Євген Клопотенко розповів, як правильно заморожувати овочі на зиму

Як правильно заморожувати овочі: Корисні…

Традиційно, заморожування овочів – найкращий спосіб зберегти смак улюблених літніх продуктів та насолодитись ними на новорічні свята та решту періоду до нового врожаю, коли ціни на парникову городину "кусаються"

Овочі на зиму заготовляє кожен по-своєму, але у порадах гуру кулінарії завжди можна знайти корисні лайфхаки. Depo.ua, взявши за основу рекомендації відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, розповідає, як правильно заморожувати овочі на зиму, щоб вони не зіпсувалися та не втратили соковитість й смак, зазначають Патріоти України.

Які є види заморозок овочів

порізані овочі

На сьогодні існує декілька способів заморожування овочів.

  • Шоковий – вимиті просушені овочі та фрукти поміщаються в морозильну камеру з дуже низькою температурою. Цей спосіб підійде тим, у кого в морозильній камері є функція "швидке заморожування". Перевага шокового заморожування у тому, що воно дозволяє економити час та на 90% зберігає користь продуктів.
  • Сухий – овочі промивають, дають висохнути, розкладають тонким шаром на дошку або тарілку і поміщають в морозилку. Коли вони стануть твердими, їх фасують порційно в пакети та знову повертають в морозильну камеру. У такий спосіб краще заморожувати кукурудзу, горошок, але не салат, адже він може втратити смакові властивості.

Як краще заморожувати овочі: універсальні правила

овочі

Який би спосіб заморожування овочів ви не обрали, є правила, що дозволяють зберегти смак та склад овочів максимально наближеними до свіжих.

  1. Відбирайте овочі з неушкодженою шкіркою. Краще не брати биті чи злегка підгнилі продукти, оскільки термін їхнього зберігання буде недовгим. Вони можуть бути трохи недоспілими, але в жодному разі не перезрілими, інакше після розморожування перетворяться на пюре.
  2. Ретельно мийте та висушуйте овочі. Перед заморожуванням на їхній поверхні не повинно бути води, інакше у морозильнику уся маса перетвориться на глибу льоду.
  3. Зрізайте в овочах плодоніжки та очищайте їх від насіння.
  4. Євген Клопотенко радить перед заморожуванням овочів трохи потримати їх в окропі. Середня тривалість бланшування овочів – 2-5 хвилин, залежно від об'єму продукту: наприклад, моркву, порізану соломинкою, потрібно тримати в окропі менше, а от великі шматки – більше.

У чому краще заморожувати овочі

пластиковий контейнер

Зберігати овочі у морозильній камері на зиму можна декількома способами, залежно від того, як багато є для них місця.

  • пластикові контейнери – підійдуть для заморожування у великих морозильниках, адже вони займають багато місця. Такі місткості довговічні та дозволяють овочам тримати форму;
  • пакети – це бюджетна альтернатива контейнерам, до того ж вони займають мало місця. На відміну від судків, пакети потрібно щороку змінювати, також вони не дуже надійні.
  • пластикові пляшки – ідеально підходять для зберігання соусів.

Як заморожувати різні овочі: поради від Клопотенка

Відомий шеф-кухар під час заготівлі овочів на зиму радить не відступати від правил та обов'язково бланшувати овочі. Ті, хто вважає це за непотрібне, можуть провести експеримент: заморозити овочі без попереднього тримання в окропі – смак продуктів допоможе зрозуміти, чому така підготовка важлива.

Кабачки

кабачки

Наріжте овочі кружальцями або смужками. Обдайте їх окропом, перекладіть у крижану воду, просушіть, помістіть у контейнер чи обережно складіть у пакети й відправте у морозильну камеру.

Квасоля та горошок

горошок

Очистіть їх від стручків, потримайте дві хвилини в окропі. Перекладіть у сито й промийте холодною водою. Коли горошок й квасоля просохнуть, перекладіть їх в морозилку.

Цвітна капуста

Щоб ідеально заморозити цвітну капусту, спочатку розберіть її на суцвіття, а потім бланшуйте їх. Після цього занурте в холодну воду, обсушіть і відправте в морозильну камеру.

Томати

помідори

Щоб правильно заморозити цей овоч, необхідно обов’язково позбутися шкірки, оскільки вона може потім стати твердою. Для цього зробіть перехресні надрізи зверху кожного плоду і помістіть томати в місткість з окропом на 1-2 хвилини. Далі відокремте шкірку від плодів, обдайте бланшовані томати холодною водою і заморозьте.

Перець

перці для заморозки

Видаліть плодоніжки та насіння. Можете порізати перець на шматочки одразу, або залишити цілим. Помістіть на три хвилини в окріп, обдайте холодною водою, висушіть й розкладіть у пакети чи контейнери.


Психологічний тест: Наскільки міцні ваші стосунки

четвер, 28 березень 2024, 16:14

Кожна людина мріє про щасливі і міцні стосунки. Але часто буває, що партнери не можуть подолати перешкоди і труднощі або просто не підходять один одному, передають Патріоти України. Дізнатися, які перспективи у ваших відносин, допоможе психологічний те...

Ви будете здивовані! Навіщо кухарі додають у м’ясний фарш звичайний лід

четвер, 28 березень 2024, 15:13

Головне, чого намагаються досягти кухаря при смаженні котлет, є соковитість, а допомогти в цьому може звичайний лід. Сам собою фарш зіпсувати складно, передають Патріоти України. Достатньо пропустити через м’ясорубку свиняче та яловиче м’ясо. Але, на ж...