Високий кров'яний тиск (гіпертонія) - найбільш поширене серцево-судинне захворювання. Хоча для боротьби з гіпертонією існують запропоновані ліки, їй можна запобігти або довести до оптимального рівня, змінивши свій спосіб життя та раціон харчування. У цій статті OBOZ.UA розповість, якої дієту слід дотримуватися людям з високим кров'яним тиском, передають Патріоти України.
Статистика стверджує, що на гіпертонію страждає понад мільярд людей. Рівень артеріального тиску величина не стала і підвищується, і знижується протягом дня в усіх. Однак, якщо тиск залишається високим тривалий час, це небезпечно, і слід негайно вжити заходів для його зниження.
Цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, мають чудову властивість знижувати кров'яний тиск. Ці фрукти багаті на рослинні сполуки, вітаміни і мінерали, що живлять хворе серце. Дослідження показали, що апельсиновий і грейпфрутовий соки сприяють зниженню кров'яного тиску. Але перш ніж включити їх у свій щоденний раціон, все ж таки проконсультуйтеся з лікарем.
Швейцарський мангольд (листовий буряк) багатий необхідними для нормальної діяльності серця елементами. Насамперед, це магній і калій, що ефективне регулюють кров'яний тиск. Примітно, що 145 г (одна чашка) вареного мангольду забезпечуює 17 і 30% добової потреби калію та магнію відповідно.
До відома, додавання до щоденного раціону 0,6 г калію призводить до зниження систолічного артеріального тиску на 1,0 мм рт. ст. і діастолічного артеріального тиску на 0,52 мм рт. ст.
Наступний продукт – гарбузове насіння. Вони дуже крихітні, але наповнені безліччю поживних речовин, надзвичайно корисних для регуляції стрибків артеріального тиску. Дослідження показало, що вживання 3 г гарбузової олії протягом 6 тижнів помітно знижує систолічний артеріальний тиск.
Квасоля, сочевиця та овес – важливі продукти для підтримки здоров'я серця
Згідно з дослідженнями, квасоля та сочевиця – багаті калієм, клітковиною та магнієм, що покращують роботу серця та знижують гіпертонію. У свою чергу овес містить бета-глюкани, що зменшує рівень глюкози та інсуліну після їди, що також регулює кровотік.
Зелений чай - не просто смачний і освіжаючий напій. Його здавна вважають еліксиром здоров’я в азійській культурі, а сучасні дослідження підтверджують його користь для серцево-судинної системи. Але чи справді зелений чай допомагає при підвищеному тиску ...
Нові дослідження доводять, що регулярна їзда на велосипеді може значно знизити ризик розвитку деменції, зокрема хвороби Альцгеймера. Вчені спостерігали за майже півмільйоном дорослих протягом 13 років і виявили, що у велосипедистів ризик старечого недо...