Мирні переговори з "Точками У"? Навіщо Путіну десятки тактичних ракет у Сирії - блогер

Єдиним реалістичним сценарієм використання "Точок У" видається тактика терору й залякування, за якої повстанців примушуватимуть покидати міста під загрозою масованих ракетних обстрілів.

Ілюстрація:Kafanews

Судячи за все, Путін не вірить в успіх мирних переговорів по Сирії, і готується перейти до тактики терору – або випаленої землі. Це вже залежатиме від сирійської опозиції. Про це пише Роман Федюк на сайті depo.ua, інформують Патріоти України, продовжуючи:

На тлі начебто успішних переговорів у Женеві й Астані, повідомлення про те, що Росія масово постачає до Сирії тактичні ракети "Точка У" виглядає якось, м'яко кажучи, дивно. Тим паче, якщо зважити на масштаб – тільки в одній партії, яку засікли західні розвідники, було 50 одиниць ракет. Бо якщо в Сирії ось-ось настане мир – то туди слід везти їжу, сільгосптехніку, лікарів чи електростанції.

А звідтіля забирати війська. І навіть якщо в країні залишаються території, заселені мирним населенням, але контрольовані екстремістами з "Ісламської держави", то до країни мають плисти чи летіти добре натреновані бійці загонів спецпризначення. А не радянські ракети, кожна з яких несе близько півтони вибухівки, і "накриває", в залежності від модифікації і типу бойової частини, від 4 до 20 гектарів.

При тому досвід використання "Точок У" у війні з іррегулярними підрозділами в російської армії є немалий. І невеселий. Зокрема, восени 1999 року, цією зброєю було нанесено удар по будівлях неподалік Центрального ринку Грозного. Результат – 140 загиблих на місці, помітна частина з яких – жінки й діти. І ще 400 осіб – поранено, частина з них потім померла.

При тому те, що могло бути справжньою ціллю удару — збори польових командирів в будівлі Генерального штабу — від ракет так і не постраждало. Попри знайдені фрагменти ракет тодішній прем'єр-міністр Росії Володимир Путін факту їх використання по території міста так і не визнав. Аналогічна історія трапилась на міській площі в чеченському місті Шалі 11 січня 2000-го року. За різними даними, впродовж чеченського конфлікту російська армія використала від однієї до трьох сотень ракет "Точка У".

Використовувались "Точки У" і у війні з Грузією – втім у далеко менших масштабах і без якогось видатного ефекту.

Зважаючи на те, що сьогодні російська авіація розбомбила будівлю з турецькими військовослужбовцями, можна тільки уявити, яким буде ефект від використання "Точок У" в боях, помітна частина з яких відбувається посеред густозаселених, а нерідко – й міських територій. При тому не виключено, що до запусків ракет росіяни рано чи пізно залучать і "місцеві кадри".

Тоді небезпека загрожуватиме просто всьому живому в радіусі польоту ракети. Тому якщо до "неприцільного бомбометання" сирійці вже звикли, то тепер, на жаль, на них чекають "малоприцільні" обстріли потужними ракетами. Єдина втіха – що проникаюча здатність більшості модифікацій "Точки У" відносно невелика, і до підвалів, засипаних згори уламками будівель, вражаючі елементи, швидше за все, не дістануть.

При тому єдиним реалістичним сценарієм використання "Точок У" видається тактика терору й залякування, за якої повстанців примушуватимуть покидати міста під загрозою масованих ракетних обстрілів. Ну, і проведення цих обстрілів в разі відмови останніх з міст виходити.

Що якось не зовсім добре узгоджується з "дипломатичним врегулюванням конфлікту", на якому традиційно настоював як очільник російського МЗС Сергій Лавров, так і сам російський президент. Втім, вміння казати "це не ракета", дивлячись на характерні металеві осколки, які разом з мертвими тілами заповнювали площі чеченських міст, Володимир Путін виробив ще в 1999 році. Йому не звикати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

60 дронів атакували НПЗ та аеродроми. Снєгирьов: Там критична ситуація, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 1:45

Росіяни успішно відбили нічну атаку безпілотників. Але це лише у повідомленнях офіційних джерел. Реальність трохи інша – в результаті атаки постраждали нафтопереробні заводи, бітумний завод і військовий аеродром. Детальніше про успішну атаку дронів роз...

З Нетаньяху ізраїльтяни цілком можуть розібратися самі. А суду в Гаазі я порадив би звернути увагу на справжніх воєнних злочинців, - Невзлін

понеділок, 29 квітень 2024, 0:30

"За повідомленнями ЗМІ, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може вже цього тижня видати ордери на арешт Біньяміна Нетаньяху, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта й начальника Генштабу Герці Халеві за нібито воєнні злочини в секторі Гази", - пише ізр...