Дачникам на замітку: Чому на яблуні червиві яблука і як врятувати урожай - рецепти від шкідників

Яблуні - одні з найбільш ласих фруктів для шкідників. Майже кожен дачник збирав червивий урожай з яблуні. Посадки яблунь атакують яблуневі плодожерки, передають Патріоти України.

Ці шкідники також можуть поласувати грушами і айвами. На початку літа вони відкладають яйця на деревах, в серпні гусениці вигризають м'якоть в плодах, а восени залишаються зимувати в корі.

Щоб захистити урожай від цих комах, потрібно протягом літа обприскувати рослину засобами від шкідників. А на початку осені стовбур обробляють, щоб комах не було в наступному році

Обробка яблунь від плодожерки хімічними засобами.

Хімічні обробки яблунь починають в травні, коли температура не опускається нижче +10 градусів. При цьому під час дозрівання плодів застосовувати хімікати забороняється, оскільки пестициди можуть проникнути в м'якоть.

В агромагазинах представлений великий асортимент препаратів від яблучної плодожерки. Часто проти гусениць використовують інстектициди Карфофос, Інта-вир, Дімілін, Інсегар. Препарати потрібно використовувати за інструкцією і не перевищувати зазначену дозу, щоб не нашкодити дереву.

Харчові приманки для шкідників яблуні

Яблуневі плодожерки люблять солодкий запах. Садівники можуть змайструвати солодкі пастки для шкідників. Для цього в відра або банки наливають скислий солодкий яблучний компот. Ємності розставляють по всьому саду. Комахи злітаються до напою і тонуть в ньому.

Відвари від шкідників яблуні своїми руками

Існує безліч народних способів обприскування дерев від плодожерки. Зробити відвар можна з рослин, яких боїться комаха. Це полин, деревій, бадилля помідорів, лопух, пижмо, ромашка і молочай. 50 г трави залийте каструлею окропу і настоюйте 3 години. Таким відваром обробляйте дерева раз на тиждень.

Ефективно відлякує шкідників яблунь тютюновий розчин. 500 г сухого тютюну залийте 10 л води і настоюйте 2 дні. Потім 2 години кип'ятіть рідину і остудіть. Коли розчин охолоне, влийте в нього відро води. Обробляйте яблуні від гусениць і метеликів.

Ще один засіб від плодожерки - камфорний спирт. Купити його можна в аптеці. Просочіть в спирті невеликі шматочки тканини і розвісьте на гілках яблунь. Повторюйте процедуру раз на тиждень, оскільки спирт вивітрюється.

Обробка яблуні восени

Щоб в наступному році плодожерки не зіпсували урожай, в кінці літа або на початку осені потрібно обробити дерева. Гусениці зимують в корі яблуні. З метою профілактики стару кору на дереві очищають, а стовбур дерева обприскують одним з перерахованих вище засобів від комах.

Стовбури яблуні можна облити гарячою водою (50°-60°). Лялечки гусениці бояться гарячої води. Яблучних шкідників відлякує запах помідорів, тому між яблунями можна посадити кілька кущів томатів. Також між яблуками можна висадити квіти, оскільки комахи-запилювачі можуть полювати на плодожерок.

Що робити з червивими яблуками

Яблука, в яких були помічені шкідники, не придатні для вживання в їжу. На жаль, їх доведеться викинути або використовувати як корм для худоби. Навіть після термічної обробки такі яблука можуть бути токсичними.

Цей тест розкриє правду! Хто ви - лідер думок чи турботлива особистість

субота, 27 квітень 2024, 6:13

Ця нова оптична ілюзія розкаже усе про вашу особистість. Загадкову ілюзію виклав фотограф Чарльз Меріот. Особливість її полягає в тому, що кожен бачить щось інше, передають Патріоти України. Те, на що ви звернете увагу найшвидше, коли подивитесь на зо...

Наскільки добре Ви знаєте ПДР? Автошкола запропонувала завдання, правильне рішення знайшла лише третина водіїв

субота, 27 квітень 2024, 5:40

Задача на тему початок руху та зміна його напрямку. За якою траєкторією дозволяється розвернутися водієві зеленого автомобіля в зображеній на малюнку ситуації? . Завдання запропонував канал "Школа авто". Перед зеленим автомобілем два перехрещення прої...