Чорне - значить, корисне: Які продукти неодмінно мають бути в раціоні, щоб зберегти здоров'я

Продукти чорного кольору вкрай цінні, тому що містять суміші різних поліфенолів, які наш організм нездатний виробляти самотужки.

"Пам’ятаєте анекдот про чорний-чорний ліс і чорну-чорну поляну, на якій стоять два чорні-чорні мужики і один другого питає: «Куме, нашто-сьте ґуму палили?» (закарпатський варіант). Сьогодні хочу нагадати про хороший бік всіх відтінків чорного. Те, що наша тарілка має бути різнокольоровою, знають майже всі. І те, що кольори мають бути максимально насиченими, теж знають. Але один колір увібрав у себе майже всю палітру кольорів — чорний. Він дуже цінний, бо містить суміші різних поліфенолів", - пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Що таке поліфеноли? Це кольорові сполуки, які мають виражену біологічно активну дію на організм. Недостатньо їсти лише чорний виноград, бо там є ресвератрол, чи їсти лише смородину, бо там є фенольні кислоти — важливо включати всі відтінки чорного кольору у свій раціон. Чому?

Бо різні види поліфенолів по-різному впливають на організм. Вони допомагають йому бути стійким до стресу і захищають клітини. Деякі з поліфенолів мають протидіабетичну дію, зменшують інсулінорезистентність, покращують засвоєння глюкози клітинами, стимулюють вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози.

Інші захищають серце та судини, підвищуючи еластичність еритроцитів, сповільнюючи прогресування атеросклерозу, запалення судин, утворення тромбів та розрив атеросклеротичних бляшок.

Багатий поліфенолами раціон допомагає оновлювати судини, стимулюючи синтез гіалуронової кислоти, які відновлює цілісність ендотелію судин (внутрішньої клітинної вистилки судин). Завдяки протизапальній та антиоксидантній дії всі темно-забарвлені дари природи захищають від раку.

І що дуже важливо — чорні поліфеноли проникають через гематоенцефалічний бар'єр і захищають тканини мозку від негативних впливів (токсинів, шкідливих продуктів обміну речовин, вірусів, бактерій і так далі).

Поліфеноли здатні змінювати активність багатьох ферментів обміну речовин, а також стимулювати вироблення необхідних ферментів, відповідальних за відновлення клітин і оновлення клітинного резерву.

Наш організм, незважаючи на всю його досконалість, не здатний виробляти поліфеноли, але здатний самостійно засвоювати їх із рослин та ягід, правда, не всі однаково.

Передбачаючи ваш порив «очорнити» свої тарілки, робіть все без перекосів — все ж залишайте місце для яскравих кольорів, тоді все буде вже точно збалансовано.

Мій чорний сніданок:

— Чорний рис із вершковим маслом

— Запечені баклажани

— Салат із червоної капусти із оливковою олією і бальзаміком, варений буряк

— Ягоди ожини, смородини і чорниці

— Чорна кава (може бути і какао на воді або чорний чай).

— Чорний 99% шоколад

Тут не багато білку, але багато поліфенолів".

Це справді працює! Як врятуватися від набряків ніг влітку - дієві поради

субота, 7 червень 2025, 9:59

Набряки ніг влітку — часта проблема, особливо у спеку, коли судини розширюються, а рідина затримується в тканинах. Ось дієві поради, як полегшити або запобігти цьому, передають Патріоти України. Норма: 1,5–2 л чистої води на день (без врахування чаю, к...

Є вагомі причини! Які продукти варто виключити з раціону влітку

субота, 7 червень 2025, 9:32

Ось перелік груп і конкретних продуктів, від яких варто утриматися або звести до мінімуму влітку, а також пояснення, чому це корисно, передають Патріоти України. Підсумовуючи, у спекотну пору варто виключити або суттєво обмежити:. Натомість обирайте ле...