Порятунок для тих, хто не культивує занадто спортивний спосіб життя: Нове дослідження показало, як кава знижує ризик смертності

Первісні висновки досліджень були нещодавно опубліковані в журналі BMC Public Health. За запитом Washington Post були розраховані результати, що не увійшли до оригінальної статті. Їх надав дослідник Медичного коледжу Школи громадської охорони здоров'я Університету Сучжоу Хуймінем Чжоу.

В результаті вдалося з'ясувати, що в тих, хто не п'є кави і сидить шість годин і більше на день, ймовірність померти від усіх причин на 58% вища, ніж у тих, хто сидить менше шести годин на день. І це вказує як на ризик малорухливої поведінки, так і на користь від вживання кави. В аналізі для WP Чжоу написав, що це порівняння було обрано тому, що воно включало дві "найризикованіші" поведінки та дві найменш "ризиковані".

Повідомляється, що в дослідженні використовували дані 10 639 осіб, зібрані з 2007 до 2018 року в рамках Національного дослідження здоров'я і харчування, проведеного Національним центром статистики охорони здоров'я.

Вчені виявили, що сидіння понад вісім годин на день було пов'язане з підвищенням ризику смертності від усіх причин на 46% і підвищенням ризику смертності від серцево-судинних захворювань на 79%, порівняно з тими, хто сидить менше чотирьох годин на день.

"Крім того, ті, хто пив найбільше кави (понад дві чашки на день), продемонстрували зниження ризику смертності від усіх причин на 33% і ризику смертності від серцево-судинних захворювань на 54% порівняно з тими, хто не п'є кави", - йдеться в публікації.

Отже, у тих хто веде малорухомий спосіб життя і п'є каву, ризик смертності знижується на 24% порівняно з тими, хто сидить понад шість годин і не п'є кави.

Ви могли не здогадуватися! ТОП-6 продуктів, які містять прихований цукор

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 17:15

Багато продуктів у нашому раціоні містять прихований цукор, навіть якщо вони здаються здоровими. Часте вживання таких продуктів може спричинити набір ваги, проблеми з зубами і енергетичні спади, передають Патріоти України. Найпоширеніші продукти з прих...

Ви будете здивовані! Вчені назвали напій, який знижує ризик раку печінки

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 16:45

Регулярне вживання чаю може бути доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику, передають Патріоти України. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, охопило близько 2 тисяч пацієнтів з раком печінки ...