Споконвіку люди казали "хліб - усьому голова". Дійсно - це ситний продукт за невеликі гроші, який присутній під час кожної трапези. Однак варто розуміти, що сучасний хліб - це інший хліб, іншої якості та інгредієнтів, передають Патріоти України. То в чому ж різниця?
Наші предки виготовляли хліб із зерна, вирощеного в екологічно чистому ґрунті без застосування будь-яких хімічних добрив. В наших реаліях пшениця вирощується на хімічно удобреній землі у величезних масштабах. Щоб вона росла швидше, її посипають пестицидами, а щоб позбутися від гризунів і грибків – застосовуються різноманітні хімічні отрути.
У старі добрі часи хліб взагалі не просівали. За рідкісним випадком використовували невелике сито для просіювання. Популярним був хліб чорний, виготовлений з житнього борошна, що має кислуватий смак. Сучасне борошно проходить процес рафінування. Із злаків видаляється все “зайве”, що є, до речі, дуже корисним!
Раніше кожна сім’я мала свої унікальні рецепти хліба на заквасці по-домашньому. Закваскою вважалося рідке тісто, яке квасять за допомогою молока, фруктів або хмелю. В результаті, виходив корисний хліб, насичений ферментами і вітамінами.
Хліб в наших магазинах зовсім інший. Печуть його з термофільних дріжджів, придуманих німецькими біологами ще в період другої світової. Хліб на цих дріжджах тестували на людях в концтаборах. Побічні ефекти від цього продукту тоді не змогли виявити, однак зараз вчені починають бити на сполох. В процесі виготовлення цих дріжджів застосовується 30 типів основних і двадцять допоміжних інгредієнтів, а також важкі метали і хімічні елементи.
Термофільні дріжджі застосовують не тільки для випікання хліба, а й для виготовлення спирту і пива. Клітини дріжджів, між іншим, виробляють дуже маленькі, але живучі шкідливі речовини, при попаданні в організм людини просто отруюють його, змінюють ДНК та збільшують шанси захворіти на рак. В 1-му кубічному сантиметрі тіста, виготовленого з термофільних дріжджів, таких грибкових клітин майже 120 мільйонів! В результаті, кишківник не може впоратися з такою “атакою” і вся корисна мікрофлора гине. А мікрофлора – це наш імунітет.
Глютен від англійського – glue означає клей. Тобто, глютен – це клейковина, що міститься майже у всіх зернових культурах. Нинішнє виробництво дозволяє вирощувати зерно з величезною кількістю глютену, в той час як раніше вживали глютену в 2 рази менше.
Глютен, а точніше його липка структура, не дозволяє поживним речовинам засвоюватися в тонкому кишківнику. В результаті, через подразнення слизової виникають болі в животі, головний біль, стомлюваність.
Багато з нас навіть не підозрюють, що чутливість до глютену проявляється у вигляді запорів, здуття, спазмів і т.д. Якщо у вас або вашої дитини в раціоні переважають мучні вироби з вмістом глютену і ви спостерігаєте подібні симптоми – відмовтеся від глютену назавжди!
У сучасному світі вже неможливо вирощувати і готувати той корисний хліб, який їли наші предки. Однак існує чимало рецептів приготування хліба в домашніх умовах за допомогою хлібопічки і правильно зробленої закваски, що значно знизить кількість шкідливих компонентів і зменшить вірогідність негативного впливу на організм.
Ще кілька корисних порад:
Гречані чай і шоколад з’явилися на українському ринку не так давно і відразу набули шаленої популярністі: їх люблять спортсмени, адепти ЗОЖу та дієтологи. Експерти видання Baazar розбирались, чому всі в такому захваті від продуктів з гречки, як їх виро...
Попри сформовану думку, сама по собі сіль, а точніше хлорид натрію, не становить небезпеки для організму, а, навпаки, грає важливу роль у його роботі. Без солі неможливий нормальний баланс рідини в організмі, до того ж вона регулює кров’яний тиск та ба...