Норми мікроклімату в приміщенні та оптимальні способи їх досягнення

Гігієнічних норм мікроклімату потрібно дотримуватися на робочих місцях, складах продукції, у виробничих приміщеннях і житлових будівлях - тобто скрізь. Але це не завжди просто. Докладніше про мікроклімат та його особливості розбираємось у статті.

Джерело: сайт Alter Air


Що таке мікроклімат


Мікроклімат – це сукупність фізичних умов усередині невеликого приміщення чи будівлі загалом. Він прямо впливає на теплообмін в організмі, самопочуття та працездатність людей; якість продукції, що виготовляється та зберігається. Саме тому важливо дотримуватися гігієнічних норм мікроклімату, описаних у зведенні санітарних правил і норм.

Які вимоги до мікроклімату існують в Україні


Норми мікроклімату в Україні встановлюють Державні Санітарні Правила та Норми (ДСанПіН). За цими правилами облаштовуються всі житлові, комерційні та виробничі приміщення (з урахуванням їх призначення та періоду року). Ключові параметри, що впливають на мікроклімат:

Температура


У житлових приміщеннях температурний режим варіюється від 16-18 ° C (у коморах) до 24-26 ° C (у ванній та санвузлі). Кімнатна температура вважається 21-25°C.

У виробничих приміщеннях температурний режим коливається від 16-20 ° C (для важкої роботи) до 21-25 ° C для легкої роботи.

Норми мікроклімату на робочому місці, наприклад, в офісних приміщеннях, зобов'язують підігрівати кімнати (або охолоджувати, залежно від пори року) до 22-24°C

Вологість повітря


Гігієнічні норми мікроклімату вимагають дотримання вологості від 40 до 60% як у житлових приміщеннях, так і в офісі або на виробництві.

Вентиляція


Норма швидкості руху повітря для житлових приміщень - 0,15-0,2 м/с (до 0,3 м/с у теплу пору року).

Для виробничих приміщень коливається від 0,1 м/с для легкої роботи до 0,3-0,4 м/с для важкої.

Для офісних працівників найбільш комфортним вважається рух повітря зі швидкістю 0,1-0,25 м/с, залежно від пори року.

Як підтримується оптимальний мікроклімат?


Щоб підтримувати норми мікроклімату на робочому місці, у житловому приміщенні або на виробництві, необхідно створити ефективні системи опалення, вентиляції та кондиціювання. Всі вони повинні працювати злагоджено та автоматично підтримувати сприятливе самопочуття мешканців/співробітників компанії.

Система вентилювання приміщень


Системи вентиляції поділяються на 3 основні типи:

  • Припливна система забезпечує безперебійну подачу свіжого повітря до приміщень, за умови справної витяжної системи.
  • Витяжна вентиляція відповідальна за постійне скидання відпрацьованих газів на вулицю та справно працює, якщо є хороша припливна вентиляція.
  • Найбільш ефективна припливно-витяжна вентиляція, яка повністю контролює приплив та відтік повітря у приміщеннях.

Сучасні системи також оснащені датчиками СО2, модулями, що охолоджують, фільтрами і рекуператорами тепла — все це допомагає створити найбільш ефективну, раціональну систему.

Кондиціювання


Кондиціювання приміщень необхідне для охолодження повітря у спекотний період року та підігріву взимку. Воно дозволяє цілий рік підтримувати оптимальний температурний режим. Крім цього, системи добре очищають повітря від шкідливих домішок - пилу, сажі, комах, шкідливих мікроорганізмів. Просунуті кондиціонери можуть іонізувати повітря завдяки фільтрам зі срібним напиленням.

Системи зволоження та осушення повітря:


Система осушення повітря - це, простими словами, конденсатор, який проганяє через себе повітря та видаляє з нього зайву вологу. Зволожувачі, навпаки, проганяючи повітря крізь пристрій, насичують його мікро-крапельками чистої води. Вологість у вашій будівлі можна обчислити за допомогою гігрометра – результат покаже, який пристрій вам необхідно встановити для покращення мікроклімату.

Опалювальні системи


Опалювальні системи створені для підтримки комфортного температурного режиму в холодну пору року. Система проєктується в залежності від типу будівлі та може складатися з конвекторних обігрівачів, радіаторів опалення та котлів, теплових насосів, водонагрівачів, різноманітних баків. Також до опалення відноситься система теплої підлоги.

Фото: https://alterair.ua/ru/otoplenie/v-kvartire/

Кому довірити професійну розробку систем мікроклімату?


Для того щоб створити надійну систему дотримання норм мікроклімату на робочому місці, у житловому чи виробничому приміщеннях, необхідно замовити проектування комунікацій. Професійний проєкт можна отримати у кліматичній компанії Alter Air. Кожен концепт є індивідуальним, тому важливо довірити його фахівцям. Вони зможуть провести точні попередні розрахунки та організувати повне дотримання ДСанПіН.

Не відірватися! Як запекти м’ясний рулет на святковий стіл - спеції та маринад

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:15

З підчеревини свинини буде смачний рулет. Головне - доповнити його потрібними смаками. На святковому столі таке м’ясо оцінять та з радістю будуть його смакувати. Деталі читайте в статті, передають Патріоти України. Вам потрібні такі продукти:. М’ясо св...

Секрети збалансованого харчування собак: корисні рекомендації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:39

Збалансоване харчування – це запорука здоров'я та довголіття вашого собаки. Воно повинно забезпечувати тварину всіма необхідними нутрієнтами в правильних пропорціях, що забезпечує: . Незбалансоване ж харчування може призвести до: . 1. Вибирайте якісн...