Moody’s виніс вирок "Путіноміці": У нових обставинах Газпром не здатний запустити Nord Stream-2 і "Турецький потік"

"Північний потік-2" ще не отримав ніяких дозволів від європейських регуляторів газового ринку, від Єврокомісії. Там тільки створюється група, якій буде доручено вести переговори. Так що майбутнє проекту було неясним і до введення санкцій.

"Північний потік-2" можуть і не побудувати. Фото: Рейтерс.

Два ключові проекти "Газпрому" з будівництва трубопроводів в Європу - Nord Stream 2 і "Турецький потік" - можуть не відбутися в строк через санкції США. Про це йдеться в опублікованому в четвер огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's, передають Патріоти України.

Для другої гілки "Північного потоку" закон про санкції, підписаний президентом США Дональдом Трампом, може заблокувати залучення кредитів за кордоном. Спочатку "Газпром" розраховував на те, що труба вартістю 9,5 млрд євро буде побудована за рахунок проектного фінансування. Воно замінило б частину боргу "Газпрому", а також вкладення від партнерів за рахунок більш довгострокових і більш вигідних позик.

Прийнятий конгресом закон дає президенту США право поставити хрест на такій можливості: згідно з документом, санкції можуть бути введені проти будь-якої юридичної або фізичної особи, яка інвестує в будівництво російських експортних трубопроводів, нагадує Moody's.

Під ударом може опинитися також проект "Турецький потік", попереджає агентство. Як і в випадку "Північного потоку-2", в його будівництві беруть участь ряд зарубіжних підрядників, які здають об'єкти "під ключ". "Закон про санкції ставить під загрозу партнерів, інвесторів, кредиторів та підрядників "Газпрому" і створює ризики того, що будівництво обох газопроводів буде затримано", - говорить аналітик Moody's по нафтогазовому сектору Денис Перевезенцев.

При цьому в кінці 2019 року закінчується термін дії договору між "Газпромом" і Україною про транзит газу - друга гілка Nord Stream, за планом компанії, повинна була замінити український маршрут, обсяги прокачування по якому "Газпром" розраховував знизити з 80 до 15 млрд кубометрів.

Тепер же переговорна позиція російської компанії стає слабкішою: обсяги транзиту через Україну можуть виявитися більше, а тарифи - вище. Нарешті, закон вимагає від Мінфіну США опрацювати можливість заборони на інвестиції в російський держборг. "В результаті можуть бути прийняті додаткові санкції, що посилить негативне ставлення інвесторів та підрядників до російського ризику", - зазначає Перевезенцев.

Про можливий вихід з Nord Stream 2, нагадаємо, вже оголосила французька Engie - одна з п'яти європейських компаній, що фінансують будівництво з європейської сторони. Заступник гендиректора корпорації П'єр Шарейр в інтерв'ю Bloomberg 22 липня заявив, що Engie доведеться припинити інвестиції в проект, в разі якщо санкції США будуть введені.

За тиждень до цього Федеральне мережеве агентство Німеччини - ключового партнера і головного одержувача газу Nord Stream 2 - несподівано відмовилося видавати дозвіл на будівництво інфраструктури з прийому палива на своїй території. Йдеться про п'ять трубопроводів, пов'язаних з другою гілкою "Північного потоку". Серед них - один з двох ключових конекторів, за якими газ "потоку" повинен надходити в загальну систему ФРН. "Північний потік-2" ще не отримав ніяких дозволів від європейських регуляторів газового ринку, від Єврокомісії. Там тільки створюється група, якій буде доручено вести переговори. Так що майбутнє проекту було неясним і до введення санкцій. А санкції тільки прискорили в Європі процес, коли припущення про те, що проект може і не відбутися, стали більш впевненими, - зазначає партнер RusEnergy Михайло Крутіхін.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...