Свято наближається: ТОП-5 рецептів до святкового столу на Великдень (фото)

Найкращі рецепти пасхальних закусок і салатів.

На Великдень, як і на Різдво, в Україні традиційно готують багато святкових страв: всілякі м'ясні страви, паски з сухофруктами і білковою глазур'ю, солодкі сирні паски, а також салати – з майонезом і без, передають Патріоти України.

Буженина на Великдень в трьох маринадах

Для приготування буженини зазвичай вибирають безкісткову частину свинини: лопатку, шию або задній бік. Завдяки маринуванню в кефірі м'ясо виходить дуже соковитим і ніжним, а спеції дарують йому приголомшливий аромат.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 1,5 кг свинини без кістки
  • 500 мл кефіру
  • 5 зубчиків часнику
  • 1-2 перцю чилі
  • 4 ст. л. рослинної олії

Для основного маринаду:

  • 1 гілка розмарину
  • 4 гілки чебрецю
  • 2 см імбиру
  • 2 ч.л. солі
  • 10 шт. перцю горошком

Спосіб приготування:

  1. Візьміть велику каструлю. У неї має поміститися м'ясо з запасом. Додайте 2,5 л води і доведіть до кипіння.
  2. Імбир розріжте на 4-5 шматочків. Як тільки вода закипить, зніміть каструлю з вогню. Додайте всі інгредієнти для основного маринаду і занурте туди м'ясо.
  3. Залиште остигати мінімум на 2 години, потім злийте маринад і залийте свинину кефіром. М'ясо в кефірі має постояти мінімум 6 годин.
  4. Підготуйте пасту, подрібнивши часник і перець (з перцю потрібно видалити насіння). Додайте в пасту рослинну олію.
  5. Дістаньте м'ясо з кефіру і обсушити серветками. Натріть м'ясо з усіх боків пастою з часнику і перцю.
  6. Розігрійте духовку до 180 °С і постеліть на стіл фольгу мінімум в два шари. М'ясо щільно загорніть у фольгу і помістіть на деко.
  7. Надішліть в духовку на 1,5 години при температурі 180 °С. Наприкінці запікання верх фольги можна відкрити і подрум'янити м'ясо на грилі протягом 10-15 хвилин.

Паштет з курячого філе і форелі

Домашній паштет можна приготувати не тільки з печінки. Ми поділимося рецептом смачного паштету з курячого філе, форелі і вершкового сиру.

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 300 г свіжого філе червоної форелі
  • 200 г курячого філе
  • 100 г ріпчастої цибулі
  • 1 невелика морква
  • 2 зубчики часнику
  • 4 ст.л. вершкового сиру
  • 100 г вершкового масла
  • 1/2 ч.л. сушеного чебрецю
  • 3 ягоди ялівцю
  • 1 ч.л. гострої копченою паприки
  • 1 ч.л. солодкої паприки
  • Сіль
  • Чорний і рожевий перець – за смаком
  • 2-3 ст.л. рослинної олії

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе нарізати невеликими шматочками і відварити протягом 5-7 хвилин або до готовності, остудити.
  2. Таким же чином приготувати рибне філе і дати йому охолонути.
  3. Лук очистити і нарізати, моркву очистити і натерти на тертці, часник подрібнити.
  4. Обсмажити цибулю, часник і моркву на рослинній олії. Додати трохи води і тушкувати до м'якості овочів.
  5. Додати чебрець, два види паприки, роздавлені ягоди ялівцю, посолити і поперчити, готувати 1 хвилину.
  6. Всі інгредієнти перекласти в блендер з насадкою "ніж" або в кухонний комбайн, додати вершковий сир і збити до пюреобразного стану.
  7. Перекласти масу у формочки. Розтопити вершкове масло і полити зверху. Прибрати паштет в холодильник.

Фаршировані яйця з гірчицею

Фаршировані яйця – дуже смачна святкова закуска, до того ж приготувати її не складе жодних труднощів.

