Не треба відразу кудись бігти: Експерти розповіли, що робити, коли почули тривожну сирену

В умовах військової загрози з боку Росії цивільному населенню варто знати план дій в разі надзвичайної ситуації. Про це повідомив військовий експерт Олег Жданов та експерт з безпеки Ігор Молодан, передають Патріоти України.

Що робити, коли почули сирену? Куди бігти та що брати з собою?

У разі військової загрози Міністерство оборони інформує Державну службу з надзвичайних ситуацій, яка оповіщає населення. Якщо ви почули звуки сирен або гучномовця протягом кількох хвилин, це означає попереджувальний сигнал "Увага всім". Сирени включатимуть чергові на підприємствах, звук мають почути всі жителі міста.

"В більшості випадків сирена для оповіщення цивільного населення – означає, ймовірний напад противника з повітря, або ракетна атака, чи авіаційний удар", – каже Жданов.

Що робити після сигналу? Після звукової сирени вмикайте телебачення, радіо, інформаційні сайти. Ви маєте почути всю інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкцію дій. "Як правило, коли оголошується війна ніхто не вимикає світло і телебачення, зв'язок не глушить – все працює. Початкове оповіщення працюватиме саме в такому порядку, – зазначив Молодан.

Якщо відключать інтернет, телефонний зв'язок, радіо, телебачення, не буде зв'язку та електрики, тоді треба орієнтуватись тільки на звукові сигнали.

Увімкнуть електросирени, гучномовці або ж централізоване оповіщення, яке має резервне електроживлення, відповіли на запит Радіо Свобода в Міністерстві внутрішніх справ.

Після сирени, є три розвитки подій: - залишатись вдома, - спускатись в найближче укриття, - евакуйовуватися.

Населення евакуйовують у разі виникнення загрози збройних конфліктів з районів бойових дій у безпечні райони. Рішення про проведення евакуації ухвалює Кабінет міністрів на підставі указу президента про введення воєнного стану.

Військовий експерт Жданов наголошує, що треба розрізняти мирний і воєнний час. У воєнний час частина населення буде евакуйована з прифронтових зон, де найбільша ймовірність нальотів авіації й ракетних ударів.

Якщо почались обстріли, то треба взяти все необхідне, перейти у ванну кімнату і там перечекати, радить експерт з безпеки. У приватному будинку, краще спуститись у погріб чи підвал.

"Треба знаходитись далі від вікон і дверей. Зручніше ванна кімната, там є вентиляція, запас води, можна підготувати запас їжі", – каже експерт.

Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками.

"Коли рвуться снаряди на вулиці єдине правильне рішення – це знайти для себе безпечне місце, якісь поглиблення, бажано закритті бетоном з різних сторін, щоб уникнути прямого впливу уламків від розривів бомб", – додає Молодан.

Якщо треба йти в укриття, візьміть "тривожну валізу". У ній мають бути документи, гроші, ліки, вода, теплі речі. Валізу треба зібрати вже зараз. Знеструмте квартиру, перекрийте газ, воду, одягніться по сезону. У ній мають бути документи, гроші, ліки, вода, теплі речі. Валізу треба зібрати вже зараз.

Заздалегідь варто знайти бомбосховище біля свого будинку чи роботи. Вони є на сайті ДСНС або органів місцевої влади. Якщо поблизу немає бомбосховища, бажано спуститися у підвал.

"Коли буде введений воєнний стан, бійці територіальної оборони повинні виконувати роль регулювальників і направляти потоки людей у сторони бомбосховищ та місць, де можна укритись від цього нальоту", – каже військовий експерт.

Продумайте подальші дії. Кожна людина спочатку має відповісти на питання, що вона збирається робити в разі кризової ситуації. Військовий експерт Жданов розповідає про три основні варіанти:

- захищати свою державу, домівку. Тоді треба шукати способи та організації, які включать їх до своїх лав.

- якщо людина збирається евакуюватись, тоді в неї має бути зібрана "тривожна валіза", запас продовольства на дві три доби з продуктами довготривалого зберігання і запас питної води. Людина швидко збирає речі, пакується і їде в місце евакуації, якомога далі від лінії фронту. Так зазвичай діє цивільне населення.

- людина може залишитись у своїй домівці. Якщо ця територія потрапить під окупацію, залишитись там. Тут вже людина бере на себе відповідальність за збереження свого життя, здоров'я і взагалі за свою безпеку.

"Намагатимуся домовитись": Український боксер-чемпіон зробив дивну заяву щодо Путіна

вівторок, 16 квітень 2024, 23:53

Тимчасовий чемпіон WBC Сергій Богачук відповів на запитання про те, що зробив би з російським диктатором Володимиром Путіним. Про це повідомляє Sport-express, передають Патріоти України. Сергія Богачука запитали, що б він зробив, якби його зачинили в о...

"Творці зла повністю уподібнюються сатані": У Росії суд оштрафував 86-річного священника з Кубані (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 23:14

На Кубані суд оштрафував 86-річного священника на 150 тис. рублів у кримінальній справі про «дискредитацію» російських військових. Про це повідомляє російське ЗМІ «Медиазона», передають Патріоти України. Зазначається, що справу проти священника Віктора...