Готуємось до Великого посту: Котлети без м'яса - 6 пісних рецептів

Хто сказав, що котлети можна робити тільки з м'яса?

Напередодні Великого посту будуть корисними рецепти, як приготувати веганські котлетки: без м'яса, а іноді навіть і без яєць, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Котлетки з броколі

  • броколі – 1 головка
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • борошно – 3/4 склянки
  • сіль, перець – на смак
  • олія – для смаження
  1. Броколі розбираємо на суцвіття і опускаємо в підсолений окріп на півтори-дві хвилини.
  2. Броколі разом із цибулею подрібнюємо в блендері або прокручуємо в м'ясорубці.
  3. В отриману масу додаємо сіль і перець, перемішуємо і залишаємо хвилин на 15-20, щоб фарш пустив сік.
  4. Додаємо борошно і добре вимішуємо. Формуємо котлетки, викладаємо на розпечену і змащену олією сковорідку.
  5. Смажимо на сильному вогні до золотистої скоринки з обох сторін.

Кукурудзяні котлетки

  • заморожена кукурудза – 400 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • яйця – 2 шт.
  • кукурудзяна мука або крохмаль – 1 склянка
  • кріп – 1 пучок (невеликий)
  • сіль, перець – на смак
  • олія – для смаження
  • дрібна кукурудзяна крупа – для панірування
  1. Кукурудзу розморожуємо. Ділимо на дві частини, частину перемелює блендером разом з очищеною цибулею.
  2. Перекладаємо подрібнену масу в миску, додаємо другу частину кукурудзи, дрібно рубаний кріп, яйця, борошно або крохмаль. Солимо, перчимо, замішуємо фарш.
  3. Формуємо котлетки, обвалюємо їх у кукурудзяній крупі. Викладаємо в нагріту і змащену олією пательню. Смажимо на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Котлетки з картоплі та квашеної капусти

  • картопля – 5 шт.
  • квашена капуста – 300 г
  • сіль, перець – на смак
  • олія – для смаження
  • панірувальні сухарі
  1. Картоплю відварюємо в мундирах. Коли буде готова, трохи охолоджуємо її і тремо на дрібній тертушці.
  2. Капусту дрібно рубаємо ножем або подрібнюємо блендером.
  3. Змішуємо картоплю і капусту, додаємо яйце, сіль і перець. Добре вимішуємо, формуємо котлетки і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
  4. Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду. Смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки з обох боків.

Бурякові котлетки

  • буряк – 2 шт. (великі)
  • синя цибуля – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • волоські горіхи – 0.5 склянки
  • кінза або петрушка – 1 пучок
  • хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • сіль, перець – на смак
  • олія – для смаження
  • панірувальні сухарі – 3-4 ст.л. + для панірування
  1. Буряк відварюємо або запікаємо в духовці до м'якості. Готовий буряк охолоджуємо, чистимо і крупно ріжемо.
  2. Часник і цибулю чистимо, зелень миємо й обсушуємо. Всі інгредієнти подрібнюємо блендером або пропускаємо через м'ясорубку. Якщо подрібнюємо блендером, стежте за структурою "фаршу", вона має бути пухкою та неоднорідною.
  3. Додаємо до буряково-горіхової суміші сухарі, сіль, перець і хмелі-сунелі, добре все вимішуємо.
  4. Формуємо невеликі котлетки, обвалюємо в сухарях. Викладаємо на розпечену і змащену олією сковороду, смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки.

Гарбузові котлетки

  • очищений гарбуз – 1 кг
  • манка – 4 ст.л.
  • сіль, перець – на смак
  • улюблені трави – на смак
  • олія – для смаження
  • борошно або панірувальні сухарі
  1. Гарбуз тремо на тертці. Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду, додаємо сіль і перець. Перемішуємо, чекаємо, поки гарбуз пустить сік.
  2. Тушкуємо гарбуз, періодично помішуючи, до повного випаровування рідини. Коли рідини не залишиться (тільки стежте, щоб гарбуз не згорів!), додаємо манку, сіль, перець і улюблені трави. Тушкуємо, помішуючи, ще кілька хвилин. Готову масу перекладаємо в миску і охолоджуємо.
  3. Коли гарбузове пюре вистигне, починаємо формувати котлетки. Якщо "фарш" надто рідкий, додайте в нього трохи борошна, манки або панірувальних сухарів – так він стане щільним.
  4. Готові котлетки обвалюємо в борошні або сухарях. Викладаємо в нагріту і змащену олією пательню. Смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки з двох боків.

Рисові котлетки із сочевицею

  • рис – 0,5 склянки
  • сочевиця – 1 склянка
  • яйця – 2 шт.
  • борошно або манка – 0,5 склянки
  • сіль, перець – на смак
  • олія – для смаження
  • панірувальні сухарі
  1. Рис промиваємо, складаємо в каструлю, заливаємо водою (приблизно півтори склянки води на пів склянки рису) і варимо до м'якості.
  2. Сочевицю добре промиваємо, змінюючи воду кілька разів. Перекладаємо сочевицю в каструлю, заливаємо чистою холодною водою з розрахунку 1:2 (на склянку сочевиці 2 склянки води).
  3. Доводимо до кипіння, прибираємо піну. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо, помішуючи, хвилин 10-15. Сочевиця має стати м'якою і розвареною.
  4. Готову сочевицю подрібнюємо блендером до гладкої, однорідної консистенції. Цей пункт не є обов'язковим, якщо не хочете морочитися, просто змішайте готову сочевицю з вареним рисом.
  5. Додаємо яйця, сіль, перець, манку або борошно і добре вимішуємо. Формуємо котлетки, обвалюємо в панірувальних сухарях.
  6. Викладаємо в нагріту і змащену олією сковороду. Смажимо на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.


Дачникам на замітку! Чим підживити вишню навесні, щоб отримати багато плодів

понеділок, 24 лютий 2025, 6:50

Ранньою весною потрібно підживлювати вишню, щоб пізніше отримати великий урожай. Чим підживити вишню навесні — читайте в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України. Найчастіше вишню підживлюють восени, але якщо ви цього не зробили, не варто засмучува...

Помилка може коштувати здоров'я! Які правила вживання ліків категорично не можна порушувати

понеділок, 24 лютий 2025, 5:40

Виробники ліків детально описують в інструкції, як правильно приймати ті чи інші медикаменти. Проте існують певні правила вживання ліків, про які знають далеко не всі. Читайте про них в матеріалі ТСН.ua. Фахівці Міністерства охорони здоров'я розповіли,...