- Кукурудзу розморожуємо. Ділимо на дві частини, частину перемелює блендером разом з очищеною цибулею.
- Перекладаємо подрібнену масу в миску, додаємо другу частину кукурудзи, дрібно рубаний кріп, яйця, борошно або крохмаль. Солимо, перчимо, замішуємо фарш.
- Формуємо котлетки, обвалюємо їх у кукурудзяній крупі. Викладаємо в нагріту і змащену олією пательню. Смажимо на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.
Котлетки з картоплі та квашеної капусти
- картопля – 5 шт.
- квашена капуста – 300 г
- сіль, перець – на смак
- олія – для смаження
- панірувальні сухарі
- Картоплю відварюємо в мундирах. Коли буде готова, трохи охолоджуємо її і тремо на дрібній тертушці.
- Капусту дрібно рубаємо ножем або подрібнюємо блендером.
- Змішуємо картоплю і капусту, додаємо яйце, сіль і перець. Добре вимішуємо, формуємо котлетки і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
- Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду. Смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки з обох боків.
Бурякові котлетки
- буряк – 2 шт. (великі)
- синя цибуля – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- волоські горіхи – 0.5 склянки
- кінза або петрушка – 1 пучок
- хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- сіль, перець – на смак
- олія – для смаження
- панірувальні сухарі – 3-4 ст.л. + для панірування
- Буряк відварюємо або запікаємо в духовці до м'якості. Готовий буряк охолоджуємо, чистимо і крупно ріжемо.
- Часник і цибулю чистимо, зелень миємо й обсушуємо. Всі інгредієнти подрібнюємо блендером або пропускаємо через м'ясорубку. Якщо подрібнюємо блендером, стежте за структурою "фаршу", вона має бути пухкою та неоднорідною.
- Додаємо до буряково-горіхової суміші сухарі, сіль, перець і хмелі-сунелі, добре все вимішуємо.
- Формуємо невеликі котлетки, обвалюємо в сухарях. Викладаємо на розпечену і змащену олією сковороду, смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки.
Гарбузові котлетки
- очищений гарбуз – 1 кг
- манка – 4 ст.л.
- сіль, перець – на смак
- улюблені трави – на смак
- олія – для смаження
- борошно або панірувальні сухарі
- Гарбуз тремо на тертці. Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду, додаємо сіль і перець. Перемішуємо, чекаємо, поки гарбуз пустить сік.
- Тушкуємо гарбуз, періодично помішуючи, до повного випаровування рідини. Коли рідини не залишиться (тільки стежте, щоб гарбуз не згорів!), додаємо манку, сіль, перець і улюблені трави. Тушкуємо, помішуючи, ще кілька хвилин. Готову масу перекладаємо в миску і охолоджуємо.
- Коли гарбузове пюре вистигне, починаємо формувати котлетки. Якщо "фарш" надто рідкий, додайте в нього трохи борошна, манки або панірувальних сухарів – так він стане щільним.
- Готові котлетки обвалюємо в борошні або сухарях. Викладаємо в нагріту і змащену олією пательню. Смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки з двох боків.
Рисові котлетки із сочевицею
- рис – 0,5 склянки
- сочевиця – 1 склянка
- яйця – 2 шт.
- борошно або манка – 0,5 склянки
- сіль, перець – на смак
- олія – для смаження
- панірувальні сухарі
- Рис промиваємо, складаємо в каструлю, заливаємо водою (приблизно півтори склянки води на пів склянки рису) і варимо до м'якості.
- Сочевицю добре промиваємо, змінюючи воду кілька разів. Перекладаємо сочевицю в каструлю, заливаємо чистою холодною водою з розрахунку 1:2 (на склянку сочевиці 2 склянки води).
- Доводимо до кипіння, прибираємо піну. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо, помішуючи, хвилин 10-15. Сочевиця має стати м'якою і розвареною.
- Готову сочевицю подрібнюємо блендером до гладкої, однорідної консистенції. Цей пункт не є обов'язковим, якщо не хочете морочитися, просто змішайте готову сочевицю з вареним рисом.
- Додаємо яйця, сіль, перець, манку або борошно і добре вимішуємо. Формуємо котлетки, обвалюємо в панірувальних сухарях.
- Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду. Смажимо на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...
Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...