Чому млинці виходять сухими: ТОП-8 причин, про які варто знати

Ніжні мереживні млинці - дійсно потребує майстерності кулінара. Але не рідко трапляються ситуації, коли начебто правильно замішане тісто для млинців - це ще не запорука успіху. Іноді млинці навіть у досвідчених господинь виходять ламкими, сухими, з підгорілими краями. Пропонуємо розібратися, чому так відбувається, передають Патріоти України.

Через що млинці виходять ламкими: 8 основних причин

Класичний рецепт млинців включає всього шість інгредієнтів: курячі яйця, молоко( кефір або сироватка), сіль і цукор, борошно, рослинна олія або вершкове масло. Здавалося б, достатньо змішати все у вказаних пропорціях, щоб млинці вийшли м’якими та еластичними. Насправді все складніше.

Тому при приготуванні потрібно чітко дотримуватись рецептури, а також враховувати кілька важливих факторів, які можуть вплинути на якість готових млинців. Отже, до сухості млинців може призвести:

Занадто багато соди. Харчова сода – значний інгредієнт у кулінарії. Завдяки їй випічка стає пишною. Однак якщо додати соди більше, ніж зазначено в рецепті, вона чинитиме протилежний ефект і витягне з тіста вологу. Використовуйте її з розрахунку 5 г на 1 л готового тіста, інакше надлишок харчової соди погіршить смак млинців. Також радимо замінити соду на розпушувач.

Відсутність кисломолочних продуктів у складі тіста. Якщо для тіста використовувати звичайну воду, млинці вже в процесі випікання почнуть кришитися по краях. Рекомендуємо додавати в тісто молоко, кефір або кисле молоко. Завдяки кисломолочним продуктам підвищеної жирності (2,5–5%) млинці завжди будуть ніжними.

Неправильний вибір борошна для тіста. Млинці можуть бути ламкими і в тому випадку, якщо ви вирішите використовувати борошно низької якості. Також до невдалого результату призведе застосування безглютенового борошна або лише цільнозернового. Причина – нестача клейковини. Оптимальною для приготування млинців вважається пшеничне борошно вищого ґатунку. Або цільнозерновеі пшеничне 1:1.

Надлишок яєць. Курячі яйця для млинців – один із ключових інгредієнтів. Однак у тісто їх потрібно додавати обережно. Багато кулінарів-початківців вважають: чим більше яєць — тим краще. Але це твердження помилкове. Надлишок яєчного білка може призвести до того, що млинці вийдуть «гумовими», а полежавши кілька годин, зовсім засохнуть. Пам’ятайте, що оптимальна кількість яєць на 500 мл молока – лише 2 шт.

Неправильний посуд. Вибір сковороди для випікання млинців також має велике значення. Якщо посуд неякісний, з тонким дном або пошкодженим покриттям, то його для приготування використовувати не варто – млинці з високою ймовірністю підгорять. Краще взяти сковороду з товстим дном, яка забезпечить рівномірний розподіл нагріву по всій поверхні. Відмінним варіантом стане чавунна сковорода. Млинці, приготовлені на ній, добре пропікаються і вийдуть м’якими.

Маленький вогонь. При випіканні млинців слід постійно контролювати інтенсивність нагрівання. Якщо він буде сильним, тісто підгорить. А якщо слабким — млинець не пропечеться, а підсушиться і стане ламким. Щоб уникнути і того і іншого, радимо дотримуватися наступного алгоритму дій: добре прогрійте сковорідку на великому вогні, потім зменште нагрівання до середнього, капніть в сковороду трохи рослинної олії і розподіліть її по поверхні кулінарною кісточкою. Потім тонким шаром наливайте тісто.

Використання блендера. Блендер – дуже зручний кухонний гаджет, який спрощує приготування багатьох страв. Але використовувати його для замішування млинця не варто, так само як і міксер. Вся справа в тому, що в процесі перемішування на великих обертах змінюється суміш тіста, через що млинці виходять більш щільними і сухуватими. Рекомендуємо застосовувати вінчик або виделку — для приготування млинця це найвідповідніші інструменти.

Поспіх. Чому млинці часто виходять сухі? Через банальний поспіх. Багато недосвідчених господинь, замісивши тісто, відразу поспішають пустити його в справу. Але це велика помилка. Готове тісто млинця потрібно залишати на 20-25 хвилин «відпочити» при кімнатній температурі. За цей час клейковина з борошна розбухне і в результаті млинці набудуть еластичності і будуть м’якими навіть у холодному вигляді.

Часто буває і так, що млинці, які при випіканні вийшли ідеальними, полежавши якийсь час, підсихають і стають гумовими і крихкими. Щоб цього уникнути, складайте їх у ємність, яку можна накрити кришкою або рушником. Також млинці потрібно рясно змащувати вершковим маслом, як тільки знімаєте зі сковорідки. Це допоможе їм довше залишатися м’якими.

Чому млинці виходять сухими: ТОП-8 причин, про які варто знати

неділя, 28 липень 2024, 12:12

Ніжні мереживні млинці - дійсно потребує майстерності кулінара. Але не рідко трапляються ситуації, коли начебто правильно замішане тісто для млинців - це ще не запорука успіху. Іноді млинці навіть у досвідчених господинь виходять ламкими, сухими, з під...

Один секрет для вау-результату! Як замісити пухке та м’яке тісто для біляшів

неділя, 28 липень 2024, 11:12

Коли говорять про біляші, то найперше згадується про дієтологів, передають Патріоти України. Вони кажуть, що то не можна їсти. В них багато олії, вони шкідливі та калорійні. Прихильники здорового харчування можуть про то казати, що хочуть, а біляші як...