Шпалери будуть як нові: Чим відмити сліди від маркера, плями від вина, соку, зеленки та жиру

Як відмити шпалери, що не миються, і не пошкодити їх, як позбутися жовтизни і бруду за допомогою підручних засобів, передають Патріоти України.

Шпалери, як і будь-які інші поверхні, досить швидко брудняться. Особливо, коли в домі є маленькі дітки, які люблять помалювати, чи домашні улюбленці. Але такій проблемі можна швидко зарадити за допомогою копійчаних засобів, які є під рукою у кожної господині. Розповідаємо, як визначити, чи можна мити шпалери, і як швидко вивести плями, не пошкодивши декоративне покриття.

Як відмити шпалери, що не миються, і не пошкодити їх

Щоб не завдати шкоди такому декору, потрібно уважно вивчити маркування, яке є на пакуванні шпалер. Це необхідно для того, щоб вони після процесу очищення не втратили свого первісного вигляду та привабливості. Така інформація, зазвичай, вказана піктограмами у вигляді хвиль.

  • Одна хвиля – це значить, що шпалери стійкі до вологи, їх можна протирати вологою ганчіркою.
  • Дві хвилі – таку піктограму мають шпалери, які можна мити вологою губкою та мильним розчином.
  • Три хвилі мають ті шпалери, які можна очищати миючими засобами, бо вони водостійкі.
  • Якщо зображена щітка, то шпалери можна терти щіткою також.

Як відбілити пожовклі та брудні шпалери і чим їх мити

Щоб відмити шпалери від жовтизни та бруду, не варто йти в магазин за спеціальними засобами. Все, що потрібно, напевно знайдеться на кухні кожної господині.

  • Спирт чудово впорається із плямами від червоного вина, фруктового соку чи слідами від маркера. Оскільки спирт є розчинником, тому він видалить навіть такі складні забруднення. Потрібно намочити спиртом ватний тампон і потерти пляму до повного зникнення. Також спиртом можна прибрати канцелярський клей. Після процедури спирт не потрібно змивати водою, він сам швидко випаровується.
  • Оцет, соляна кислота і лимон. Кислота – це також досить ефективний засіб проти будь-яких плям на шпалерах. Речовину варто вибирати в залежності від виду плям. Якщо потрібно відмити жовтизну від нікотину, жиру або слід від маркеру, тоді у нагоді стане лимонна кислота чи лимонний сік. Їх потрібно розвести у воді і змоченою губкою добре потерти пляму, поки вона не зникне. Оцет чудово впорається із клеєм, його потрібно нанести на пляму у чистому вигляді. Соляна кислота відчистить плями від зеленки. Потрібно нанести розчин кислоти на шматочок тканини, потерти забруднення і залишити на 5 хвилин. Потім витріть вологою губкою.
  • Господарське мило підійде для того, щоб зняти зі шпалер легке забруднення від жиру чи пилу. Потрібно розвести натерте мило у воді за пропорцією 1:10, змочити губку в мильному розчині та протерти шпалери. А потім пройдіться по поверхні сухою губкою.
  • Перекис водню. Аптечний засіб чудово впорається із барвниками, плямами від крові чи соку. Його можна використовувати лише на світлих шпалерах, бо він освітлює матеріал. Потрібно змочити шматочок тканини у розчині і протерти пляму, після обробки плями змийте перекис чистою водою.
  • Сода – це універсальний засіб для чищення, тому вона чудово впорається з проблемою бруду на шпалерах. Із харчової соди та води потрібно зробити пасту і нанести на забруднення на 15-20 хвилин, опісля змити водою.
  • Тальк відмінно змиває жир. Для цього потрібно присипати тальком жирну пляму, накрити папером і залишити на 20 хвилин. Потім м’якою щіткою зчистити засіб зі шпалер, за потреби можна повторити процедуру.

Це справді працює! Учені назвали дієту, що знижує стрес

субота, 31 серпень 2024, 19:05

Нещодавні дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти може допомогти знизити рівень стресу, передають Патріоти України. На відміну від західного раціону, який часто асоціюється з підвищеним стресом, середземноморська дієта, багата на ...

Помилка може дорого коштувати! Як не звести нанівець ефект від вживання ліків

субота, 31 серпень 2024, 18:06

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, яких помилок припускаються пацієнти при вживанні різних препаратів. У відомстві зазначили, ці похибки можуть зіпсувати ефект від лікування, передають Патріоти України. У МОЗ закликають уважно читати інструкцію...