Маєте бажання з'їсти солодощі навіть після прийому їжі? Експерти пояснюють, що насправді стоїть за цією пристрастю, передають Патріоти України.
Їжа, що містить багато цукру, може спричиняти ожиріння, а отже, й низку захворювань. Однак за бажанням до солодощів може стояти не тільки фізіологія, а й емоційний стан.
Загалом, бажання на певний продукт може свідчити про те, що твоя дієта є незбалансованою або недостатньо поживною. Але це не завжди означає, що організм потребує конкретного виду їжі. Бажання поїсти може бути результатом зневоднення, стресу або навіть недосипання.
Бажання з'їсти солодке часто виникає через порушення рівня глюкози в крові. Низький рівень цукру може спричинити тягу до солодкого, оскільки це допомагає підняти рівень глюкози. Це перший сигнал, який варто не ігнорувати.
Цікаво, що хоча шоколад містить цукор і жири, існують деякі поживні переваги від вживання гіркого шоколаду. Дослідження показують, що люди, які вживають його в помірних кількостях, можуть мати нижчий рівень артеріального тиску.
Какао багате на мінерали, такі як магній, залізо та клітковину. Якщо ти дотримуєшся рослинної дієти або маєш дефіцит заліза, ти можеш захотіти шоколаду. Однак переважно ми обираємо менш корисні варіанти — молочний шоколад, жуйки або батончики.
Занадто велике споживання цукру може призвести до діабету 2 типу, серцевих захворювань та багатьох інших проблем зі здоров'ям.
Інсулін і кортизол — два гормони, які можуть впливати на нашу тягу до солодкого. Після вживання вуглеводів рівень глюкози зростає, і інсулін допомагає доставити її в клітини. Однак надмірний інсулін може призвести до різких коливань рівня цукру в крові, що викликає відчуття голоду і бажання з'їсти солодке.
Кортизол, гормон стресу, також грає важливу роль. Коли рівень кортизолу підвищується, збільшується апетит, особливо до висококалорійної їжі: солодощів, жирної їжі та фастфуду. Це біологічний механізм, який має на меті накопичення енергії у стресових ситуаціях. Проте коли стрес стає хронічним, бажання до солодкого може стати постійним.
Лептин і грелін — це гормони, які регулюють апетит. Низький рівень лептину (наприклад, через недосипання або ожиріння) може збільшити апетит, а рівень греліну підвищує відчуття голоду.
Також впливають гормони естроген і прогестерон. Вони змінюються в ході менструального циклу, зокрема в лютеальну фазу (після овуляції), коли підвищується рівень прогестерону, що може збільшити апетит, особливо до солодкого.
Важливим фактором є зв'язок між емоціями та бажанням їсти. Деякі дослідження показують, що бажання поїсти може бути викликане не фізіологічними сигналами, а спогадами, наприклад, про святкові моменти чи сімейні зустрічі, коли їли солодощі.
Звички в їжі можуть виникати і через нудьгу чи рутину. Якщо ти часто їж солодке, коли нічого не робиш, це може бути результатом комбінації нудьги та звички.
Одна з теорій бажань до їжі пов'язана з нейромедіатором серотоніном, який регулює настрій. Дефіцит серотоніну може бути пов'язаний з розвитком депресії. Тому вживання солодких, багатих на вуглеводи продуктів може бути способом організму самостійно боротися з депресією. Вуглеводи підвищують рівень серотоніну, що допомагає покращити настрій.
Вивчення цих факторів може допомогти краще зрозуміти свої звички та знайти способи контролювати бажання до солодкого, замість того, щоб дозволяти цим бажанням керувати нами.
Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...
Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...