Ніколи не вживайте таку картоплю - нею можна отруїтися!

Картопля є не тільки одним з найбюджетніших, але й смачних та корисних овочів, які можна запікати смачно з овочами в духовці, а також смажити та робити ніжне пюре, передають Патріоти України.

Але варто обов'язково знати, що її потрібно правильно зберігати, щоб вона не втратила корисних властивостей і не стала небезпечною.

Редакція FoodOboz ділиться корисною інформацією, яку картоплю категорично не можна їсти і чому.

1. Волога картопля

Картоплю потрібно зберігати в сухому та темному місці, щоб на ній не з'явилися вологі плями і в них не з'явилися грибки чи бактерії. Якщо так сталося, такий овоч потрібно негайно викинути.

2. Картопля, яка довго зберігалася в холодильнику

Якщо довго зберігати крохмальні овочі в холоді, весь крохмаль у них перетвориться на цукор. А при варінні або жарці такий цукор перетворюється на акриламід, який є небезпечним канцероген.

3. Зелена і проросла картопля

Зелені плями на картоплі з'являються, якщо овоч неправильно зберігали. Зелений відтінок картоплі дає токсин соланін, який виділяється у овочі. Фахівці стверджують, що наявність цього токсину дуже небезпечна для здоров'я, і картоплю з таким ушкодженням потрібно одразу викидати, а не обрізати зелену частину.

У пророслій картоплі крім соланіну міститься ще й хаконін, який надає картоплі гіркий смак. Важливо знати, що такою картоплею можна отруїтися.

4. Погризена картопля

Картоплю дуже люблять щури та миші, тому, якщо ви побачите на овочах сліди від гризунів, ні в якому разі не їжте такий овоч. Адже гризуни можуть бути переносниками багатьох небезпечних захворювань.

Як позбутися комарів і мошок на все літо - "революційний" лайфхак

субота, 12 липень 2025, 19:05

Зірка шоу Dragon’s Den і бізнесвумен Сара Девіс поділилась своїм “революційним” методом, який не лише відлякує комарів і мошок, але й прикрашає ваш сад або балкон. І все це - без хімії та з мінімальними витратами, передають Патріоти України.

Названо фрукт, який омолоджує судини та покращує зір - їжте його на сніданок

субота, 12 липень 2025, 18:35

Мангó зазвичай асоціюється з тропічними смузі або десертами, однак цей фрукт заслуговує на набагато більше. Дослідження підтверджують: регулярне вживання манго позитивно впливає на роботу серця та судин, допомагає знизити артеріальний тиск і рівень хол...