Не робіть так! Названо звичку в їжі, яка збільшує ризик смерті

На тривалість життя впливають раціон людини та її харчові звички. Вчені дійшли висновку, що люди, які додають сіль у їжу за столом, наражаються на більш високий ризик передчасної смерті з будь-якої причини. Дослідження опубліковано Європейським товариством кардіологів, передають Патріоти України.

У дослідженні, яке проходило протягом п’яти років, взяли участь понад 501 тис. осіб. Учасників опитали за допомогою анкети, чи додають вони сіль у їжу. Дослідники взяли до уваги й інші фактори, які могли б вплинути на результати. Йдеться про вік, поле, расу, індекс маси тіла, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність і дієту.

Після спостереження за учасниками дослідження показало, що у порівнянні з тими, хто ніколи або рідко додавав сіль, у тих, хто завжди додавав сіль у їжу, ризик передчасної смерті був на 28% вищим.

Крім того, дослідження показало, що в учасників, які завжди додавали сіль, була нижча очікувана тривалість життя. У віці 50 років очікувана тривалість життя жінок скоротилася загалом на 1,5 року. У чоловіків скорочення становило 2,28 року.

При цьому дослідники також виявили, що ці ризики, як правило, трохи знижувалися у людей, які споживали велику кількість фруктів та овочів, хоча ці результати не були статистично значущими. Така тенденція пов'язана з тим, що фрукти та овочі багаті на калій, який має захисну дію і пов'язаний з нижчим ризиком передчасної смерті, пояснили фахівці.

Кашель із кров’ю? ТОП-6 небезпечних причин, які можуть коштувати життя

неділя, 7 вересень 2025, 23:10

Кашель із кров’ю - завжди небезпечний симптом, який вимагає термінового візиту до лікаря. Про це попередила лондонська лікарка Клер Томпсон у коментарі Daily Mail, передають Патріоти України. Вона наголосила, що незалежно від кількості крові — чи то кр...

Недосип чи стрес? Вчені знайшли різницю між ранковим та вечірнім головним болем

неділя, 7 вересень 2025, 18:15

Гучна музика, яскраві екрани чи сильні запахи можуть спровокувати напад мігрені. Але не менш важливе значення має час доби, коли з’являється біль. Нове дослідження показало: ранкові й вечірні головні болі мають різні причини, передають Патріоти України...