Улюблений напій для багатьох: З якого віку можна пити каву і які нюанси варто знати

Останні дослідження показують, що кава насправді може бути корисною, знизити ризик діабету, серцевих захворювань, інсульту, деменції тощо. Однак, чи означає це, що дітям можна каву, передають Патріоти України

Попри багаторічні попередження педіатрів та інших медичних працівників про те, що кава та інші кофеїновмісні напої, такі як газована вода та спортивні напої, можуть бути шкідливими для молоді, батьки дозволяють своїм дітям — навіть малюкам — пити ці напої.

Дослідження, проведене в 2015 році серед бостонських мам, показало, що 14% опитаних дозволяють своїм 2-річним дітям пити від 30 до 120 г кави на день. Дослідження також показало, що 2,5% мам давали каву своїм однорічним дітям.

Американська академія педіатрії рекомендує не вживати каву, чай, газовану воду, спортивні напої та інші продукти, що містять кофеїн, дітям до 12 років, а підліткам у віці від 12 до 18 років слід обмежити їх споживання до менш ніж 100 міліграмів на день — це приблизно розмір стандартної чашки кави. Це стосується не лише кави. Пляшка спортивного (електролітичного) напою може містити майже 250 міліграмів кофеїну, залежно від бренду, згідно з дослідженням Consumer Reports. Чашка чаю може містити до 47 міліграмів, а дієтичні солодкі газованки — 46. Шоколад також містить певну кількість кофеїну, причому його кількість зростає в міру того, як шоколад темнішає. Це можна подивитися на упаковці плитки. Загалом у солодощах із кавовим ароматом чи смаком може часто міститися кофеїн. Наприклад, жуйки, цукерки, морозиво та випічка.

З якого віку можна пити каву?

Оскільки діти зазвичай мають менші розміри тіла, їм потрібна менша кількість кофеїну, щоб порушити їхнє функціонування. Незначна кількість для дорослої людини може бути непосильною для маленької дитини. Занадто велика кількість кофеїну може підвищити частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, сприяти виникненню кислотного рефлюксу, а також викликати тривогу і порушення сну у дітей. У високих дозах кофеїн може бути небезпечним.

Обмеження залежать в основному від розміру тіла, і вони збільшуються, коли дитина виростає достатньо великою, щоб легше засвоювати кофеїн. Однак, якщо діти малі для свого віку або страждають на мігрень, проблеми з серцем чи судоми, вони можуть бути ще більш чутливими, згідно з даними Американської академії дитячої та підліткової психіатрії.Передозування кофеїном

Симптомами передозування кофеїну можуть бути блювання, високий кров’яний тиск, прискорене серцебиття, порушення серцевого ритму і, рідше, дезорієнтація та галюцинації. Щороку тисячі людей, серед яких є діти, отримують невідкладну допомогу, пов’язану з вживанням кофеїну. Молодь з певними захворюваннями, такими як проблеми з серцем, судоми або мігрень, може бути більш схильною до ризику виникнення проблем, пов’язаних з кофеїном, ніж інші. Навіть без передозування, інші відчувають проблеми при тривалому вживанні. Деякі ризики, пов’язані з тривалим вживанням кофеїну у дорослих та дітей, можуть включати:

  • Проблеми зі сном (труднощі із засинанням і поганий сон)
  • Дратівливість і проблеми з настроєм
  • Підвищення рівня гормону стресу
  • Потреба у вищих дозах кофеїну для досягнення бажаного ефекту
  • Потяг до кофеїну та симптоми відміни (включаючи втому, головний біль, зміни настрою та проблеми з концентрацією уваги), коли щоденний прийом кофеїну припиняється
  • Підвищений ризик паніки, гніву, насильства, схильності до ризику та проблем із вживанням психоактивних речовин
  • Підвищене споживання цукру при вживанні солодких кофеїновмісних продуктів
  • Складніше відмовитися від інших речовин (наприклад, нікотину) та обмежити вживання алкоголю в поєднанні з кофеїном

Педіатр доктор Марк Коркінс для CNN прокоментував ситуацію: «Діти з’являються у відділенні невідкладної допомоги з нерегулярним серцебиттям або тим, що ми називаємо тахікардією чи прискореним серцебиттям. Деякі люди вважають, що давати малюкам газованки (содові) — це круто».

Чому батьки дозволяють дітям пити каву

Кава з дітьми може викликати у них підвищений стрес та проблеми зі здоров'ям / Фото: Inst @raffcoffee.ua

Багатьом знайома ситуація, коли маленькі діти починають просити кофеїновмісні напої, такі як кава коли бачать, що батьки і старші брати й сестри п’ють її. Адже це виглядає як щось смачне, безпечне, та особливе. Дорослі, вваживши напої чимось безневинним, дозволяють ковток-другий. Однак навіть дрібні порції можуть мати сильний влив на дитину та дати підґрунтя для майбутнього звикання. Інша моя проблема, пов’язана з тим, що діти й підлітки п’ють каву, полягає в тому, що вона має низьку поживну цінність і замінює собою те, що має бути повноцінним харчуванням, наприклад, молоко і воду. Далі це переростає у відсутність перекусів, сніданку та навіть обідів і вечерь, тому що в раціоні була кава замість них.

Але й це ще не все. Адже сьогодні великі мережі кав’ярень та кафе пропонують не лише каву з цукром та молоком, а й з безліччю топінгів, вершків, інших додатків. Це все перетворює каву у повноцінний десерт.

Додатковий цукор і жирні креми додають жиру і калорій, а версії без цукру можуть піддавати дітей впливу штучних підсолоджувачів.

Що ж у підсумку? Педіатри та доктори радять уникати кофеїну для дітей взагалі, адже він не має для них жодної користі. Додатковий цукор і жирні креми додають жиру і калорій, а версії без цукру можуть піддавати дітей впливу штучних підсолоджувачів. Кофеїн — це стимулятор, який підвищує бадьорість, з чим у дітей проблем немає. Якщо ваша дитина відчуває, що їй потрібен кофеїн, щоб прожити день, краще попрацювати з педіатром, щоб визначити першопричину, яка викликає втому в першу чергу.

Джерело: Новое время

Народні прикмети на 28 жовтня: Нічого не виносьте з дому. Чому жінкам на Параскеви П'ятниці треба бути обережними. Головні заборони дня

понеділок, 28 жовтень 2024, 7:05

28 жовтня за новим церковним календарем (10 листопада за старим) згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського. За старим стилем - день пам'яті святих Євфимія Солунського, Лу...

Ось що треба класти поруч з картоплею, щоб вона пролежала всю зиму і не зіпсувалась

неділя, 27 жовтень 2024, 23:10

Досвідчені городники радять зберігати картоплю в льоху поряд з одним продуктом, який ми також завжди кладемо в прохолодне місце на зиму. Йдеться про яблука, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Цей секрет завжди чудово працює, якщо яблука ск...