Медовий Спас, або Маковій: П'ять традиційних смаколиків, які готують на свято

Медовий Спас чи Маковій цьогоріч припадає на 14 серпня. Це свято відкриває сезон серпневих Спасів, після якого буде ще Яблучний і Горіховий. Традиційно на це свято їдять освячений мед і страви з ним,Є передають Патріоти України.

Не менш популярним є і мак. За повір'ями, у цей день він зміцнює здоров'я тих, хто його їсть. Нижче – добірка рецептів святкових страв, котрі стануть у пригоді до Маковія.

Медовик

Цей торт є улюбленим десертом багатьох людей, а Медовий Спас – черговий привід побалувати себе. Рецепт Медовика є майже у кожного кулінара. Перший рецепт — найбільш базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Єлизавета Глінська.

Інгредієнти для коржів:

– дев'ять яєць;
– 8 г харчової соди (0,5 ч. л з гіркою);
– 200 г цукру (один стакан об'ємом 250 мл) до яєць;
– 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі;
– 150 г меду (4,5 столових ложки) – Глінська використовує гречаний;
– 500 г борошна (три склянки об'ємом 250 мл + одна столова ложка).

Для крему:

– два яйця;
– 300 г сметани жирністю 20−30%;
– 50 г цукру (дві столових ложки з гіркою);
– 25 г борошна (одна столова ложка з гіркою);
– 500 мл молока (дві склянки об'ємом 250 мл);
– 50 г вершкового масла жирністю не менше 82%;
– 25 г кукурудзяного крохмалю (одна столова ложка);
– 80 г меду (дві столових ложки + одна чайна ложка);

Приготування смаколика – має рецепт ягідного медовика, але варіант з малиною теж підійде.

Другий рецепт медовика від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Він додав до торта трохи пікантності завдяки смородині.

Інгредієнти для коржів:

– три яйця;
– 100 г цукру;
– 450 г борошна;
– 1/3 чайної ложки солі;
– три столових ложки меду;
– 100 г вершкового масла 82%;
– одна чайна ложка соди без гірки.

Для крему:

– 100 г смородини;
– 700 г сметани 21%;
– 200 мл вершків 33%;
–150 г цукрової пудри;
– п'ять гілочок м'яти для декору.

Маковий рулет

Ще одна характерна страва як для української кухні загалом, так і для Маковія зокрема — рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.

Інгредієнти:

– 250 г маку;
– 150 г цукру;
– ½ ст. кефіру;
– одне куряче яйце;
– три стакани борошна;
– ½ чайної ложки кориці;
– одна чайна ложка соди;
–150 г вершкового масла;
– цукрова пудра для прикраси;
– оцет для гасіння (за бажанням);
– родзинки за бажанням і смаком;
– один жовток для змащування рулету.

Також ви можете приготувати рулет Маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef's Pencil.

Інгредієнти для тіста:

– один лимон;
– ½ склянки цукру;
– одне збите яйце;
– три склянки борошна;
– ½ склянки теплої води;
– одна чайна ложка цукру;
– одна чашка теплого молока;
– одна столова ложка дріжджів;
– шість столових ложок м'якого вершкового масла.

Для макової начинки:

– одне яйце;
– ⅔ склянки цукру;
– три склянки маку;
– 40 г хлібної крихти;
– ½ столові ложки ванілі;
– п'ять столових ложок меду;
– шість столових ложок вершкового масла;
– одна склянка киплячого гарячого молока;
– ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів;
– ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок.

Макове печиво

Маковійчики – найпростіший десерт Медового Спасу. Це базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто. Тож навіть якщо ви не звикли готувати складні страви, ця вам вдасться.

Інгредієнти:

– одне яйце;
– 150 г цукру;
– 500 г борошна;
– одна дрібка солі;
– 200 г вершкового масла;
– один лимон за бажанням;
– ½ чайних ложок розпушувача;
– дві − три столових ложки маку;
– одна чайна ложка ванільного цукру.

Другий вид печива – шулики. Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа і маково-медової заправки.

Інгредієнти:

– мед;
– вода;
– борошно;
– 200 г маку;
– одне яйце;
– 0,5 л води;
– шість столових ложок цукру.

Кіфлики – страва, котра не є специфічною для Медового Спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Цей рецепт від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти для тіста:

– одне яйце;
– дрібка солі;
– 350 г сметани;
– 10 г сухих дріжджів;
– 200 г вершкового масла;
– три столових ложки цукру;
– за бажанням цукрова пудра;
– 320 г пшеничного борошна;
– 260 г кукурудзяного борошна;
– за бажанням цукрова пудра;
– 320 г пшеничного борошна;
– 260 г кукурудзяного борошна;
– за бажанням один жовток (для змащування).

Для начинки:

– 400 г слив;
– 200 г цукру;
– 50 мл води;
– три столові ложки маку (+ для посипання);
– три столові ложки маку волоського горіха.

Коли краще пити каву зранку? Названо ідеальний час - і це варто врахувати

четвер, 25 квітень 2024, 15:50

Багатьом людям важко прийти зранку до тями та почати нормально розмовляти до того моменту, поки вони не вип’ють філіжанку кави, що надає бадьорості. Проте, експерти вважають, що першим ділом випити напій з кофеїном – не ідеально, передають Патріоти Укр...

Не тільки смачно, а й корисно! ТОП-5 спецій для плаского живота, які можна додати у каву

четвер, 25 квітень 2024, 9:50

У прагненні до здорового способу життя кожна маленька зміна має значення. Однак, для багатьох людей наявність ранкової кави навіть не підлягає обговоренню, хоча цей напій і здатен зашкодити вашому здоров'ю. На щастя, є можливість збільшити його користь...