Відмінності дешевих батарейок від дорогих. Розбираємось, чи варто переплачувати

Батарейками ми називаємо елементи живлення, які використовуються для роботи різної портативної електроніки та девайсів, наприклад ліхтариків, FM-приймачів, електронних ваг, іграшок, пультів від техніки та інших гаджетів.

У цій статті ми поговоримо здебільшого про найпоширеніші види елементів живлення, а саме формату “АА” (пальчикова) і “ААА” (мізинчикова). Так, у них є “народні” назви через їхню схожість за розміром із пальцями рук.

Чому ж “батарейки” мають таку різну вартість і чи варто за них переплачувати?

Ціноутворення

Звісно, ціни на елементи живлення беруть не зі стелі (але це не точно), вони формуються з кількох параметрів:

  1. використовувані матеріали
  2. бренд-виробник
  3. націнка виробника і магазину

Кожен з цих моментів дуже сильно впливає на підсумкову вартість “батарейки”, за яку покупець візьме її в магазині.

Види елементів живлення за матеріалами

Сольові (позначення на елементі R). Електроди елементів виконані з оксиду марганцю і цинку, кожен з них перебуває в електроліті з хлориду амонію, тому вони і називаються “сольовими”.

Це найдешевші “батарейки”, але їхнім недоліком є дуже різке падіння напруги наприкінці ресурсу використання. Через це прилад може перестати працювати відносно несподівано. Фото сольових елементів:

Лужні (позначення на елементі LR). Цей вид батарейок ще називається “алкаліновий”, у ньому роль електроліту виконує гідроксид калію, а електроди з цинку і двоокису марганцю.

Ці “батарейки” мають триваліший термін служби і час роботи, менш примхливі до перепадів температур, але й вартість значно вища. На відміну від сольових елементів живлення вони мають безпечнішу конструкцію і не протікають. Фото алкалінових елементів:

Ртутні. Катод у ртутних елементів живлення з оксиду ртуті, а анод із цинку. Електролітом служить лужний розчин.

Цікаво, що ртутні елементи мають властивості акумулятора, їх можна перезаряджати. Їхня ємність ще вища, а напруга стабільніша, ніж в алкалінових.

Срібні (позначення на елементі SR). У них анодом є цинк, а катодом – оксид срібла, електролітом – гідроксид натрію.

Такі елементи живлення мають високу ємність і час роботи, а також стабільну напругу, відносно безпечні під час розгерметизації, на відміну від ртутних, але є більш дорогими.

Літієві (позначення на елементі CR). В елементі живлення катод виконаний з літію, а анод – може бути виготовлений з різних матеріалів.

Цей вид “батарейок” мають великий термін зберігання, понад 10 років, а також витримують великі навантаження за струмом і відповідно довше працюють, на відміну від аналогів. Фото літієвого елемента:

Чи варто переплачувати?

Переплачувати однозначно не варто, якщо вибір стоїть між сертифікованими елементами живлення з однаковою конструкцією і матеріалами, наприклад “алкалінові”. Тут переплата, в основному, буде за бренд.

Однак, якщо обирати між сольовими та алкаліновими, однозначно варто не економити і купити другі. Прослужать вони значно більше, а також не протечуть і не зіпсують вам техніку.

Інші види елементів живлення слід підбирати індивідуально, залежно від виду електронного пристрою та його специфікацій.

Важливо: будь ласка, не забувайте про те, що будь-які елементи живлення потрібно утилізувати правильно, здаючи до спеціальних пунктів утилізації або ящиків для прийому “батарейок”.

Одна викинута на вулицю або в просту урну чи бак “батарейка” забруднює величезну площу ґрунту. Потім, через ґрунт і ґрунтові води, ці отрути потрапляють нам же в їжу і воду, є про що задуматися.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...