Скільки треба варити молоду картоплю, щоб вона була не тільки смачною, а й корисною

Молода картопля - це задоволення, приємний спогад, який залишається в наших думках на цілий рік. Але є кілька секретів, які дозволяють зробити цей овоч не тільки смачними, але й корисними, передають Патріоти України.

Скільки часу треба варити молоду картоплю, щоб у неї був не тільки смак, але і користь – читайте в матеріалі Styler.

Чому молода картопля вважається корисною

Молодою картопля вважається, якщо бульби зібрані протягом 2-3 тижнів після закінчення цвітіння картопляного куща. Характерно для ранньої картоплі - найтонша шкірка, яку можна очистити навіть руками, висока концентрація корисних речовин, низька калорійність та відносно невелика кількість крохмалю.

Склад молодої картоплі чудово збалансований - вона служить джерелом аскорбінової кислоти, причому завдяки тому, що вариться вона досить швидко, майже весь вітамін С залишається в безпеці. Калію, який зміцнює серцевий м’яз, у молодій картоплі рекордна кількість - більше ніж у бананах.

На відміну від картоплі, що зберігалася з минулого врожаю, у молодій практично немає отруйного солонину, а калорійність на порядок нижча. Таким чином, правильно приготовлена молода картопля вважається виключно дієтичним продуктом.

Насамперед виникає резонне питання - а що там із нітратами? Немає сумніву, що в бульбах вони присутні, як практично у всіх овочах, особливо ранніх. Важливо, щоб кількість нітратів не перевищувала норми.

Як відомо, нітрати розчиняються у воді, тому, перш ніж готувати, картоплини слід ретельно вимити та замочити на 20-30 хвилин у холодній воді - як правило, цього достатньо, щоб усунути частину хімії, до 30%.

Нітрати, що залишилися, підуть у воду в перші 10-15 хвилин варіння бульб - до 80%, як стверджують дієтологи.

Як смачно і з користю варити молоду картоплю

  • Картоплю покласти в каструлю.
  • Залити бульби водою так, щоб її рівень був на 1-2 пальці вище за картоплю. У занадто великій кількості води картоплю варити не можна: вона вийде водянистою.
  • Поставити каструлю на вогонь.
  • Варити слід не довше 15-20 хвилин після закипання, інакше картопля втратить велику частину вітамінів, а м'якоть перетвориться на пюре.

Але якщо у вас великі картоплини, то процес готування може зайняти 20-25 хвилин.

  • Готувати молоду картоплю, попередньо вимочену у холодній воді, можна навіть зі шкіркою, а якщо є бажання її очистити, знімайте лише найтонший верхній шар - основні корисні речовини сконцентровані безпосередньо під шкіркою.
  • Після того, як овочі будуть готові - злийте воду з каструлі та покладіть в гарячу картоплю масло і кріп. Потім накрийте кришкою і потрясіть каструлю, щоб все перемішалося.

Деякі господині люблять після того, як вода зціджена, поставити каструлю з картоплею на маленький вогонь і почекати кілька хвилин, поки википить вся волога. Підсушена таким чином картопля краще вбирає вершкове масло.

  • Потім додайте зелень або молодий часник, петрушку, кінзу. Також багато кухарів додають кілька ложок сметани. Всі інгредієнти потрібно добре перемішати.

Картоплю подають з м'ясними стравами, салатами, але можна їсти без нічого. До столу картопля треба подавати гарячою.

Міф чи правда? Чи може авто вибухнути, якщо у спеку заправляти бак "під зав'язку"

субота, 14 червень 2025, 8:36

З настанням літньої спеки серед автомобілістів зростає хвилювання щодо безпечності заправляння автомобіля до повного бака. Існує поширений міф про те, що це може призвести до вибуху через розширення пального під впливом високої температури. Щоб розвіят...

Народні прикмети на 14 червня. Що українці традиційно робили на Єлисея Гречкосія, щоб здійснилося те, чого потребують, і дуже скоро

субота, 14 червень 2025, 7:07

14 червня за новим календарним стилем (27 червня - за старим) - день пам'яті пророка Єлисея. У народі день отримав назву Єлисей Гречкосій. 14 червня за старим календарним стилем - день пам'яті мучеників Юстина Філософа та інших, преподобного Агапіта К...