А ви це знали? Ось що відбувається з вашим організмом, коли йому не вистачає кальцію

Лікар розповіла, які неприємні наслідки можуть бути при нестачі в організмі найважливішого мінералу - кальцію. Що робити при дефіциті кальцію, з яким вітаміном його потрібно приймати, і в яких продуктах міститься найбільше мінералу? Про це розповіла доктор з США, Люсія Гарсіа, пише Quora, передають Патріоти України

За словами медика, кальцій - найпоширеніший мінерал в організмі, що становить близько 1,5-2,0% від ваги тіла. При цьому 99% кальцію міститься в кістках і зубах, забезпечуючи міцність твердих тканин. І тільки 1% кальцію розподіляється в клітинах і крові.

Хоча в клітинах і крові мало кальцію, він відіграє дуже важливу роль у забезпеченні нормального згортання крові, зміцненні нервової системи, регулюванні серцевого ритму, скороченні м'язів і заспокоєнні настрою, а також запобіганні безсоння.

Дефіцит кальцію може викликати:

  • болі в суглобах,
  • остеопороз,
  • остеомаляцію (системне захворювання, що характеризується недостатньою мінералізацією кісткової тканини),
  • судоми,
  • м'язові болі,
  • спазми,
  • болі в спині,
  • переломи,
  • старіння шкіри,
  • випадання волосся,
  • гіпергідроз (підвищена пітливість всього тіла або окремих ділянок),
  • запаморочення,
  • головні болі та інші симптоми.

Доктор Гарсіа каже, що рекомендована добова доза кальцію становить 800 мг для дорослих, від 1000 до 1200 мг для підлітків і 1000 мг для людей середнього та похилого віку старше 50 років.

Вітамін D тісно пов'язаний із засвоєнням кальцію

Коли організму не вистачає вітаміну D, кальцій не може повністю засвоюватися і використовуватися. Лікар стверджує, що при додаванні кальцію необхідно приймати добавки з вітаміном D. Рекомендована добова доза вітаміну D повинна становити не менше 800 МЕ.

"Вітамін D і кальцій найкраще приймати одночасно. Як правило, кращий ефект досягається вночі", - додала експерт.

У цих продуктах найбільше кальцію:

  • молочні продукти (сир, сири, йогурт, сметана, кефір),
  • риба (лосось і сардини),
  • зелені листові овочі (шпинат і всі види капусти),
  • горіхи (особливо мигдаль і бразильський горіх),
  • насіння (кунжут, мак, чіа),
  • соя та соєві продукти,
  • трави (петрушка, кріп, базилік, листя гірчиці і кульбаби),
  • цитрусові,
  • сухофрукти.

Відзначимо, що доктор Комаровський застерігає від того, щоб вживати багато молочних продуктів як джерело кальцію. Так як кальцій - прямий антагоніст заліза. Якщо в кишечнику багато кальцію, залізо не засвоюється.

Нервозність, безсоння і нудота: Вчені попередили, чим може обернутися любов до кави

неділя, 28 травень 2023, 8:30

Кава для багатьох є найкращим способом почати новий день. Але чи така вона безпечна? Як отримати максимум користі від кави, минаючи шкоду, пише видання The Telegraph, передають Патріоти України. Всі звикли думати, що кава бадьорить, особливо зранку. Од...

Сучасна ковбаса як метод знищення людства? Чим небезпечна і які хвороби викликає

неділя, 28 травень 2023, 8:08

Всесвітня організація охорони здоров’я прирівняла ковбасу до алкоголю і тютюну, так як вони однаково негативно впливають на здоров’я людей, передають Патріоти України. Варені ковбаси, сосиски і сардельки, які зараз продаються в магазинах, не несуть нія...