Переваги кави для здоров’я продовжують відкриватися, і тепер до цього списку додалася ще одна значна перевага. Нещодавнє дослідження, опубліковане в офіційному журналі Національного ниркового фонду, виявило, що кава може допомогти запобігти дуже болісному стану, що зачіпає 15% населення, передають Патріоти України.
Американський журнал захворювань нирок опублікував нове важливе дослідження, результати якого були представлені Національною нирковою фундацією у прес-релізі. Команда європейських дослідників виявила вплив кави на камені в нирках, пише eatthis.com.
Це дослідження аналізувало генетичні дані майже 572 000 учасників з Великої Британії та Фінляндії і було проведене під керівництвом Сусанни К. Ларссон з Інституту екологічної медицини Каролінського інституту та Шуай Юаня зі шведського Упсальського університету.
Ларссон зазначила: "Наші результати переконливо свідчать про те, що регулярне вживання кави знижує ризик утворення каменів у нирках. Перехід від однієї чашки на день до 1,5 чашок знижує ризик утворення каменів у нирках на 40%".
Понад 500 000 людей щороку звертаються за невідкладною допомогою через камені в нирках. Хоча це не перше дослідження, що виявило зв'язок між вживанням кави та зниженням ризику утворення каменів у нирках, дослідники зазначають, що воно перше розглянуло вплив генетики на цей зв'язок.
Як вчені пояснюють вплив кави на утворення каменів у нирках?
Вчені виділили кілька причин, чому кава може допомогти зменшити утворення каменів у нирках. Кофеїн збільшує потік сечі, що є важливим захисним фактором проти розвитку каменів у нирках. Також кофеїн може зменшити адгезію кристалів оксалату кальцію до клітин нирок. Крім того, кавові рослини багаті лимонною кислотою, а цитрат сечі є відомим інгібітором утворення каменів у нирках. Важливо відзначити, що споживання кофеїну має супроводжуватися достатньою кількістю води.
Керрі Вілліс, доктор філософії, головний науковий співробітник Національного ниркового фонду пояснила, чому ці висновки можуть бути корисними для багатьох людей: "Враховуючи поширеність цієї хвороби серед людей і пов’язану з цим захворюваність, було б чудово, якби це виявилося новою стратегією профілактики, яка була б доступною та недорогою".
Говард Гроссман, медичний експерт, зазначив, що генетичні поліморфізми можуть впливати на кількість споживаної кави та частоту утворення каменів у нирках. "Це зв’язок. Це не остаточно доводить, що вживання великої кількості кави спричиняє менше каменів у нирках, але автори стверджують, що генетичний зв’язок допомагає зробити причинний зв’язок більш імовірним".
Для остаточного доведення причинно-наслідкового зв’язку необхідно показати фізичні та хімічні процеси, через які кава перешкоджає утворенню каменів у нирках. Гроссман також підкреслює важливість подальших досліджень і пропонує задуматися, чи кава є лише маркером кращого зволоження.
Результати дослідження вказують на потенційний профілактичний ефект кави щодо каменів у нирках, однак перед зміною дієти варто проконсультуватися з лікарем. Подальші дослідження допоможуть краще зрозуміти механізми впливу кави та підтвердити її користь для профілактики каменів у нирках.
Печінка — це важливий орган, який легко пошкодити певною їжею та нездоровим раціоном. Зокрема, алкоголь може спричинити жирову хворобу, а шкідлива їжа часто призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може вплинути на її функцію, передають...
Вершкове масло – це вкрай корисний продукт, який обов’язково має бути в раціоні як дорослих, так і дітей, передають Патріоти України. Без вершкового масла в кулінарії не обійтися, бо не вийде запашної випічки, смачної каші чи ароматного картопляного пю...