А ви це знали? Холодна чи гаряча - яка їжа більш корисна для організму

Холодна чи гаряча їжа – це не лише питання смаку, а й фактор, що впливає на здоров'я і травлення. Вибір температури їжі може визначати, наскільки ефективно ваш організм засвоює поживні речовини та як ви почуваєтеся протягом дня. РБК-Україна (проект Styler) розбирається, яка їжа найкорисніша для вашого організму, передають Патріоти України.

Чому важлива температура їжі?

Температура страви безпосередньо впливає на роботу травної системи:

  • Гаряча їжа стимулює травлення, допомагаючи шлунку швидше перетравлювати їжу.
  • Холодна їжа може сповільнювати цей процес, оскільки організм витрачає енергію на її підігрівання.

Користь гарячої їжі

Покращує травлення. Супи, каші та теплі страви зменшують навантаження на шлунок, сприяючи кращому засвоєнню їжі.

Заспокоює організм. Гарячі страви, як чай або бульйон, знижують рівень стресу й покращують загальне самопочуття.

Зміцнює імунітет. Особливо в холодну пору року гарячі страви допомагають зігрітися і захиститися від застуд.

Користь холодної їжі

Охолоджує організм. У спекотну погоду салати, смузі чи холодні супи допомагають знизити температуру тіла.

Зберігає ферменти. У сирих продуктах, як-от овочі й фрукти, зберігається більше вітамінів та ензимів, які руйнуються при нагріванні.

Сприяє зниженню ваги. Холодна їжа часто потребує більше калорій для її засвоєння, що може сприяти схудненню.

Що вибрати?

Для оптимального харчування важливо комбінувати холодні та гарячі страви:

  • Зранку та ввечері краще вживати теплу їжу, щоб не перевантажувати травлення.
  • Вдень можна додати холодні салати або перекуси для свіжості.

Обираючи температуру їжі, враховуйте сезон і стан здоров’я:

  • У холодний період надавайте перевагу теплим стравам.
  • У спекотні дні частіше вживайте охолоджені продукти.

Збалансоване харчування з урахуванням температури їжі допоможе підтримувати здоров’я та енергійність кожного дня.

Коли насправді солити воду для пасти - кулінари розкрили секрет

п’ятниця, 26 грудень 2025, 11:11

Багато хто солить воду для пасти ще холодною, але кулінари радять цього не робити. Найкращий момент для додавання солі - коли вода вже закипіла. У цей час сіль швидко розчиняється, не утворює осаду та не пошкоджує каструлю, передають Патріоти України. ...

Ви могли це не знати! Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу - ось чому це небезпечно

п’ятниця, 26 грудень 2025, 10:58

Фольга має чимало застосувань у господарстві. Її використовують для видалення вапняного наліту чи чистки срібних прикрас, у фользі запікають різноманітні страви. Втім, як стверджують фахівці, фольга в кулінарії - не кращий варіант, у тому числі й для з...