Оце так! Нове дослідження показує, що колір очей може впливати на здатність читати

У переважної більшості людей у світі один з чотирьох кольорів очей: блакитний, зелений, сірий чи карий. Загалом очевидного впливу кольору очей на якість зору немає, але тепер антропологи з Великої Британії припускають, що блакитні очі, які має практично кожна десята людина на планеті, можуть мати невелику перевагу в умовах слабкого освітлення, передають Патріоти України.

Деталі

Чому цей колір має перевагу відносно темнішої райдужної оболонки, вже давно є приводом для припущень. У своєму попередньому експерименті Кіоко Ямагуті та її студентка Фейт Ерін Кейн з Ліверпульського університету Джона Мурса досліджували це за участю 39 дорослих добровольців, які проходили простий 30-секундний тест зору під час зменшення інтенсивності світла.

У 25 людей були блакитні очі різного ступеня насиченості, а у 14 добровольців були темно або світло карі очі. Дослідження показали, що люди з яскравими блакитними очима могли зчитувати написи при значно меншому освітленні – у середньому лише 0,7 люкс, ніж їхні однолітки з карими очима, які мали в середньому мінімум 0,82 люкс.

Попри те, що дослідження є попереднім із відносно невеликим розміром вибірки та ще має бути рецензовано, результати експерименту підтверджують теорію про те, що втрата пігментації в райдужній оболонці була ознакою, обраною в деяких популяціях для максимізації зору в умовах слабкого освітлення.

Питання "особливості" блакитних очей цікаве тим, як еволюційно вони виникли, де та чому ця мутація поширилася й збереглася. Стосовно цього останнього дослідження, можна висунути гіпотезу, що щось крихітне у холодному сутінковому світі могло бути дуже важливими, щоб звертати на це увагу.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...