Ніколи не вживайте таку картоплю - нею можна отруїтися!

Картопля є не тільки одним з найбюджетніших, але й смачних та корисних овочів, які можна запікати смачно з овочами в духовці, а також смажити та робити ніжне пюре, передають Патріоти України.

Але варто обов'язково знати, що її потрібно правильно зберігати, щоб вона не втратила корисних властивостей і не стала небезпечною.

Редакція FoodOboz ділиться корисною інформацією, яку картоплю категорично не можна їсти і чому.

1. Волога картопля

Картоплю потрібно зберігати в сухому та темному місці, щоб на ній не з'явилися вологі плями і в них не з'явилися грибки чи бактерії. Якщо так сталося, такий овоч потрібно негайно викинути.

2. Картопля, яка довго зберігалася в холодильнику

Якщо довго зберігати крохмальні овочі в холоді, весь крохмаль у них перетвориться на цукор. А при варінні або жарці такий цукор перетворюється на акриламід, який є небезпечним канцероген.

3. Зелена і проросла картопля

Зелені плями на картоплі з'являються, якщо овоч неправильно зберігали. Зелений відтінок картоплі дає токсин соланін, який виділяється у овочі. Фахівці стверджують, що наявність цього токсину дуже небезпечна для здоров'я, і картоплю з таким ушкодженням потрібно одразу викидати, а не обрізати зелену частину.

У пророслій картоплі крім соланіну міститься ще й хаконін, який надає картоплі гіркий смак. Важливо знати, що такою картоплею можна отруїтися.

4. Погризена картопля

Картоплю дуже люблять щури та миші, тому, якщо ви побачите на овочах сліди від гризунів, ні в якому разі не їжте такий овоч. Адже гризуни можуть бути переносниками багатьох небезпечних захворювань.

Дачникам на замітку! Чим підживити розсаду на весні для гарного врожаю

вівторок, 4 березень 2025, 12:00

Підживлення розсади на весні є важливим кроком для забезпечення здорового росту рослин і отримання багатого врожаю. Ось кілька порад, як правильно підживити розсаду, передають Патріоти України. Підживлення розсади на весні – це баланс між забезпеченням...

Справа... в мозку! Вчені знайшли несподівану причину ожиріння

вівторок, 4 березень 2025, 11:30

Нове дослідження, проведене Університетською клінікою Тюбінгена спільно з Німецьким центром досліджень діабету (DZD) та Інститутом імені Гельмгольца в Мюнхені, проливає світло на роль мозку в розвитку ожиріння, передають Патріоти України. Вчені встанов...