Як позбутися запаху старості у квартирі: ТОП-15 корисних порад, щоб вдома завжди пахнуло свіжістю

Запах старості може з’явитися у квартирі чи будинку з двох причин - або він походить від людей літнього віку, які проживають чи проживали там, або від старих меблів, передають Патріоти України.

Літні люди уже не можуть ефективно стежити за своєю чистотою та ладом у своєму житлі, особливо якщо вони проживають самі без молодших родичів, які могли б допомогти. Способи усунути запах старості у квартирі залежатимуть від того, чи старенькі люди там ще проживають, чи йдеться про житло, у якому вони жили раніше.

Як прибрати запах старості в квартирі, де живуть літні люди

Якщо літні люди проживають у квартирі, і там "завівся" неприємний запах, його можна прибрати, дотримуючись наступних порад.

1. Особиста гігієна

Потрібно допомагати літнім людям доглядати за собою, адже самим їм це уже важко. Крім цього, старенькі люди часто не бачать сенсу в ретельному догляді за собою.

Також варто правильно підбирати їм мило та інші засоби гігієни. Адже шкіра літніх людей стає тоншою, сухішою і потребує хорошого догляду та зволоження. Проте вони часто користуються звичайним милом, яке ще більше пересушує шкіру, як наслідок – вона починає лущитися і пекти, що ще більше відбиває у стареньких бажання митися.

2. Одяг

Люди у літньому віці довгий час носять один і той же самий одяг, а той вбирає у себе всі запахи. Тому одяг, постільну білизну та інші речі, якими користуються літні люди, потрібно ретельно і часто прати.

3. Домашні тварини

Літнім людям важко доглядати за собою, тому сил на догляд за домашніми тваринами також не вистачає. А від домашніх тварин можуть залишатися ще сильніші запахи. Тому за їхньою гігієною також потрібно стежити.

4. Харчування

Як би це дивно не звучало, але на силу запаху старості також впливає їжа, яку споживають літні люди. Від тих людей, які регулярно їдять жирну їжу та велику кількість м’яса, буде чутися сильніший запах, а від вегетаріанців або тих, хто просто вживає багато овочів, запаху практично не буде.

5. Прибирання і провітрювання

У приміщенні, де живуть літні люди, потрібно регулярно проводити вологе прибирання та провітрювання. Провітрювати житло варто практично кожен день, щоб запах вивітрювався. У цей час літніх людей краще попросити побути в іншій кімнаті, щоб холодне повітря їм не нашкодило.

Під час прибирання варто протирати вологою ганчіркою навіть шпалери, адже на них теж осідає пил і вони вбирають у себе запахи. А після ретельного прибирання можна поставити в кімнаті ароматичні свічки, ємності з гущею свіжозмеленої кави або шкірками від цитрусових.

Як вивести запах старих меблів та речей

У приміщенні також може "завестися" неприємний запах, якщо там стоять старі меблі, або ж ви використовуєте його як комору для зберігання різних речей. Часто у такі комори потрапляють речі з розряду "не потрібні, але жаль викинути". Проте нагромадження мотлоху сумує у собі безліч різних запахів, які поєднуються між собою та наповнюють кімнату точно не тим "ароматом", який нам хотілося б відчувати. Як позбутися запаху старості та інших неприємних запахів у такій ситуації?

1. Виявити джерело неприємного запаху

Першочергово потрібно виявити джерело такого запаху і ліквідувати його. Якщо запах йде від скупчення різного мотлоху, цей мотлох доведеться розібрати, після чого провести генеральне прибирання, застосовуючи спеціальні засоби.

2. Позбутися килимів

Саме вони вбирають у себе найбільшу кількість запахів. Якщо ж ви хочете їх залишити, або у вас не має можливості їх позбутися, то потрібно їх ретельно почистити за допомогою спеціальних засобів (можна навіть віддати у хімчистку), а потім добре провітрити приміщення.

3. Не варто користуватися освіжувачами для повітря

По-перше, вони не можуть повністю усунути запах, а лише частково його маскують. По-друге, вони токсичні і завдають шкоду людині, коли вона їх вдихає, або коли контактують з її шкірою.

4. Штори мають бути відкриті

Якщо це приміщення з вікнами, то потрібно щодня розсувати штори, адже ультрафіолет вбиває цвіль і хвороботворні мікроорганізми.

Домашні засоби для усунення запаху старості у квартирі

1. Оцет

Потрібно змішати дві ложки оцту зі склянкою води, змочити у цьому розчині ганчірку і ретельно протерти усі дерев’яні елементи у приміщенні. Через тиждень процедуру потрібно повторити.

2. Марганцівка

Підходить для обробки лише темних меблів. Потрібно підготувати розчин марганцівки, який матиме легке рожеве забарвлення, і протерти усі темні меблі та інші дерев’яні елементи у приміщенні.

3. Шкірки та цедра від цитрусових

На усіх поличках та інших поверхнях можна розмістити шкірки та цедру від цитрусових.

Таким способом та усіма наступними потрібно користуватися уже після того, як проведене генеральне прибирання для усунення запахів, адже ці способи допоможуть закріпити результат і не дозволять запахам повернутися.

4. Мелена кава або у зернах

Її також можна розмістити по різних місцях кімнати – це подарує приміщенню ніжний кавовий аромат.

5. Ароматизоване мило

Як в попередніх випадках, розмістити по різних поличках та інших місцях приміщення.

6. Сода, лимонний порошок, активоване вугілля.

Такі засоби можна розсипати по маленьких мисочках і поставити у різних місцях.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...