Італійці їдять його щодня, а ми досі ігноруємо: Чому варто додати базилік у раціон

Базилік - незамінна трава в італійській кухні. Його додають у пасту, піцу, салати, а також використовують для приготування песто. Та окрім кулінарної цінності, базилік має сильні цілющі властивості, які досі недооцінені в інших країнах, передають Патріоти України.

Ця ароматна зелень не тільки покращує смак страв, але й позитивно впливає на організм, зокрема сприяє детоксикації печінки та нирок.

Природний захисник організму

Базилік містить ефірні олії — евгенол, ліналоол та естрагол. Саме вони відповідають за характерний аромат і водночас мають протизапальні, антибактеріальні й заспокійливі властивості.

До складу базиліка входять важливі вітаміни:

  • вітамін К — для згортання крові та здоров’я кісток,
  • вітамін А — для зору та шкіри,
  • вітамін С — антиоксидант, що зміцнює імунітет.

Також у ньому є магній, залізо, кальцій і калій, які підтримують роботу нервової, кровоносної та кісткової систем.

Антиоксидантна бомба

Базилік багатий на флавоноїди та поліфеноли, що нейтралізують вільні радикали та захищають клітини від пошкоджень. Завдяки цим властивостям базилік сприяє природному очищенню організму, зменшує запалення і допомагає боротися з інфекціями.

Його сечогінна дія сприяє виведенню токсинів через нирки, а антиоксиданти підтримують печінку в її очищувальній функції.

Для шлунка, серця і нервів

Базилік також корисний для травної системи — він зменшує здуття живота, полегшує травлення та має протиблювотну дію.

Завдяки вмісту калію базилік допомагає знижувати артеріальний тиск і зменшувати рівень «поганого» холестерину, що позитивно впливає на здоров’я серця.

А завдяки розслаблювальним властивостям, базилік може заспокоювати нервову систему після стресових ситуацій або напруженого дня.


Як вживати базилік?

Найкорисніший базилік — у свіжому вигляді. Його можна додавати до салатів, сендвічів, пасти або супів безпосередньо перед подачею. Не варто його варити або смажити — при термообробці він втрачає частину своїх властивостей.

Також з базиліка можна приготувати песто — змішавши листя з оливковою олією, горіхами, часником і сиром пармезан. У літню спеку кілька листків базиліка в напої зроблять його не тільки ароматним, а й освіжаючим.

Колір має значення. Один сорт смородини - найкорисніший

субота, 19 липень 2025, 13:05

Чорна, червона, а може, біла? Який сорт смородини найкорисніший і яку харчову цінність має кожен із них? Варто дізнатися відповіді на ці запитання, особливо зараз, коли в Україні триває сезон цих смачних ягід, передають Патріоти України. У світі існує ...

Втрачаєте слух? Ви ризикуєте втратити й пам’ять - нове дослідження шокує

субота, 19 липень 2025, 10:08

Швейцарські науковці з Женевського університету встановили: навіть у соціально активних людей самотність у поєднанні з погіршенням слуху значно пришвидшує когнітивний занепад, передають Патріоти України. У новому дослідженні, опублікованому в журналі C...