"Мені здається, що, якби українців з народження вчили нутриціології та розповідали їм про те, як діють різні продукти на організм, ми були б першими у списку країн, де живе найбільше довгожителів. У нас так багато корисних продуктів, які, при активному житті (сон, рух), можуть попередити більшість відомих захворювань і навіть вилікувати чимало з них", - пише дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:
"Одна калина чого варта: багато кверцитину (це те, що зараз масово скуповують у капсулах на айхербі за дурні гроші) — молекула довголіття, здорового мозку, імунітету, допомагає при набряках, запаленнях, лікує і оздоровлює судини, нормалізує тиск і знижує налипання атеросклеротичних бляшок.
Багато вітаміну С, який має високу активність, бо поєднаний із купою різних кольорових пігментів-біофлавоноїдів.
Багато органічних кислот — покращується травлення та засвоєння білків.
Білків теж вистачає у калині, тому вона повертає сили хворим та слабким, дає енергію.
Від калини добре працює мозок, бо там глутамінова кислота, здоровим стає кишечник, бо та ж глутамінова кислота робить щільнішими клітини кишечного епітелію і не дає проникати різним токсинам і збудникам.
Амінокислота аргінін вкрай корисна для печінки. Лізин має противірусну дію.
А ще калина багата тирозином — амінокислотою, з якої утворюються гормони наднирників та щитовидної залози.
І це — лише одна калина. А смородина? А абрикоси? Про них можна поему написати.
В усіх цих плодах дуже багато пектину — розчинної клітковини, яка поглинає все шкідливе у кишечнику (токсини, радіонукліди), стримує атеросклероз, запобігає алергіям, прискорює загоєння різних ран.
Тому інколи, коли вас потягне на десерт, можна і десерт приготувати, і користі набратися.
Що потрібно:
— смородина морожена (склянка)
— сік калини (витиснути, а макуху перебити у блендері з теплою водою, настояти і випити)
— абрикоси морожені (склянка)
— желатин (2 пачки по 25 г) або агар-агар (3−4 пачки)
Желатин заливаємо холодною водою. Коли вбере воду, нагріваємо на слабкому вогні, щоб розчинився, не доводячи до кипіння (бо не загусне). Якщо агар-агар, то, навпаки, заливаємо гарячою і чекаємо, коли розчиниться.
Смородину та абрикоси ледь розморожуємо, заливаємо рідким гарячим розчином желатину або агар-агару і збиваємо у блендері. Вийде таке пінисте пюре.
Його треба вилити у формочку і покласти у холодильник.
Хто любить солодше — купіть курагу (я купую узбецьку, вона насичено червоно-оранжева, в такої багато каротину і цукрів), розмочіть і додайте у пюре.
Все.
У цьому десерті дуже багато пектинів, вітаміну С, цинку, ніацину (вітаміну В3 або РР, надзвичайно цінного для судин). Ваші корисні бактерії в кишечнику зрадіють і на радощах розмножаться, а вам від того буде хороший імунітет і гарний настрій — бо бактерії впливають на синтез нейромедіаторів.
Близько десятої частини власників смартфонів у світі заклеюють об'єктив пристрою, побоюючись стеження. Фахівці визнають, що ризик справді існує, хоча для шпигунства потрібні чітко визначені умови. Про це пише ITsider, передають Патріоти України. Зловми...
Деякі фрукти містять значну кількість природних цукрів (переважно фруктозу, глюкозу і сахарозу). Ось список фруктів, які містять найбільше цукру на 100 грамів, передають Патріоти України.