Що треба їсти, аби знизити ризик хвороб серця? Лікарі розставили крапки над "і"

Вітаміни та мікроелементи, які щодня споживаються з їжею, мають значний вплив на здоров'я. Серед них особливе місце займають калій, вітаміни B, C і D., передають Патріоти України.

За даними дослідження, регулярне вживання продуктів, багатих калієм, суттєво покращує стан серцево-судинної системи. За словами eatthis.com, калій допомагає зменшити негативний вплив надлишку натрію в організмі та сприяє зниженню артеріального тиску.

Деталі дослідження

Науковці, чиї висновки були опубліковані в European Heart Journal, проаналізували дані 24 963 осіб віком від 40 до 79 років. Дослідження тривало з 1993 по 1997 рік, середній вік учасників становив 58 років для жінок і 59 років для чоловіків. Спочатку учасники надали інформацію про свій спосіб життя, а також пройшли аналізи кров'яного тиску й сечі, щоб визначити рівень натрію та калію в організмі.

Через 19,5 років виявилося, що понад 55% учасників мали серйозні або навіть смертельні проблеми з серцем. Однак ті, у чиєму раціоні калій був у достатній кількості, мали на 13% менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто отримував його недостатньо.

"Наше дослідження демонструє, що дієта, сприятлива для серця, має не лише обмежувати споживання солі, а й бути багатою на калій", – зазначає професор Ліфферт Фогт з Амстердамського університету.

Взаємозв'язок між калієм і здоров’ям серця

Дані дослідження підтверджують, що підвищене споживання калію разом зі зменшенням кількості натрію сприяє нормалізації кров'яного тиску. Як пояснює дієтолог Елізабет Уорд, калій і натрій впливають на тиск у протилежний спосіб: калій сприяє його зниженню, тоді як натрій – підвищенню.

"Більше того, споживання калію сприяє виведенню надлишку натрію із сечею, а також знижує напругу в стінках кровоносних судин, що допомагає ефективніше регулювати артеріальний тиск", – додає експерт.

Проте Уорд застерігає, що деяким людям варто обмежити споживання калію. Зокрема, це стосується пацієнтів із захворюваннями нирок, для яких надлишок цього елемента може бути небезпечним.

Як додати більше калію до раціону?

Дієтологи радять отримувати калій безпосередньо з продуктів харчування, а не з добавок. За словами Уорда, речовини, які містяться у свіжих продуктах, таких як фітонутрієнти та рідини, сприяють покращенню кров'яного тиску.

Щоб отримати максимальну користь, віддавайте перевагу сирим або мінімально обробленим продуктам. Серед найкращих джерел калію – фрукти, овочі, молочні продукти, морепродукти та бобові.

Зміни в раціоні, які передбачають зменшення кількості натрію та збільшення споживання калію, є простим, але ефективним способом підтримати здоров’я серця.

Творять дива! Названо засоби, які допоможуть легко позбутися брудного жиру на кухні

середа, 4 грудень 2024, 13:09

Кожна господиня знає, як складно буває очистити посуд чи кухонні поверхні від старого жиру. Навіть дорогі мийні засоби іноді виявляються безсилими проти цього завдання. Але не варто впадати у відчай - існують ефективні засоби, які допоможуть повернути ...

Ефективність здивує! ТОП-8 ідей, які допоможуть наблизити схуднення

середа, 4 грудень 2024, 10:37

Якщо ви гадаєте, як прискорити схуднення та метаболізм, щоб наблизитись до бажаних форм — вам необхідні прості та стійкі зміни. Забудьте про виснажливі тренування чи екстремальні дієти та зосередьтеся на доступних стратегіях, які легко інтегрувати в жи...