Сезонна дієта: Як схуднути на кавунах і не голодувати - 5 кг за 15 днів

Як схуднути на кавуновій дієті: пробуємо скинути 5 кг за 15 днів і не голодувати

Схуднути на кавуні можливо? Закликаємо бути обережніше з баштанними. Дині важко засвоюються і не з усіма продуктами поєднуються. А в кавуні дуже багато цукру. Чи підходить кавун для розвантажувальних дієт, розберемося. Нас консультує лікар-дієтолог Ірина Баранова.

Кавунова дієта - популярна тема для обговорень. Одні кажуть, що води у кавуні 90%, завдяки чому смугаста ягода має м'яку сечогінну дію, позбавляючи тим самим від набряків і зайвої рідини в організмі. Це дійсно сприяє схудненню.

Інші стверджують, що кавун - дуже солодка ягода, схуднути на якій не вдасться.

Порівняємо кавун, наприклад, з лимоном за кількістю цукрів.

Содержание сахаров в арбузе / ©

Зауважимо, що фруктоза стимулює голод. У кавуні вона присутня. Глікемічний індекс (ГІ) кавуна високий. Солодка кавунова м'якоть містить прості цукри і відноситься до продуктів з ГІ понад 70. Тому кавун потрібно їсти невеликими порціями 200-250 г, цукор в крові підніметься не набагато, а якщо ви з'їсте за один присід 1 кг кавуна, то і цукру буде 100 г .

Користь кавуна

Ягода багата вітамінами (В1, В2, С, РР і А). У кавуні міститься фолієва кислота, яка регулює жировий обмін і надає противосклеротическое дію.

До складу кавуна входять легкозасвоювані цукру, які оздоровлюють і живлять печінку.

Тривалість дієти і підготовка

Головне для результату кавунової дієти - не схуднення. Вірніше, не тільки воно. Головне, не втратити корисні речовини і не наситити організм шкідливими. Наприклад, нітратами.

Якщо кавун багатий токсичними речовинами, пов'язана рідина його м'якоті вже не є корисною. При зниженні ваги це особливо небезпечно, адже організм, недоотримує своє, починає діставати з жирових депо токсини, що роками зберігаються там, а печінка відчайдушно намагається їх переробити. Якщо ви навантажите організм нітратами, то отримаєте зворотний детокс ефект, а в деяких випадках, навіть отруєння.

Вибирайте кавун правильно - з нітратоміром.

Тривалість кавунової дієти: від 1 до 15 днів.

Зниження ваги: від 3 до 5 кг.

Суть і графік кавунової дієти

Починати кавунову дієту слід поступово.

Перший тиждень

Розвантажувальні дні чергуються зі звичайними. Під час розвантажувальних днів можна їсти тільки кавун (не менш 500-600 г в день), а в звичайні дні традиційну дієтичну їжу. Це можуть бути каші на воді, нежирний сир, кефір, йогурти. Добре переносяться салати зі свіжих овочів або фруктів (заправлені олією) і фреші соки.

Другий тиждень

Починається п'ятиденний кавуновий марафон без проміжних днів. Втім, фахівці стверджують, що кавунові дні переносяться досить легко, оскільки сік цієї ягоди багатий на глюкозу і фруктозу, а кавунова м'якоть багата пектинами і клітковиною (вони швидко заповнюють шлунок, даючи відчуття ситості). Так що болісне відчуття голоду під час кавунової дієти вам не загрожує.

Закріплення результату

Скинути зайву вагу - це тільки половина справи. Після кавунової дієти важливо утримати завойовані рубежі. Для цього ні в якому разі не можна накидатися на смажене, жирне, копчене і борошняне.

  • У перший день після монодієти в меню повинні бути присутніми свіжі овочі, фрукти і фреші.
  • На другий день можна ввести в раціон молочнокислі продукти (з невисоким відсотком жирності).
  • Третій день присвячений каш.
  • На четвертий - допускається відварне м'ясо, риба, яйця і свіжі овочі. При цьому важливо стежити за розмірами порцій - під час виходу з дієти вони повинні бути в два рази менше, ніж зазвичай.

Заборонені продукти

Консерви, копченості, соління, солодощі, борошняні вироби.

Протипоказання

Людям з хворими нирками до кавунової дієти слід ставитися з великою обережністю, тому що вживання великої кількості кавунів може спровокувати ниркову кольку. Щоб цього не сталося, перед початком кавунової дієти слід зробити УЗД нирок і порадитися зі своїм лікарем. Протипоказана кавунова дієта і людям, які нещодавно перенесли операцію, вагітним жінкам, а також пацієнтам з діагнозом цукровий діабет.

"До кавунових днів в якості розвантажувальних, особливо, якщо ви гіпотонік, вдаватися потрібно дуже обережно. Кавунова дієта протягом тижня просто підірве обмін речовин - його швидкість знизиться через відсутність в раціоні білків, які є основою синтезу гормонів і ферментів. До того ж при зниженні калорійності раціону нижче 700 ккал пригнічується діяльність щитовидної залози, яка підтримує баланс обмінних процесів", - говорить дієтолог.

Також фахівець додає, що за 7-10 днів кавунової дієти велика частина із заявлених 5-6 кг становитиме воду, а не жир, а її запаси знову поповнити дуже просто. Так що кілограми повернуться.

Важливо!

Під час кавунової дієти стежте за своїм самопочуттям. В разі запаморочення, появи відчуття слабкості, нудоти, швидкої стомлюваності або синдрому роздратованого кишківника негайно зверніться за порадою до свого лікаря, можливо, вам доведеться припинити дієту.

Кавунова дієта

Понеділок

Не менше 600 г кавунової м'якоті протягом дня (можна більше).

Вівторок

Сніданок: вівсяна каша на воді з медом.

Обід: 100 г сиру + 1-2 персика.

Вечеря: овочевий салат + шматочок житнього хліба. Перед сном 1 спіла груша.

Середа

Не менше 600 г кавунової м'якоті протягом дня

Четвер

Сніданок: салат зі свіжих фруктів.

Обід: 100 г вівсянки + 200 г кавуна.

Вечеря: овочевий салат з шматочком житнього хліба і 100 г сиру. Перед сном 1 яблуко.

П'ятниця

Не менше 600 г кавунової м'якоті протягом дня.

Субота

Сніданок: вівсяна каша на воді з медом.

Обід: 100 г сиру + салат з помідорів.

Вечеря: відварені овочі з шматочком житнього хліба + м'якоть кавуна. Перед сном 1 персик.

З неділі по четвер

Не менше 600 г кавунової м'якоті протягом дня.

П'ятниця

Сніданок: 1 морква, натерта на тертці + 2 персика.

Обід: овочевий суп (без жиру) і велике яблуко.

Вечеря: кавун.

Субота

Літр кефіру або натурального йогурту випити протягом дня. Кавун в необмежених кількостях.

Неділя

Сніданок: вівсяна каша на воді з медом.

Обід: овочевий суп + шматочок хліба з висівками.

Вечеря: вівсянка з медом + кавун. Перед сном 2 персика.

Понеділок

Сніданок: салат з овочів з житнім хлібом, 1 яйце. Обід: 100 г відварної риби + салат.

Вечеря: кавун. Перед сном 1 груша.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...