
П’ятирічне дослідження за участі понад 7 000 людей середнього віку показало, що ті, хто довше утримувався від їжі вночі та снідав раніше, загалом мали нижчий ІМТ (індекс маси тіла). Тож справа не лише в тому, що ми їмо, а й коли. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, передають Патріоти України.
Регулювання ваги залежить не лише від вмісту тарілки, а й від розкладу харчування. Нове дослідження вказує на дві щоденні звички, які пов’язані з нижчою вагою в довгостроковій перспективі:

ІМТ — таблиця
Дослідження провели науковці Барселонського інституту глобального здоров’я (ISGlobal) за підтримки фонду «la Caixa» у межах проєкту GCAT | Genomes for Life. Учасники віком від 40 до 65 років спершу (2018 року) заповнили детальні анкети про харчування, спосіб життя і здоров’я, а через 5 років понад 3 000 осіб пройшли повторне обстеження.
«Наші результати підтверджують попередні дослідження: тривале нічне голодування в поєднанні з ранньою вечерею і сніданком може допомагати підтримувати нормальну вагу. Це, ймовірно, пов’язано з біоритмами: організм ефективніше засвоює їжу зранку, краще регулює апетит і метаболізм», — пояснює дослідниця Лусіана Понс-Муццо. Проте науковці наголошують: потрібні подальші дослідження, перш ніж робити остаточні рекомендації.
У дослідженні також виявили значні відмінності між чоловіками та жінками. Жінки частіше дотримувалися середземноморської дієти, мали нижчий ІМТ, рідше вживали алкоголь і більше опікувалися домашніми справами. Водночас жінки повідомляли про погане психічне здоров’я.
Дослідники ідентифікували групу чоловіків, які розпочинали приймання їжі після 14:00 та голодували понад 17 годин на добу. Ця група мала гірший стиль життя: частіше курили, менше рухалися, мали нижчий рівень освіти та частіше були безробітними.
«Ми виявили, що пропускання сніданку як метод переривчастого голодування не сприяє зниженню ваги. В інших дослідженнях з людьми з ожирінням ця стратегія не показала кращих результатів, ніж звичайне зменшення калорійності раціону», — зазначає Камілль Лассаль, співавторка дослідження.
«Ми працюємо в рамках нового наукового напрямку — хроноживлення, який вивчає не лише те, що ми їмо, а й коли та як часто ми їмо», — пояснює дослідниця Анна Паломар-Крос. В основі підходу — розуміння, що харчування, не узгоджене з циркадними ритмами, може негативно впливати на обмін речовин і загальний стан здоров’я.
Попередні дослідження ISGlobal також показали, що ранній сніданок і вечеря знижують ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.
Деякі проблеми з автомобілем діагностуються дуже легко, наприклад, перегоріла лампочка. Просто увімкніть світло, обійдіть машину і подивіться, що не працює. Однак деякі несправності можуть виявитися справжнім кошмаром для діагностики, і "паразитні" роз...
Тести, що засновані на оптичних ілюзіях мають популярність, оскільки вони позиціюються як простий та захопливий спосіб дізнатися більше про справжню природу людини лише за кілька секунд. Ці завдання, засновані на складних візуальних образах, використов...