А ви це знали? Ось що відбувається з вашим організмом, коли йому не вистачає кальцію

Лікар розповіла, які неприємні наслідки можуть бути при нестачі в організмі найважливішого мінералу - кальцію. Що робити при дефіциті кальцію, з яким вітаміном його потрібно приймати, і в яких продуктах міститься найбільше мінералу? Про це розповіла доктор з США, Люсія Гарсіа, пише Quora, передають Патріоти України

За словами медика, кальцій - найпоширеніший мінерал в організмі, що становить близько 1,5-2,0% від ваги тіла. При цьому 99% кальцію міститься в кістках і зубах, забезпечуючи міцність твердих тканин. І тільки 1% кальцію розподіляється в клітинах і крові.

Хоча в клітинах і крові мало кальцію, він відіграє дуже важливу роль у забезпеченні нормального згортання крові, зміцненні нервової системи, регулюванні серцевого ритму, скороченні м'язів і заспокоєнні настрою, а також запобіганні безсоння.

Дефіцит кальцію може викликати:

  • болі в суглобах,
  • остеопороз,
  • остеомаляцію (системне захворювання, що характеризується недостатньою мінералізацією кісткової тканини),
  • судоми,
  • м'язові болі,
  • спазми,
  • болі в спині,
  • переломи,
  • старіння шкіри,
  • випадання волосся,
  • гіпергідроз (підвищена пітливість всього тіла або окремих ділянок),
  • запаморочення,
  • головні болі та інші симптоми.

Доктор Гарсіа каже, що рекомендована добова доза кальцію становить 800 мг для дорослих, від 1000 до 1200 мг для підлітків і 1000 мг для людей середнього та похилого віку старше 50 років.

Вітамін D тісно пов'язаний із засвоєнням кальцію

Коли організму не вистачає вітаміну D, кальцій не може повністю засвоюватися і використовуватися. Лікар стверджує, що при додаванні кальцію необхідно приймати добавки з вітаміном D. Рекомендована добова доза вітаміну D повинна становити не менше 800 МЕ.

"Вітамін D і кальцій найкраще приймати одночасно. Як правило, кращий ефект досягається вночі", - додала експерт.

У цих продуктах найбільше кальцію:

  • молочні продукти (сир, сири, йогурт, сметана, кефір),
  • риба (лосось і сардини),
  • зелені листові овочі (шпинат і всі види капусти),
  • горіхи (особливо мигдаль і бразильський горіх),
  • насіння (кунжут, мак, чіа),
  • соя та соєві продукти,
  • трави (петрушка, кріп, базилік, листя гірчиці і кульбаби),
  • цитрусові,
  • сухофрукти.

Відзначимо, що доктор Комаровський застерігає від того, щоб вживати багато молочних продуктів як джерело кальцію. Так як кальцій - прямий антагоніст заліза. Якщо в кишечнику багато кальцію, залізо не засвоюється.

Секрет італійців: Чому варто пити каву з лимоном щоранку

середа, 13 серпень 2025, 18:45

Додавати лимон у каву може здаватися незвичним, але ця проста комбінація має помітний ефект на травлення, передають Патріоти України. Кофеїн і лимонна кислота стимулюють роботу кишечника, допомагаючи природньому перетравленню їжі. Все більше людей почи...

Кава натщесерце: Як вона впливає на ваш кишківник - наукове пояснення

середа, 13 серпень 2025, 18:12

Більшість із нас тягнеться до чашки кави відразу після пробудження. Але чи дійсно це найкраща ідея, передають Патріоти України. Чи допомагає кава засвоювати сніданок, чи навпаки — викликає печію та дискомфорт у шлунку? Дослідження показують, що вживан...