Політ на літаку може бути досить стресовим для людей, які страждають на легку аерофобію. А от, потрапивши у зону турбулентності, переживати починають абсолютно всі пасажири повітряного судна, передають Патріоти України.
Зокрема й через те, що трапляється ця неприємність досить несподівано. Але, якщо прислухатись до повідомлень пілота, які він промовляє у гучномовець, можна почути секретну фразу, яка саме і означає, що зараз літак трошки потрясе.
Як пише видання The Sun, про цю фразу розповів колишній пілот Джон Грівз. За його словами, якщо пілот командує бортпровідникам сісти, це означає, що повітряне судно входить у зону турбулентності.
За даними командирів авіалайнерів, за рік близько 100 пасажирів в усьому світі зазнають травм під час хитавки, яка виникає через турбулентність. Йдеться про серйозні травми, котрі потребують медичного втручання, такі як тріщини кісток, забої голови і навіть струси мозку. Так, це небагато, але і цього можна було би уникнути, якщо вони у цей час сиділи на своїх кріслах пристебнуті пасками безпеки.
Під час сильної турбулентності пасажира, який перебував у проході або сидів непристебнутий, може жбурляти по салону і відчутно бити об крісла та інші елементи інтер’єру. Ось чому льотчики наполягають – ніколи не можна ігнорувати відповідне попередження на табло над пасажирським кріслом.
Спеціалісти попереджають, що через кліматичні зміни зони турбулентності переміщаються у ті шари атмосфери, де раніше було відносно безпечно літати пасажирським лайнерам. Відповідно, хитавка на борту може траплятися частіше.
Чутливим пасажирам радять підготуватись до польоту, щоби їх не знудило під час проходження зони турбулентності. Основні рекомендації такі:
Білий одяг завжди дуже швидко забруднюється. Більшість із нас поспішає швидше вкинути його у гарячу воду і випрати, передають Патріоти України. Однак експертка з прання Кеті Робертс попередила, що високі температури можуть зробити пляму твердою і непри...
Кожен, хто коли-небудь займався випічкою, знає, що навіть найдрібніші деталі можуть вплинути на кінцевий результат. Однією з таких деталей є температура яєць. Часто в рецептах зазначено, що яйця повинні бути кімнатної температури, але чому це так важли...