На тривалість життя впливають раціон людини та її харчові звички. Вчені дійшли висновку, що люди, які додають сіль у їжу за столом, наражаються на більш високий ризик передчасної смерті з будь-якої причини. Дослідження опубліковано Європейським товариством кардіологів, передають Патріоти України.
У дослідженні, яке проходило протягом п’яти років, взяли участь понад 501 тис. осіб. Учасників опитали за допомогою анкети, чи додають вони сіль у їжу. Дослідники взяли до уваги й інші фактори, які могли б вплинути на результати. Йдеться про вік, поле, расу, індекс маси тіла, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність і дієту.
Після спостереження за учасниками дослідження показало, що у порівнянні з тими, хто ніколи або рідко додавав сіль, у тих, хто завжди додавав сіль у їжу, ризик передчасної смерті був на 28% вищим.
Крім того, дослідження показало, що в учасників, які завжди додавали сіль, була нижча очікувана тривалість життя. У віці 50 років очікувана тривалість життя жінок скоротилася загалом на 1,5 року. У чоловіків скорочення становило 2,28 року.
При цьому дослідники також виявили, що ці ризики, як правило, трохи знижувалися у людей, які споживали велику кількість фруктів та овочів, хоча ці результати не були статистично значущими. Така тенденція пов'язана з тим, що фрукти та овочі багаті на калій, який має захисну дію і пов'язаний з нижчим ризиком передчасної смерті, пояснили фахівці.
Зелений чай - не просто смачний і освіжаючий напій. Його здавна вважають еліксиром здоров’я в азійській культурі, а сучасні дослідження підтверджують його користь для серцево-судинної системи. Але чи справді зелений чай допомагає при підвищеному тиску ...
Нові дослідження доводять, що регулярна їзда на велосипеді може значно знизити ризик розвитку деменції, зокрема хвороби Альцгеймера. Вчені спостерігали за майже півмільйоном дорослих протягом 13 років і виявили, що у велосипедистів ризик старечого недо...