Італійці їдять його щодня, а ми досі ігноруємо: Чому варто додати базилік у раціон

Базилік - незамінна трава в італійській кухні. Його додають у пасту, піцу, салати, а також використовують для приготування песто. Та окрім кулінарної цінності, базилік має сильні цілющі властивості, які досі недооцінені в інших країнах, передають Патріоти України.

Ця ароматна зелень не тільки покращує смак страв, але й позитивно впливає на організм, зокрема сприяє детоксикації печінки та нирок.

Природний захисник організму

Базилік містить ефірні олії — евгенол, ліналоол та естрагол. Саме вони відповідають за характерний аромат і водночас мають протизапальні, антибактеріальні й заспокійливі властивості.

До складу базиліка входять важливі вітаміни:

  • вітамін К — для згортання крові та здоров’я кісток,
  • вітамін А — для зору та шкіри,
  • вітамін С — антиоксидант, що зміцнює імунітет.

Також у ньому є магній, залізо, кальцій і калій, які підтримують роботу нервової, кровоносної та кісткової систем.

Антиоксидантна бомба

Базилік багатий на флавоноїди та поліфеноли, що нейтралізують вільні радикали та захищають клітини від пошкоджень. Завдяки цим властивостям базилік сприяє природному очищенню організму, зменшує запалення і допомагає боротися з інфекціями.

Його сечогінна дія сприяє виведенню токсинів через нирки, а антиоксиданти підтримують печінку в її очищувальній функції.

Для шлунка, серця і нервів

Базилік також корисний для травної системи — він зменшує здуття живота, полегшує травлення та має протиблювотну дію.

Завдяки вмісту калію базилік допомагає знижувати артеріальний тиск і зменшувати рівень «поганого» холестерину, що позитивно впливає на здоров’я серця.

А завдяки розслаблювальним властивостям, базилік може заспокоювати нервову систему після стресових ситуацій або напруженого дня.


Як вживати базилік?

Найкорисніший базилік — у свіжому вигляді. Його можна додавати до салатів, сендвічів, пасти або супів безпосередньо перед подачею. Не варто його варити або смажити — при термообробці він втрачає частину своїх властивостей.

Також з базиліка можна приготувати песто — змішавши листя з оливковою олією, горіхами, часником і сиром пармезан. У літню спеку кілька листків базиліка в напої зроблять його не тільки ароматним, а й освіжаючим.

Не беріть ці речі на кладовище! Заборони, які варто знати всім

неділя, 12 жовтень 2025, 6:12

З наближенням Дня всіх святих та Дня поминання померлих люди починають активно готувати могили. Але не всі знають, які предмети не варто приносити, щоб не накликати невдачу та негативну енергію, передають Патріоти України. Кароліна Возняк наголошує, що...

Дивіться уважно, що їсте на сніданок! Ці продукти можуть скоротити тривалість життя

неділя, 12 жовтень 2025, 5:40

Сніданок задає тон всьому дню, тому важливо обирати продукти, що підтримують здоров’я та енергію. На жаль, деякі звичні страви можуть, навпаки, завдати шкоди організму, якщо їсти їх регулярно, передають Патріоти України. Дієтологи виділили кілька проду...