Як правильно різати цибулю, щоб не було сліз: ТОП-5 порад від шефів

Британські шеф-кухарі поділилися лайфхаками, які дозволяють різати велику кількість цибулі без сліз. Головна проблема полягає в тому, що під час нарізки цибуля виділяє речовину, яка дратує слізні залози в очах і автоматично змушує людей плакати. Щоб цього уникнути, необхідно знизити кількість цих речовин, передають Патріоти України.

Журналісти видання Express опитали кілька шеф-кухарів, і вони поділилися лайфхаками, які дозволяють їм легко нарізати велику кількість цибулі для тієї чи іншої страви.

Отже, для того, щоб без сліз різати цибулю, треба:

  • Охолодити цибулю. Хімічні речовини, від яких сльозяться очі, легше поширюються в теплі. Тому перед початком приготування кухарі радять потримати цибулю в холодильнику 30 хвилин або в морозилці 10 хвилин. Холод заморозить речовину, яку виділяє овоч, і цим самим знизить рівень його впливу на слізні залози.
  • Замочити цибулю у воді. Тільки попередньо відріжте кінчик цибулини: вода витягне кислоту, що подразнює очі. Однак майте на увазі, що в такому випадку ви ризикуєте позбавити овоч його насиченого смаку.
  • Наточити ніж. Різати цибулю кухарі радять лише дуже гострим, добре заточеним ножем. Тупі ножі ламають структуру цибулини, а чим менше ламається цибуля при нарізці, тим менше виділятимметься ферменту, який подразнює очі.
  • Провітрити приміщення. Відкрийте вікна під час нарізання луку або ввімкніть вентилятор. Потік повітря буде здувати пари хімічної речовини і вашим очам буде набагато легше "дихати".
  • Надіти окуляри. Так-так, існують спеціальні окуляри для нарізання луку. Їх, як правило, використовують люди з дуже чутливими очима. І ви теж можете.

Справжній прорив! Нова дієта може знизити ризик деменції на 25% та уповільнити старіння

субота, 28 червень 2025, 18:05

Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...

Розставлено крапки над "і": Чи дійсно дерев’яні ложки небезпечно використовувати на кухні

субота, 28 червень 2025, 17:38

Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...