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • Яйця – 6 шт.
  • Майонез – 2 ст.л.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Мелена паприка – за смаком
  • Листочки петрушки – 12 шт.

Спосіб приготування:

  1. Обережно опустити курячі яйця у велику каструлю з киплячою водою. Варити на повільному вогні протягом 10 хвилин.
  2. Злити рідину і залити яйця холодною водою. Дати охолонути. Очистити і розрізати уздовж навпіл.
  3. Вийняти яєчні жовтки і помістити їх в миску з майонезом і гірчицею; додати трохи солі і перцю. Розім'яти до отримання однорідної пасти, а потім начинити цією сумішшю яєчні білки.
  4. Посипати паприкою, прикрасити листям петрушки і відразу ж подавати.

Весняне олів'є зі свіжими огірками і куркою

Для приготування салатів використовується, зазвичай, грудка. Перед додаванням до страви її можна відварити з додаванням спецій, обсмажити або запекти на грилі. Головне – не пересушити.

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • 50 г свіжозамороженої зеленого горошку
  • 100 г відвареної картоплі
  • 100 г відвареної моркви
  • 1-2 варених яйця
  • Кілька стебел шніт-цибулі
  • 50 г свіжих огірків
  • Домашній майонез
  • Сіль, мелений перець
  • 100 г запеченого на грилі курячого філе

Спосіб приготування:

  1. Відварені овочі почистити. Нарізати картоплю, моркву, яйця і свіжі огірки кубиками однакового розміру.
  2. Перемішати подрібнені овочі, зелений горошок і рубану шніт-цибулю. Заправити домашнім майонезом. Посолити і поперчити за смаком.
  3. Перед запіканням куряче філе замаринувати в суміші часнику, тандури, розмарину, чебрецю, оливкової олії, солі і перцю. Запекти на грилі до готовності і остудити. Нарізати курку тонкими слайсами.
  4. Подавати салат, прикрасивши скибочками філе і шніт-цибулею.

Салат з овочів з авокадо і яйцем

Якщо ви втомилися від важких зимових салатів з майонезними заправками, приготуйте красивий і свіжий салат з весняних овочів, зелені, авокадо і варених яєць.

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

  • Пучок салату
  • Чверть червонокачанної капусти
  • 1 авокадо
  • 1-2 огірки
  • Жменя помідорів чері
  • 2 варені яйця
  • Жменя редиски
  • Сіль, мелений перець
  • Сік лимона або лайма
  • Оливкова олія

Спосіб приготування:

  1. Всі овочі і зелень помийте і обсушіть.
  2. Салат порвіть руками, капусту тонко нашаткуйте.
  3. Огірки і редис наріжте тонкими кружечками, помідори чері розріжте навпіл.
  4. Варені яйця почистіть і наріжте кружальцями.
  5. Авокадо почистіть, видаліть кісточку і наріжте м'якоть тонкими скибочками. Збризніть лимонним соком, щоб вона не потемніла.
  6. Красиво викладіть на тарілку всі інгредієнти. Посоліть, поперчіть і полийте оливковою олією.

Народні прикмети на 26 листопада: Що робили здавна українці у Юр'єв день (Юрія Зимового), традиції та заборони

вівторок, 26 листопад 2024, 7:05

Православна церква України 26 листопада за новим стилем вшановує пам'ять Георгія Побідоносця. Свято 26 листопада присвячене освяченню Георгіївської церкви у Києві, збудованій Ярославом Мудрим. Храм був зруйнований у 1930-ті роки. Однак традиція святкув...

А ви це знали? Чи правда, що продукти не можна заморожувати повторно

вівторок, 26 листопад 2024, 6:08

Німці дуже ретельно ставляться до свіжості продуктів. Вони свято вірять у те, що одного разу заморожений продукт після розморожування не можна заморожувати знову. І все тому, що в ньому можуть виникнути шкідливі бактерії. Але це не зовсім так – за певн...