Це може здивувати! Які продукти відбирають сили і роблять млявими

Деякі продукти дійсно можуть викликати млявість, втому, зниження концентрації та енергії. Ось основні категорії продуктів, які можуть «відбирати сили», передають Патріоти України.


Рафіновані вуглеводи та цукор

  • Білий хліб, випічка, солодощі, тістечка, цукерки, газовані напої.
  • Підвищують рівень цукру в крові, але потім викликають різкий спад (енергетичний «краш»), що призводить до втоми.

Оброблені продукти та фаст-фуд

  • Чіпси, сосиски, ковбаси, заморожені напівфабрикати, піца.
  • Містять багато солі, шкідливих жирів, підсилювачів смаку та консервантів, що ускладнюють травлення й виснажують організм.

Надлишок кофеїну

  • Кава, енергетики, деякі чаї, кола.
  • Може давати короткий заряд енергії, але при зловживанні викликає зневоднення, нервозність, втому після дії.

Продукти з високим вмістом жиру

  • Жирне м’ясо, сири, вершкове масло, смажені страви.
  • Займають багато енергії на перетравлення, викликають сонливість після їжі.

Алкоголь

  • Порушує якість сну, знижує рівень енергії наступного дня, викликає зневоднення.

Низька харчова цінність продуктів

  • Продукти без вітамінів, клітковини, білка (наприклад, багато "порожніх" калорій із снеків), не насичують надовго та не дають стійкої енергії.

Соки з концентратів

  • Містять багато цукру, але майже не мають клітковини — дають короткий підйом енергії, за яким іде спад.

Що краще їсти для енергії:

  • Цільнозернові продукти
  • Овочі та фрукти
  • Бобові
  • Яйця, риба, нежирне м’ясо
  • Горіхи, насіння
  • Чиста вода

Вам під силу це! Три звички, які крадуть щастя. Як перестати бути собі ворогом?

понеділок, 23 червень 2025, 18:47

Недооцінювання того, що ми маємо, і зосередженість на важкодосяжних цілях — це основні джерела фрустрації та відчуття незадоволення. Як казав стародавній стоїчний філософ Сенека, передають Патріоти України. «Якщо те, що у тебе є, здається тобі недост...

Справжній порятунок! Вчені виявили продукт, що виводить канцерогенні речовини з організму

понеділок, 23 червень 2025, 18:30

Вчені виявили тип їжі, який може допомогти виводити з організму канцерогенні речовини. Дослідження, проведене в Бостоні, встановило, що вживання клітковини сприяє зниженню рівня «вічних хімікатів» (PFAS), які пов’язані з виникненням раку, передають Пат...