А ви це знали? Звідки береться піна при варінні м’яса і навіщо її знімати

Певно всі ще з малечку знають, що потрібно знімати піну з бульйону під час варіння. Та мало хто розуміє справжню причину цієї дії, передають Патріоти України.

Чому ж піна з’являється під час варіння м’яса і чи потрібно її знімати?

Подробиці

М’ясо відноситься до білкових продуктів, крім того, у ньому високий вміст жирів. При нагріванні білок згортається, і з м’яса відокремлюються дрібні частинки білка. Вони спливають у вигляді пінки і її доводиться прибирати.

Багато піни дає жирне м’ясо – яловичина чи свинина. Свіже, лише оброблене м’ясо дає світлу пінку. Якщо піна сіра, значить, у м’ясі було багато крові, вона згорнулася і надала брудно-сірого кольору.

Такий колір бульйону може свідчити про те, що м’ясо погано промили. У будь-якому разі піну під час варіння потрібно знімати. Білок, що згорнувся, не завдасть здоров’ю ніякої шкоди, але прозорий бульйон виглядає естетичнішим і приємнішим.

Якщо ви прогаяли момент, піна перетворилася на пластівці, можна процідити бульйон через марлю або додати в каструлю склянку води і довести суп до кипіння ще раз.

Якщо не хочеться робити страву занадто рідкою, можна кинути в каструлю цибулину чи яйце і ще трохи поварити суп, доки він знову не закипить. Тоді брудна сіра піна спливе, і її можна буде зняти.

Не робіть помилок! Що не можна готувати у сковорідці з чавуну

середа, 1 жовтень 2025, 8:45

Чавунна сковорідка вважається універсальним посудом, який може прослужити десятки років. Вона добре тримає температуру, рівномірно прогріває страви та підходить для багатьох рецептів. Але навіть у такого міцного посуду є свої обмеження. Є продукти, які...

Ви могли це не знати! ТОП-7 наукових причин пити менше кави

середа, 1 жовтень 2025, 7:47

Більшість людей не уявляє початок дня без горнятка кави. Зранку вона бадьорить після поганого сну та додає енергії. Кава також багата на антиоксиданти, які, як доведено, захищають від серцевих захворювань та раку. В останнє десятиліття проведено і опуб...