А ви це знали? Коричневі чи білі яйця - у чому різниця і що краще для вашого здоров'я

Багато хто розмірковує над тим, курячі яйця якого колір є більш корисними - білі, або коричневі. Причому багато людей думають, що коричневі яйця перевершують свої аналоги з білою шкаралупою, але насправді це не так, передають Патріоти України.

Незалежно від того, якого кольору яйця ви вживаєте, колір шкаралупи не впливає на смак, текстуру чи поживність яєць. За словами дієтологів, реальна різниця між білими та коричневими яйцями незначна, пише видання Eat This Not That.

Чим відрізняються коричневі яйця від білих?

Фахівці підкреслюють, що єдина справжня різниця між коричневими та білими яйцями полягає саме в кольорі яєчної шкаралупи. "Коричневі яйця несуть породи курей з червоним або коричневим пір’ям, тоді як білі яйця несуть породи курей з білим пір’ям", — пояснюють вони. Тобто, порода курей визначає колір шкаралупи, тому все зводиться до типу курки та її генетики.

Фахівці кажуть про такий лайфхак - подивившись на мочки вух курей, ви також зможете зрозуміти, якого кольору вони знесуть яйця. Кури зі світлими мочками вух зазвичай несуть білі яйця, тоді як кури з темнішими мочками вух зазвичай несуть коричневі яйця.

Як довго зберігаються яйця — і як визначити, чи вони погані

Серед покупців ширяться чутки, що нібито коричневі яйця свіжіші або більш "природні", ніж білі яйця, а деякі навіть припускають, що білі яйця відбілені і, отже, більш оброблені та хімічно змінені. Але це неправда, однак порода курей визначає колір яєчної шкаралупи, а не поживність яйця. Незалежно від кольору шкаралупи, усі яйця є надійним джерелом білка, селену, вітаміну А та вітамінів групи В, а також холіну, який підтримує роботу мозку.

Чому коричневі яйця дорожчі за білі

Причина зовсім прозаїчна, адже породи курей, які несуть коричневі яйця, як правило, більші й вимагають більше їжі, місця та догляду, ніж породи, які несуть білі яйця. Щобільше, кури, які несуть коричневі яйця, несуть трохи більші яйця, і ці яйця зносяться трохи довше. Це тому, що під час формування яйця потрібен додатковий процес, щоб шкаралупа була "покрита" коричневим зовнішнім шаром, пояснюють фахівці. Крім того, кури, які несуть коричневі яйця, зазвичай також несуть менше яєць. Зрештою усі ці фактори можуть зробити вирощування та утримання бурих яйценосних курей дорожчим.

Коричневі яйця проти білих — що корисніше?

Зазначається, що немає особливої різниці, адже обидва типи яєць містять однакову кількість білка, жиру та інших поживних речовин. Проте харчовий вміст яйця значною мірою визначається раціоном курки та умовами життя, тому важливо вибирати яйця, які виробляють здорові кури, за якими добре доглядають. Тим не менш, найкращий тип яєць – це ті, які вирощені на пасовищах, адже вони містять більше омега-3 жиру, більше вітаміну D і більше бета-каротину (вітаміну А), ніж кури, вирощені на традиційних кормах. Це пояснюється тим, що вони можуть харчуватися ближче до свого природного раціону, ці кури також щасливіші та здоровіші.

Візьміть на замітку! Названо кольори в інтер'єрі, які дарують енергію молодості

четвер, 27 червень 2024, 18:56

Як же не помилитись у виборі? До речі, щоб привнести потрібні кольори, не обов'язково робити ремонт, змінюючи шпалери та меблі. Достатньо доповнити інтер'єр новим домашнім текстилем — шторами, диванними подушками, пледами, передають Патріоти України. З...

Це справді працює! Названо спосіб, завдяки якому кухонні рушники стануть білосніжно-білими

четвер, 27 червень 2024, 18:28

Експертка з чистоти Марина Жукова, яка часто дає багато корисних порад з прибирання, поділилася ще одним маленьким секретом, який допоможе господиням впоратися з плямами на кухонних рушниках, передають Патріоти України. «Нещодавно я зіткнулася з тим, щ...