Жахливий космос - як люди почуваються на орбіті

Не дуже приємний досвід чекає на космонавтів у польоті.

Фото: fakty.ictv.uaЛюдство мріє про подорожі у відкритому космосі. Але адаптуватися до такого способу життя дуже важко. Патріоти України з посиланням на Нескучные новости розкажуть вам, як це – митися, голитися, ходити в туалет і спати без земного тяжіння.

Космічна адаптація

У 80% космонавтів в перші три дні життя у космосі спостерігається синдром космічної адаптації. Таким терміном називають стан сильного нездужання, яке з’являється після того, як зникає сила тяжіння.

Зазвичай наша просторова орієнтація ґрунтується на силі тяжіння і, після того, як вона зникає, мозок перестає розбиратися у тому, що відбувається. Щоб прийти до тями мозку потрібно кілька днів, в які й відчувається стан, схожий на морську хворобу. Космічний мандрівник може відчувати як легку нудоту, так і отримати нескінченну блювоту та галюцинації.

Однак подолання цього стану – тільки перший крок до життя у космосі. Адже воно радикально відрізняється від того, до якого всі ми звикли.

Перші потреби

Навіть така проста річ, як сон, може стати справжнім випробуванням. Мало того, що за добу “схід” Сонця на земній орбіті можна бачити 16 разів, так і засинати доведеться у спеціальних мішках або пристібати себе до ліжок. І заснути в них досить важко.

Крім того, на космічних кораблях і станціях дуже гучно. Навколо постійно працюють різні фільтри, вентилятори та системи. Багатьом не допомагають ні затички для вух, ні навіть снодійне. Однак якщо вам вдасться заснути, то сон буде спокійнішим, ніж на Землі. Все тому, що на тіло не діє сила гравітації, тому воно може повністю розслабитися. Деякі астронавти говорять, що у космосі у них також зникає храп.

Особиста гігієна в умовах невагомості – це справжня проблема, але її необхідно підтримувати для безпеки всієї космічної станції. А прийняти душ там неможливо, адже вода просто плавала б у повітрю у вигляді крихітних кульок. Тому у всіх космонавтів є особисті гігієнічні комплекти.

Вони миють волосся спеціальним шампунем, який не вимагає ополіскування, а тіла – губками. Тільки гоління і чищення зубів відбувається так само, як і на Землі. Проте астронавтам потрібно бути неймовірно обережними, адже будь-яка волосина, що загубиться, може потрапити в око іншій людині або вивести з ладу серйозну частину апаратури.

Для того, щоб мандрівники змогли нормально ходити в туалет, космічним агентствам довелося витратити безліч часу, для максимального спрощення процесу. Перші космічні туалети працювали за допомогою повітряного механізму. З його допомогою повітря всмоктувало екскременти у контейнер.

У фільмі Аполлон 13 також можна побачити так звані трубки для спорожнення, через які сеча потрапляла прямо у космос.

Зараз дизайни космічних туалетів стали різноманітнішими, а дехто каже, що вони навіть можуть перетворити сечу назад у питну воду. Ми можемо тільки гадати наскільки реально це твердження, адже багато фактів про життя на космічних станціях тримають в секреті.

Підтримувати себе у формі

Астронавти вже не їдять пасту з тюбиків. Тепер вони харчуються звичайною їжею, з якої видаляють вологу. Вона міститься у спеціальних пакетах. Щоб поїсти, потрібно акуратно надрізати пакет, додати в нього воду та струсити. Але крихти, як і волосся, можуть бути небезпечні для станції та її працівників, тому над столом встановлено насос для їхнього поглинання.

Крім того, астронавтам потрібно весь час підтримувати себе у формі, адже відсутність гравітації негативно позначається на людських м’язах. На Землі людина використовує їх навіть для того, щоб боротися з силою гравітації і це не дає їм атрофуватися.

Але в умовах нульової гравітації м’язи починають дуже швидко слабшати. Навіть хребет та кістки втрачають свою силу, адже їм не потрібно тримати наше тіло. Щоб не перетворитися в “овочів”, екіпаж космічної станції піддає себе важким тренуванням, які тривають по 2,5 години щодня.

Одяг та дозвілля

При польоті в космос вам обов’язково потрібно буде бути готовим до того, щоб надіти на себе скафандр. Але ж це не так просто, як може здатися на перший погляд. В середньому він важить приблизно 122 кілограми (вага скафандра для виходу у космос при земній гравітації та силі тяжіння), а щоб його одягнути, в середньому витрачають близько 45 хвилин. Навіть при нульовій гравітації це значне випробування.

Зате вам не доведеться брати велику кількість одягу у космічний політ. Адже на шатлі або станції ви просто не зможете забруднитися, оскільки їхня внутрішня частина абсолютно чиста. А без великих навантажень ви практично не пітнітимете. Зазвичай астронавти змінюють одяг раз на 3 дні.

Зайняти ж себе у космосі практично нічим. Весь час іде на роботу та речі першої потреби. Відпочивати там практично не доводиться, тому астронавти рідко задаються подібними питаннями.

Але тим, хто летітиме для колонізації Марса, потрібно буде займатися чимось, крім певної роботи на шатлі. Ніхто не заборонятиме вам взяти з собою у космічну мандрівку книгу або плеєр з улюбленою музикою. Але, оскільки навіть такі буденні речі, як прийом їжі або похід до туалету, займають набагато більше часу, ніж на Землі, то навряд чи з’явиться багато вільного часу.

Безліч ризиків

Навіть для підготовлених астронавтів життя у космосі – це справжнє психологічне випробування для мозку. Найсильнішим, найздоровішим людям теж загрожує небезпека, адже на них постійно впливає космічне випромінювання.

Його можна порівняти з мікрохвильовою піччю дуже низької інтенсивності. За час, проведений у космосі, радіація неодмінно вплине на ваш мозок. Також вона може прискорити появу хвороби Альцгеймера.

Крім того, поведінка навіть відомих нам мікроорганізмів за межами Земної атмосфери непередбачувана. І невелика цвіль може стати серйозною проблемою для всієї космічної станції. Вона може перетворитися на вологу, яка конденсується у плаваючі кульки з водою та безліччю небезпечних мікробів. Їхня концентрація настільки висока, що може пошкодити нержавіючу сталь.

Все це може здатися людям, які звикли до комфорту, невеликими проблемами, але коли доводиться стикатися з ними протягом тривалого часу ідея про політ у космос перестає здаватися настільки привабливою.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...